Barikade i nasilje: Kako izgledaju izbori na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu?

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u utorak 21. maja ponovo su prekinuti. Ovo je treći put da su izbori prekinuti. Ono što se, međutim, razlikovalo od prethodna dva puta kada je pokušano održavanje izbora jeste eskalacija upotrebe sile. Kao posledica okršaja izborne komisije i  neformalne studentske grupe STAV, koja se bori protiv održavanja ovih izbora, dve osobe su povređene. Snimci objavljeni od strane STAV-a i medija koji su bili prisutni na biračkom mestu prikazuju nam kako se eskalacija dogodila.

Na prvom objavljenom snimku, vidi se Aleksandar Gajić član izborne komisije, kako donosi biračku kutiju. Jedna devojka pokušavла је da brzinski ubaci glasački listić u kutiju. Studentkinja iz STAVA uzima joj listić iz ruke, to jw trenutak kada nastaje potpuna tuča. Iz ugla prvog snimka vidi se kako Gajić, u pokušaju da drži kutiju, odguruje studentkinju iz STAV-a koja onda lančano s leđa udara u Ivanu Macak, predsednicu Studentskog parlamenta, koja naglo pada na pod. Na drugom snimku, koji prikazuje istu situaciju, samo iz ugla sa leđa, Gajić je snimljen kako desnom rukom odguruje Lazara Dinića još jednog člana STAV-a. Ono što se na snimku ne vidi, a stoji u navodu STAV-a na instagramu, jeste da je o izneo kutiju izvan biračkog mesta, što je u potpunosti kršenje pravila glasanja. Jednom kada se kutije za glasanje zapečate ne smeju se pomerati, ili mora doći do ponovljenih izbora.

Pored dve instance u kojima je Gajić učestvovao, na trećem snimku vidimo predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak koja udara šamar studentkinji Mili Pajić. Međutim, u ovoj situaciji nije jedino izražena upotreba prekomerne sile, nego i organizacija kojoj Gajić  i Macak pripadaju. Naime, objavljen je podatak da je Aleksandar Gajić član Srpske napredne stranke, dok je Ivana Macak na vrhu liste Ruske stranke za Novi Sad. Dolazimo do pitanja, zašto i kako su stranački aktivisti uključeni u rad fakulteta. Problematičnost Gajićevog učešća možda nije neophodno ni objašnjavati, ali podatak da je Macak na vrhu već sumnjive stranke ne doprinosi njenom slučaju.

Mila Pajić je za portal Mašina opisala ceo događaj:

„Mi smo na fakultet došli oko šest, dok su članovi parlamenta i izborne komisije uveliko bili u zabarikadiranoj prostoriji namenjenoj za glasanje. Malo pre osam (u osam kreće glasanje) uspeli smo da pomerimo barikade i uđemo u prostoriju. Tada je počelo gurkanje oko glasačkih kutija i oni (članovi parlamenta i izborne komisije) pokušavali su na sve načine da ubace taj jedan glas. Jedan glas je u drugom krugu dovoljan kako bi se izbori proglasili važećim i kako bi se konstituisao parlament. Jedan glas u ime svih studenata. Naime, pokušavali su da ubace pocepan glasački listić, da ga umotaju u maramicu, pa zajedno sa maramicom ubace u glasačku kutiju. Kada je jedan listić ubačen, mi smo prolili mastilo u kutiju, misleći da će listić biti nevažeći. Tada dolazi poznati SNS aktivista koji je i pre dve godine bio uključen u fizičke sukobe na faksu, Aleksandar M. Gajić i odnosi kutiju van biračkog mesta“.

Mila Pajić (STAV)

KOJI JE RAZLOG PREKIDA IZBORNOG PROCESA?

Inicijalno, STAV se odlučio na blokiranje izbornog procesa iz jednog glavnog razloga – pravih izbora nema. Ukoliko bi studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i hteli da glasaju, imaju isključivo jednu opciju – Savez studenata FF. Kako prenosi Danas, stavovci smatraju da ovi izbori jesu legalni, ali ne i legitimni s obzirom na to da postoji samo jedna grupacija za koju je moguće glasati.

Najveći izazov jeste član 19. Pravilnika za sprovođenje izbora za studentski parlament FF po kojem svaka neformalna grupa koja hoće da se kandiduje za Studentski parlament mora da ima 10 odsto podrške svih upisanih studenata u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, što je u slučaju Filozofskog oko 520 studenata. Ovo je veoma nedostižan standard, prvenstveno zbog ograničenog vremena koje se daje ovim grupama, a drugo što ukoliko pogledamo kolika je uobičajena izlaznost na izbore za Studentski parlament na fakultetima (gotovo nepostojeća), kako se može očekivati da će postojati oko 10% studenata koja će podržati kandidaturu neke neformalne grupe. Uz to, studenti moraju lično da preuzmu i popune formular podrške, što je jako teško logistički organizovati.

KOMS (Krovna organizacija mladih) je na osnovu istraživanja koje su radili o izlaznosti studenata na izbore za studentski parlament, došao do podatka da u proseku, na ove izbore izlazi oko 13% studenata, prema pisanju Univerzitetskog odjeka. Dakle, ako pretpostavimo da je situacija na FFUNS-u slična, 10% podrške izgleda ne samo nedostižno već i sumanuto.

Iz svih ovih razloga STAV je kao jedini legitiman način za borbu video upravo sprečavanje održavanja ovih izbora. Ono što je takođe problematično jeste to što je u drugom krugu izbornog ciklusa za Studentski parlament FFUNS neophodno da isključivo jedan student ubaci glasački listić – što znači da bi jedna osoba odlučivala u ime celog studentskog tela. Gde je tu demokratičnost? Iz tog razloga je i pokušano brzo ubacivanje glasa u kutiju, jer bi im taj jedan bio dovoljan da se osigura pobeda.

POZADINA OVOG DOGAĐAJA

Filozofski fakultet u Novom Sadu već neko vreme nalazi se u žiži interesovanja javnosti, pogotovo nakon napada na profesora ovog fakulteta Dinka Gruhonjića. O ovom slučaju Zoomer je već pisao. Organizovane su i blokade fakulteta koje su kao glavni zahtev imale otpuštanje Dinka Gruhonjića.  Blokade koje su trajale nekoliko dana. Po navodima Mile Pajić je za Danas rekla da su bile organizovane od strane Studentskog parlamenta, iako oni to sada negiraju.

Takođe, loš rad Studentskog parlamenta jedan je od glavnih problema koje studenti Filozofskog navode. Ne transparentnost je bila na tolikom nivou da su 7 od 15 članova parlamenta prošle godine bili primorani da osnuju mini udruženje, kroz koje bi se zalagali za transparentniji rad parlamenta, ali to nije urodilo plodom.

SITUACIJA NA FILOZOFSKOM NA ŽALOST NE IZNENAĐUJE

Znamo da su izbori u Srbiji nepravedni. Suočavamo se s tom istinom nakon svakog izbornog procesa. Svaki prate različite neregularnosti i spekulacije. Međutim, ovakva eskalacija zaista je zabrinjavajuća. Ovakav razvoj događaja govori nam dve stvari. Prva je nešto čega smo sve više svesni, da gde god u Srbiji i na bilo kom nivou naiđemo na izbore uviđamo neregularnosti pokušaje prevare. Druga stvar je ta da se više uopšte ne preže ni od čega kako bi se postigao cilj.

Od kad je obelodanjeno funkcionisanje SNS call centra i umešanost studentskih organizacija u ceo proces, svesni smo šta se dešava i na koji način se studenti zloupotrebljavaju od strane vlasti, te ovakve stvari koje se dešavaju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na žalost uopšte ne iznenađuju.

Pozitivan aspekt koji možemo izvući iz ove cele, veoma sumanute situacije, jeste da postoje studenti koji žele da se bore protiv nepravde i koji teško odustaju.

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još