„APPLE“ počinje sa proizvodnjom automobila: prvi stiže 2024. godine

Hej ZOOMER-u, verujem da se sećaš budućnosti iz crtaća koje si gledao ili gledala, kada ti  je jedina briga bila da li ćeš morati na spavanje, sve je svetlucalo, sve je bilo na klik, automobili i autobusi su sami leteli bez točkova, slušalice su bile bez ikakvih gajtana i priključaka, a danas, danas se osećaš kao da si ti deo tog crtaća.

Budućnost nam nikad nije bila bliža, od kofera koji sami sebe vuku, pametnih uređaja koji umesto nas obavljaju sve fizičke poslove i kojima možemo upravljati na daljinu uz pomoć smart satova i telefona, do samovozećih automobila koji su otporani na metke.

Ako je verovati agenciji Rojters, kompanija Apple nakon što je napravila svoj M1 čip za računare, okreće se ka novom projektu kojim će ući u tržišnu trku velikih giganata – automobilom koji sam sebe vozi.

Ovaj projekat je u suprotnosti sa rivalima kao što je Vaimo kompanije Alphabet Inc, koja je napravila robo-taksi za prevoz putnika bez vozača.

Automobili sa potpisom jabuke će biti namenjeni masovnom tržištu, te će im cena biti „radikalno niža“ zahvaljujući novom razvoju baterije od jedne ćelije sastavljene od litijuma, fosfata i gvožđa, koja će duže trajati, omogućiti dužu vožnju i što je najvažnije neće sadržati kobalt.

Najveća nalazišta kobalta na planeti nalaze se u Demokratskoj Republici Kongo, gde u njegovoj ekspoataciji učestvuju i deca mlađa od deset godina, što je od posebnog značaja za humanitarne organizacije i institucije zaštite ljudskih prava i prava deteta.

Kao novitet automobil ce imati i LiDAR senzore koji se nalaze i na iPhone 12 uređajima. Ovi senzori će omogućiti trodimenzionalni pregled okoline, što će omogućiti bolju reakciju vozila u svim uslovima – dobrim ili lošim.

Nakon izveštaja o novom projektu, izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Musk je prokometarisao da je „tokom mračnih dana programa M3“ kontatirao Tima Cuka da bi razgovarali o mogućnosti prodaje Tesle, kompaniji Apple, za proizvodnju električnih automobila Tesla. Sastanak se nikad nije održao zbog odustajanja gospodina Cuka.

Iako je projekat i dalje pod velom tajne, poznato je da se on zove Titan i da bi proizvodnja mogla početi 2024. godine.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još