Bajden zakletvu, a NASA administrator ostavku

Hej Zoomer-u, da li si čuo da je juče administrator Nacionalne uprave za vazduhoplovstvo i svemir dao ostavku?

Džejms Federik Bridenstajn, član republikanske partije i NASA administrator je još u novembru najavio da će podneti ostavku kada Bajdenova administracija preuzme funkciju.

“Kada sam bio u predstavničkom domu, republikanci su bili za odlazak na Mesec, a demokrate za odlazak na Mars” ovim rečima je  Bridenstajn, objasnio zbog čega napušta mesto administratora NASA-e.

Novi administrator još uvek nije imenovan ali je Bridenstajn već imao poneki savet: „mom nasledniku bi savetovao da ako nađe političke podele u kompaniji, da ih odmah odstrani.”

Na svojoj oproštajnoj izjavi je ukazao na loš uticaj politike na nauku i apelovao da politika ostane sa strane i da nauku zanima samo nauka.

“To je užasan način da se posmatra istraživanje svemira“, prokomentarisao je Bridenstaj i dodao da „to nikada ne bi trebalo da bude političko. Nikada ne bi trebalo da bude stranačko. Uvek bi trebalo da okuplja ljude radi nauke i otkrića i istraživanja. To jedinstvo i zajednički osećaj svrhe trebalo bi negovati širom NASA“.

Sa odlaskom Bridenstajna, njegov bivši zamenik Steve Jurczik preuzima izvršno mesto kao vršilac dužnosti NASAinog administratora. Jurczik će na ovoj funkciji dok se ne položi izjava predsednika Bajdena.

Bridenstajn je objasnio i NASA program komercijalnih usluga za mesečni teret (CLPS) kao način na koji službe za ljudska i robotska istraživanja agencije mogu da rade zajedno i da se pokreću sa privatnim sektorom. CLPS ugovara sa privatnim kompanijama da prevoze NASA naučne eksperimente na Mesec, gde će prikupljati podatke koji će pomoći da se otvori put za istraživanje ljudi već 2024. godine.

Za to vreme, već su organizovane dve šetnje oko Međunarodne svemirske stanice, jedna tačno za nedelju dana, dok je druga zakazana za 1. februar. Dva astronauta (Majkl Hopkings i Viktor Glover) će se zaputiti oba puta u svemir kako bi završili instaliranje evropske naučne platforme i nadogradnju baterije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još