Bajden i LBGTIQ+ zajednica: gej ministar saobraćaja, trans žena u upravi i trans osobe u vojsci

Sadašnji predsednik Amerike neretko je u svojim govorima stavljao fokus na LGBTIQ+ zajednicu garantujući im da će, ukoliko bude izabran za predsednika, njegova administracija na čelu sa njim raditi na poboljšanju njihovog položaja u društvu kao građana i građanki drugog reda. Iako nije prošlo ni mesec dana od kako obavlja funkciju predsednika, dokazao je da ta obećanja nisu važila samo u periodu glasanja i svojim delima poslao je poruku borbe za ravnopravnost predloživši Pita Butedžerdža za ministra saobraćaja, Rejčel Levin za pomoćnicu ministra zdravlja i omogućivši ponovo transrodnim osobama da služe vojsci.

Prvi gej ministar saobraćaja

Američki Senat je 2. febuara odobrio Pit Butidžidža za ministra saobraćaja na predlog predsednika Džoa Bajdena čime on preuzima odsek saobraćaja Sjedinjenih Američkih Država sa 55,000 zaposlenih i budžetom od desetina biliona dolara čime postaje prvi gej član državne uprave odobren od strane Senata.

Ovo je vreme ogromnih mogućnosti – za stvaranje novih poslova, borbu protiv klimatskih promena, i poboljšanje ravnopravnosti za sve. Počastvovan sam što mi je izabrani predsednik ponudio da služim državi kao ministar transporta„, napisao je on na Tviteru.

Izvor: Twitter

Imajući u vidu da je predsednik potpisao ponovno priključenje SAD-a Pariskom sporazumu čime je obnovio i učešće ove zemlje u borbi protiv klimatskih promena, Pitova uloga će u oblasti održivog razvoja biti velika.

Postojale su pretpostavke da će on biti kandidat za ambasadora u Ujedinjenim Nacijama, takođe je spominjano da će zauzeti funkciju ministra za pitanja veterana, imajući u obzir njegovo iskustvo u mornarici, ili čak da će zauzeti poziciju ministra trgovine navodi Gardijan.

Izvor: Washington Post

U Administraciji Donalda Trampa, Ričard Grenel je obavljao funkciju direktora nacionalne obaveštajne službe, ali se nije susreo sa glasanjem Senata za obavljanje ovog zaduženja poput Pita.

Pohađao je osnovne studije na Harvardu na kojem je bio predsednik savetodavnog odbora Harvardskog instituta za politiku na kojim je diplomirao 2004. godine istoriju i književnost sa velikim pohvalama (magna cum laude). Dobitnik je i najstarije stipendije Rhodes za studije na Univerzitetu u Oksfordu gde se usavršavao u oblastima filozofije, politike i ekonomije. Obavljao je funkcije gradonačelnika Saut Benda, gradića u saveznoj državi Indijani Indiane, služio je vojsku, a takođe bio jedan od kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore.

Trans žena kao pomoćnica ministra zdravlja

Džozef Bajden je predložio je Dr. Rejčel Levin za pomoćnicu ministra zdravlja u Odeljenju za zdravlje i socijalne usluge Sjedinjenih Američkih Država čime bi mogla postati prva trans osoba odobrena od strane Senata za obavljanjem funkcije u državnoj upravi.

Izvor: Paproviders.org

Dr. Rejčel će dovesti stabilno vođstvo i neophodnu stručnosti koju trebamo da bi izbavili ljude iz ove pandemije – bez obzira na njihov poštanski broj, rasu, religiju, seksualno orijentaciju, rodni identitet, ili invaliditet – i ispuniti potrebe javnog zdravstva naše zemlje u ovom kritičnom trenutku i dalje„, izjavio je Bajden.

Takođe, on je napomenuo da je ona istorijski i jako kvalifikovan izbor da pomogne u vođenju zdravstvenih napora njihove administracije.

Bila je na čelu borbe protiv pandemije u Pensilvaniji i neretko se susretala tokom svoje karijere sa transfobičnim komentarima od strane državnih zvaničnika što dodatno govori da je transfobija široko prisutna.

Školovala se na Harvardu i Tulan Univerzitetu, a specijalizaciju u oblasti pedijatrije stekla je u Njujorškoj bolnici Mount Sinai. Tranziciju je započela 2011. godine, a iz prethodnog braka ima dvoje dece.

LGBTIQ+ zajednica i vojna služba

Direktiva “Don’t Ask, Don’t Tell” doneta je 1993. godine od strane administracije Bila Klintona kojom se zabranjuje da gej muškarci, biseksualne osobe i lezbejke govore o svojoj seksualnosti, odnosno prinuđeni su da je kriju u vojnoj službi.

Važio je sve do 2011. godine kada je zahvaljujući Baraku Obami ovaj zakon poništen čime je svima koji služe zemlji dozvoljeno da se slobodno izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Izvor: Comnetwork.org

Vreme je za zatvaranje ovog poglavlja u našoj istoriji. Vreme je priznati da žrtvovanje, hrabrost i poštenje nisu definisani seksualnom orijentacijom više nego što su to po rasi ili polu, religiji ili veri. Vreme je da se omogući homoseksualnim Amerikancima i Amerikankama da otvoreno služe svojoj zemlji„, rekao je Obama.

Ipak, još pet godina nakon toga prava trans osoba bila su ostavljena po strani sve dok Obama nije potpisao uredbu 2016. godine kojom se transrodnim osobama odobrava da vrše vojnu službu. Godinu dana nakon toga, Donald Tramp je poništio ovu odliku i poručio je da vojska ne treba da bude opterećena medicinskim troškovima i ometanjima zbog transrodnih pripadnika. Predsednik Bajden je opozvao ovu zabranu čime je iskoristio svoju funkciju da spreči diskriminaciju ljudi na osnovu rodnog identiteta.

Opozvao sam diskriminatornu zabranu transrodnim osobama da služe vojsku. Stvar je jednostavna: Amerika je bezbednija kada svi koji su kvalifikovani da budu u službi to mogu da čine ponosno i otvoreno”, napisao je on na Tviteru.

Izvor: Twitter

Očigledno je da Bajdenova administracija ulaže napore da se poboljša pološaj manjinskih i ugnjetavanih grupa u Americi, a rad u tom polju obećava imajući u vidu njihove prve postupke. Iako se položaj LGBTIQ+ zajednice u Americi popravlja i dalje je društvo daleko od ravnopravnog, a teorija drugačija od „stvarnog” života – vreme će pokazati da li će predsednik nastaviti u ovom smeru i da li će se omogućiti jednake šanse za sve državljane i državljanke Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još