Započet dijalog mladih iz Ukrajine i Srbije

Uz podršku omladinskih organizacija Homiak u Ukrajini i Centra E8 u Srbiji, predstavnici organizacije IREX u Ukrajini i Srbiji pokrenuli su inicijativu za povezivanje mladih iz Ukrajine sa vršnjacima u Srbiji u svrhu otvorenog dijaloga o ratu u Ukrajini. Kroz ovu razmenu, glasovi i perspektive mladih Ukrajinaca mogu dopreti do mladih iz okruženja u kojem se retko čuju i razmatraju.

„Srbija je iz istorijskih i društveno-političkih razloga dugo održavala čvrste veze s Rusijom,
usled čega je jedna od nacija koje najviše prihvataju opravdanja Rusije za svoju invaziju na
Ukrajinu. Dok okolnosti ne omogućavaju da se u velikoj razmeri čuje istina o sukobu u Ukrajini, uglavnom zbog proruskog narativa predstavljenog u mejnstrim medijima, mlađe generacije, manje opterećene događajima iz prošlosti, jesu spremnije da čuju različite perspektive i ospore prevladavajuće pretpostavke u Srbiji
“, navodi se u saopštenju IREX-a.

Susret mladih iz dve zemlje organizovan je u online okruženju, putem ZOOM platforme i već na prvom susretu pokazao je veliku spremnost mladih na saradnju i dijalog. Više od 40 učesnika vodilo je motivisanu debatu, usled čega je predviđeno trajanje produženo, na zahtev i zadovoljstvo svih strana. Učenici iz Ukrajine bili su jako zainteresovani da dobiju više informacija o načinu izveštavanja o ratu u srpskim medijima, kao i iskustvo naše zemlje sa ratom i sankcijama devedesetih godina, dok su učesnici iz Srbije želeli što više relevantnih informacija iz same Ukrajine, svesni da smo okruženi uglavnom lažnim vestima i fabrikovanim političkim narativima. Na kraju procesa, korist je bila obostrana.

Na prvom mestu, ovaj događaj je značajan za mlade u Ukrajini, ali ne možemo da zanemarimo koliko je i nama značajno da imamo ovakvu mogućnost da doprinesemo na neki konkretan način. Na nas iz Centra E8, ovaj razgovor je ostavio dubok trag i radujemo se nastavku saradnje i novim aktivnostima“, istakao je direktor Centra E8 Vojkan Arsić.

Mladi iz obe zemlje izrazili su želju da ugoste jedni druge kada se rat završi.

Kada dobijemo ovaj rat, volela bih da nam dođete u posetu i da vam pokažemo sve lepote Ukrajine“, zaključila je Karina, učesnica iz Ukrajine.

Do tada, IREX i partneri će se truditi da povećaju prostor za saradnju i razmenu informacija mladih iz dveju zemalja.

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još