Ako ti je važna sloboda medija, izađi na izbore

U toku političke kampanje i predstojećih izbora, Zoomer.rs je uputio pitanja kandidovanim strankama i pokretima na parlamentarnim izborima. Odgovore su nam poslali pokret Da se struka pita i stranka Novi DSS. Za ostale kandidate na listi koji nam nisu poslali odgovore, istražili smo kako su u dosadašnjem periodu komentarisali teme koje su od značaja za mlade. U ovom tekstu, bavićemo se analizom novih usvojenih medijskih zakona.

Koji je vaš stav povodom protivljenja medijskih stručnjaka na temu izmena medijskih zakona i na koji način će izmena medijskih zakona uticati na Medijsku strategiju predviđenu za period 2020-2025? Kako će se vaša stranka/pokret postaviti na ovu temu?

PODRŽAVA USVAJANJE NOVIH MEDIJSKIH ZAKONA

Ovaj zakon je svetionik slobode i zvono demokratije“, izjavio je poslanik Nebojša Bakarec kao odgovor na primedbe opozicionih narodnih poslanika povodom novih amandmana ubačenih u nacrt zakona bez konsultacija radne grupe, a koja su članovima zakona dala potpuno nove kontekste.

Srpska napredna stranka kao većinska stranka parlamenta je jedina koja je podržala i usvojila sproni zakon. Iako su se mnogi medijski stručnjaci usprotivili protiv usvajanja zakona, Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je na konferenciji za štampu da „nije postojao ni jedan negativan stav povodom dva nova medijska zakona. Svi su rekli da su to veliki koraci, da je revolucionarno za medijsku scenu Srbije i tako smo zaključili sastanak i uputili zakone Vladi. I onda pročitam u Vašim medijima (N1) da je Evropska Federacija Novinara izjavila da su oni korak u pogrešnom smeru. Mi ovo radimo zato što je to u Medijskoj strategiji”, zaključila je Brnabić.

NE PODRŽAVA USVAJANJE NOVIH MEDIJSKIH ZAKONA

Trinaest predstavnika stranaka (Srpska stranka Zavetnici, SSP, SRCE, DS, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Zajedno — Moramo, Ekološki ustanak, USS Sloga, Novo lice Srbije, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana) se složilo sa time da su zakoni loši i da kao takvi nije trebalo da budu usvojeni.

Iako drugačije pozicionirani, razlozi zbog kojih se ne slažu su istovetni: dovodi se u pitanje vlasništvo medija, privatizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije.

Predsednik pokreta Srbija na Zapadu — Da se struka pita Vladimir Kovačević: „Podržavamo protivljenje medijskih stručnjaka ka izmenama zakona koji ugrožavaju medijske slobode“.

Kandidat na parlamentarim izborima u ime Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, rekao je za N1 da je ubacivanje amandmana „pokušaj da se ugase jedini mediji koji građanima saopštavaju istinu, i gde mogu da čuju nešto drugačije osim propagande koju vodi režim preko svojih medija sa nacionalnom frekvencijom”. Aleksić dodaje da „predlog medijskih zakona Telekomu da puno pravo da kao nelojalna konkurencija može da radi šta god hoće. Može da privatizuje medije. Paradoks je da se setom medijskih zakona usvojene izmene da država izlazi iz vlasništva medija, a sada ponovo to vraćamo, jer je Telekom praktično firma koja služi interesima vladajućeg režima”, zaključio je Aleksić.

Kandidatkinja u ime Stranke slobode i pomirenja Marinika Tepić istakla je na konferenciji za medije da se „ovim zakonom omogućava da Telekom postane vlasnik televizija Prva i B92. Dan pre završetka javne rasprave o medijskim zakonima predstavnici resornog ministarstva priznali da se promena vrši isključivo zbog Telekoma, kao i da je REM dodelio tri dozvole povezanom licu Telekom Srbija: privrednom društvu Arena Channels Group koji je u 100% vlasništvu Telekoma za emitovanje sadržaja Balkan sport”, prenosi Danas.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović naveo je da „ovakav predlog zakona ne rešava nijedan problem na koji opozicija, medijska udruzenja i relevantne međunarodne organizacije godinama upozoravaju. Na ovaj način vlast želi da demonstrira golu silu i da pokaže kako imaju apsolutni suverenitet i moć da ugase svaki slobodan glas u Srbiji. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen imaćemo manje slobode, manje prava , manje tačnih informacija, ali i mnogo više lažnih vesti i prostačkih sadržaja koji će biti i zakonski i institucionalno podržani”, prenosi Nova.rs.

NEMA INFORMACIJA

Za ostale partije i pokrete nismo pronašli zvanična saopštenja ili izjave koje bi ih pozicionirale po ovako formulisanom pitanju na temu uvođenja novih medijskih zakona.

Iako je predsednik omladine  Novog DSS-a Stefan Seratlović odgovorio na naša pitanja, na ovo pitanje nismo dobili odgovor.

Naslovna fotografija:Zoomer; fotografije u tekstu: Danas.rs/BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković; print screen N1


Četvrtog decembra 2023. godine svim partijama i pokretima koje predstavljaju 18 lista kandidovanih na ovogodišnjim parlamentarnim izborima redakcija našeg portala je poslala pitanja koja smo percipirali kao pitanja od važnosti za mlade. 

To su sledeće partije i pokreti: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska stranka Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Srpski pokret Dveri, Narodni pokret Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zeleno-levi front, Zajedno – Moramo, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Novo lice Srbije, Stranka Srbija centar SRCE, Stranka pravde i pomirenja Sandžak, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijal-demokratska stranka, Mi glas iz naroda, Da se struka pita i Ruska stranka.

Do zaključenja ovog teksta, odgovore su poslali Vladimir Kovačević, nosilac liste

„Srbija na Zapadu — Da se struka pita“ i Stefan Seratlić, predsednik omladine Novog DSS-a. 

O stavovima ostalih stranaka i pokreta na ova pitanja redakcija Zoomer.rs donela je zaključke na osnovu ranijih saopštenja stranaka i pokreta, kao i javnih izjava predstavnika i predstavnica ovih stranaka i pokreta. Ukoliko nam se do predizborne tišine neka od kontaktiranih stranaka ili pokreta javi sa odgovorima na postavljena pitanja – o tome ćemo odmah obavestiti javnost.

Redakcija Zoomer.rs

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još