Vettelov čas ljudskosti na Velikoj Nagradi Mađarske

Ovaj tekst nije namenjen isključivo fanovima najbržeg sporta na svetu, Formule 1. Namenjen je ljudima. Pisan je na dan trke Velike Nagrade Mađarske. O samom toku trke, sportskim i nesportskim momentima mogu pisati do prekosutra. Ne krijem da sam ogroman fan Maxa Verstappena, te ne krijem ni svoje razočarenje ishodom ovonedeljnog izdanja najbržeg cirkusa. Pošto ne bih lako mogao opisati današnje trkačke podvige ni fanovima F1, trudiću se da o njima bude što manje reči.

Sebastian Vettel, četvorostruki svetski prvak ovog sporta koji je vrhunac karijere doživeo u periodu između 2010. i 2013. godine sa ekipom Red Bull-a je nakon prelaska u Ferrari 2015. godine doživeo više padova nego uspona, nikada ponovo ne postigavši nekadašnje uspehe. 2021. godine prelaskom u Aston Martin, Vettel je dostojanstveno najavio „last dance“ u ovom sportu. U poslednjoj sezoni sa Ferrarijem, Nemac je postigao samo 33 poena. Za one koji nisu fanovi ovog sporta- to je jako, jako malo. Aston Martin, odnosno preimenovani prošlogodišnji Racing Point, tim koji je bio dominantan u sredini tabele, ove sezone teško ispašta zbog promene pravila vezanih za građu bolida u aspektima aerodinamike.

Iako sam napravio uvertiru vezanu za tehničke regulative i istorijat šampionata, ostatak teksta će se fokusirati na krizu svesti Zapadnog Sveta. Obećavam, iako možda ne deluje za sad ovako, ova priča će imati happy end.

15. juna 2021. godine Vlada Mađarske donosi novi amandman na zakon koji podrazumeva pooštravanje kazni osuđenim pedofilima koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. Taj amandman se tiče cenzurisanja sadržaja koji bi mogao promovisati LGBT „vrednosti“ maloletnim osobama. To dalje znači da je efektno zabranjeno obrazovanje o LGBT odnosima u školama, što samo dovodi do toga da mladi gej ljudi imaju sve manje izvora informacija i mesta na kojima mogu da se povere i posavetuju. Ovaj amandman bi potencijalno mogao zabraniti prikazivanje bilo kog sadržaja na televiziji ili drugim medijima, kao i u javnosti, koji bi mogao imati „poguban uticaj na mlade“. Šta to znači? Pa, to znači da se bilo šta može proglasiti nečim što promoviše LGBT ljude. BBC kao primer navodi i potencijalnu zabranu TV serije „Prijatelji“ kao i popularnog serijala filmova o Hariju Potteru. I pored negodovanja ostatka EU kao i velikog broja demonstranata u samoj Mađarskoj, mađarski premijer Viktor Orban ostaje pri tome da bi ovaj zakon, zajedno sa amandmanom, trebalo ratifikovati što pre.

Osvrnimo se sada na još jedan problem. Velike korporacije koje ovakve Vlade finansiraju o ovome nemaju ništa da kažu. Ne prilazim ovoj problematici kao teoretičar zavere, vrlo transparentno se stvari dešavaju. Većinski vlasnik deonica Formule 1, Liberty Media, pokrenula je jako zanimljivu inicijativu pod nazivom #WeRaceAsOne. Ova inicijativa podrazumeva klečanje pre svake trke u znaku protesta i pružanja podrške pokretu #BLM, kao i učestaloj upotrebi zastave duginih boja koja simboliše LGBT populaciju. Naravno, LGBT deo se ne spominje nigde, već na sajtu F1 stoji naznaka da ova inicijativa za cilj ima borbu protiv „rasizma i nejednakosti“. Ukoliko bih Vam rekao da se pored Mađarske organizuju trke i u Kataru, Saudijskoj Arabiji i Kini, uvideli biste koliko je situacija jeziva. Šampioni borbe za jednakost poput Lewisa Hamiltona nemaju nikakav problem da se slikaju sa sponzorima za koje se zna na čijoj muci zgrću ogroman novac. Nije što sam fan Maxa Verstappena, ali zaista imam problem sa promocijom borbe protiv zagađenja koju vodi čovek koji poseduje veliki broj „super automobila“.

Pogotovo što nam svima ispred nosa prolazi jedna velika ljudska gromada, koja svoju borbu vodi tiho, ali principijelno i istrajno.

Nekoliko vozača je tokom vikenda iskazalo nezadovoljstvo i zabrinutost povodom dešavanja u Mađarskoj. Međutim, prilikom intoniranja himne Mađarske, Sebastian Vettel je odlučio da uradi nešto što nijedan drugi vozač nije smeo. Svoju podršku LGBT populaciji pokazao je time što je nosio majicu duginih boja na kojoj je pisalo „SAME LOVE“. Mađarskoj Vladi dao je gol u gostima. Naravno, to što je „samo“ nosio majicu neće promeniti političku situaciju u ovoj zemlji, ali je definitivno pokazao način na koji treba pružiti podršku.

Trka je potom započeta i odvezla se svojim tokom. Vettel je uspeo čudom da osvoji drugu poziciju, u bolidu koji itekako nije kompetentan ove sezone. Međutim, nakon trke, Vettel je tri puta pozivan na sastanak sa redarima. Prvi sastanak je bio vezan za upotrebu radara tokom formacijskog kruga pre samog početka trke, na šta vozači nemaju pravo. Drugi je bio vezan za politički iskaz tokom intoniranja himne. Treći je bio vezan za nedovoljnu količinu goriva u bolidu posle trke.

Kako nisu mogli Vettela direktno da kazne zbog vrednosti za koje se i sami zalažu, F1 je kaznila najstrože moguće nemačkog prvaka upravo nakon trećeg sastanka. Napravio je prekršaj, njegov bolid nije imao više od 1L goriva po završetku trke, što je neophodno zbog analiza sastava goriva, koje stručnjaci F1 vrše nakon svakog trkačkog vikenda. Zbog ovog prestupa Seb je diskvalifikovan. On je komentarisao samo ishod drugog sastanka, koji se ticao njegovog stava. Rekao je da bi mu bilo draže da su ga zbog toga diskvalifikovali, te da bi to uradio ponovo bez razmišljanja.

Obećao sam happy end ovoj priči. Ona to u principu nema – kako stvari stoje, Mađarska će na referendumu koji će se održati početkom sledeće godine potvrditi zakon zajedno sa amandmanom, a Vettelu je pozicija oduzeta. Možda za sada nema happy end, ali ova priča se svakako ne završava ovde. Neće se završiti ni 2022. godine. Završiće se samo onda kada svi mi budemo odustali.

Cover photo: Pink News – AFP via Getty/ Pool/ FLORION GOGA

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Stefan Mihajlovski: (Po)pušta anestezija (JK i ja)

Zašto se Jelena Karleuša, koja kaže da je promenila mišljenje o predsedniku, toliko čudi kada neko promeni mišljenje o njoj,...

Ćerka prve autovane HIV pozitivne osobe: Roditelji druge dece su doprinosili stigmatizaciji

Ivan Radojičić je bio prva osoba u Srbiji i na Balkanu koja je javno govorila o tome da je HIV pozitivna. Bio...

Budućnost za mlade: Kojim vrednostima nas uči sadašnji obrazovni sistem?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se okupila...

Budućnost za mlade: Koliki je zaista generacijski jaz?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još