18. Balkan art fashion event program posvetio nasilju prema ženama

Od početka dvadeset i prvog veka do danas u Srbiji je, od strane muškaraca, ubijeno onoliko žena koliko stanovnika broji prosečno selo u našoj zemlji. I mada mnogi za nestanak sela osuđuju druge faktore, jedan je glavni. Nasilje ubija. I ženu i selo, i državu i grad” – ovim rečima u četvrtak, 06. juna 2024. godine je otvoren 18. Balkan art fashion event (BAFE).

BAFE je umetničko-modni događaj koji okuplja kreatore i kreatorke iz Srbije i regiona kako bi promovisali i pokazali svoju kreativno-umetničku viziju široj publici. Prvi put ove godine kroz ovaj modni događaj je provučena i nota aktivizma, tačnije, bio je posvećen nasilju nad ženama.

Veoma je važno da ovakav događaj uđe u svaku vašu poru, da osetite tugu svih žena koje su izgubile živote. Ne smemo trpeti nasilje, ne smemo okretati glavu, ne smemo ćutati, jer sve dok budemo ćutali, neće biti dobro. Nadam se da će ova revija uroditi plodom”, istakla je na početku Marija Lakić, osnivačica udruženja Herione koje se bavi problemima kroz koje prolaze žene – od nasilja, do poteškoća kroz koje prolaze samohrane majke, a koje je partner događaja. Nakon njenog govora, publici se obratio Luka Opačić, direktor projekta, koji je izjavio je da je svaka žena heroina svog života, a da je će BAFE potruditi da tu ideju predstavi kroz umetnost od koje, smatra Opačić, proizilaze sve društvene promene.

Reviju je otvorio performans pod imenom „Prelom tišine” koje su izvodile glumice Srna Lango i Kristina Bogunović Gavrić, dok su pored njih prolazili modeli koji su razvukli crnu traku koju je svaki model držao. Takođe, i neki od modela su učetvovali performansu koji je, kako i naziv kaže, „prelomio” tišinu jer početak samog performansa je označio vrisak i uletanje potpuno izbezumljene žene na scenu. Nastup se može protumačiti kao unutrašnja borba žene koja pokušava prebrodi sve situacije koje je prate i otrgne se matriksu koji je navodi da ćuti, bude tiha, jer je ona, ništa više, nego „samo” žena.

Celovečernja manifestacija je bila podeljena u više konceptualno uklopljenih blokova, tokom kojih su se pojavila poznata lica kao što su Igor Jagić (IGOR JAGYCH), Maja Subotić (MSATURDAY), Danica Kilibarda-Jevtić, a.k.a. Mama Sinjorina (L’ETOILE) i drugi.
Ova godina, osim dodavanja aktivističke note, donosi još jedno novinu – BAFE menja ime i od sada će biti Belgrade art fashion event, jer tim koji realizuje ovu manifestaciju želi da Beogradu „pokloni modni događaj kakav zaslužuje”.

Fotografije i video: Aleksa Bjelica / Zoomer.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još