Veselinović podržao otvaranje marihuana friendly kafića

Beograd treba da dobije takozvane „marihuana friendly“ kafiće, smatra lider pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović. Veselinović je u emisiji „Da sam ja gradonačelnik“ na portalu Zoomer.rs izjavio da je to svetski trend koji donosi brojne benefite.

„Mi mislimo da je to prvo jedan svetski trend, a drugo – same odluke Ujedinjenih nacija i eksperata govore o neštetnosti marihuane, ako se uporedi sa bilo čim što je trenutno dostupno, kao što je alkohol“, smatra Veselinović.

Veselinović je podvukao i da je relaksiranje zakonskih odredbi po pitanju ovih takozvanih droga donelo brojne benefite u različitim društvenim aspektima, u zemljama u kojima je model isproban.

„Naša računica i iskustva zemalja kao što je Portugal i takozvani portugalski model pokazuju u longitudinalnim istraživanjima u nekoliko desetina godina, da je relaksiranje glede upotrebe takozvanih droga, doprinelo i ekonomski, i u padu nasilnih dela, padu zavisnosti i imalo benefite za celo društvo“, izjavio je Veselinović i podvukao da je alkohol u tom pogledu mnogo gori, ali da „neće ići na zabranu, već na edukaciju“.

Kao što je poznato, emisija „Da sam ja gradonačelnik“ je fikcija u kojoj se mladi lideri političkih partija i pokreta na pola sata nalaze u ulozi gradonačelnika svog grada i odgovaraju na novinarska pitanja na konferenciji za štampu. Sama emisija je fikcija, ali su pitanja novinara Zoomera, kao i odgovori „gradonačelnika“ vrlo stvarni.

Podsetimo, pokret Ne davimo Beograd je u aprilu, povodom Svetskog dana kanabisa, pozvao nadležne organe Republike Srbije da pokrenu proces zakonskog regulisanja i prihvatanja kanabisa kao pomoćnog lekovitog sredstva, što, kako navode u saopštenju, predstavlja samo prvi, nužan i hitan korak u dekriminalizovanju upotrebe kanabisa. Ovaj pokret je u saopštenju izneo ocenu da su ispunjeni svi potrebni uslovi za izmenu zakonske regulative za medicinsku primenu i ličnu dekriminalizaciju u Srbiji i izneo zalaganje za pomenuti „Portugalski model”.

Pokret je izneo podatke koji pokazuju da je pet godina nakon početka dekriminalizacije u Portugalu ovaj model doveo do opadanja nelegalne upotrebe droge od strane tinejdžera i smanjenja stope HIV infekcija među korisnicima narkotika, da su smrtni slučajevi povezani sa heroinom i sličnim drogama smanjeni za više od pola, dok se broj ljudi koji traže lečenje zavisnost od droge se udvostručio. Istovremeno, navodi pokret, zabeležen je i drastičan pad slučajeva nasilja i ubistava povezanih sa narkoticima.

„Uzgoj ove biljke može da obezbedi dodatna radna mesta, a stavljanje u legalni promet dodatne poreske prihode i sistemsku kontrolu upotrebe. Umesto povlašćenih činovnika državnog aparata koji nelegalnim putevima crnog tržišta uzgajaju i distribuiraju kanabis i tako stiču novac, od dekriminalizacije, pa i konačne legalizacije kanabisa, korist može imati čitavo društvo“, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd od 20. aprila ove godine.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Mitrovčani traže sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica

U razgovoru sa građanima Sremske Mitrovice, aktivisti kampanje Ide glas koji sprovodi Centar E8 saznali su da je jedan od najvećih problema...

Mimi Mercedez je postala „Simp“!

Period iza nas pokazao je zašto je Mimi Mercedez kraljica rep muzike na Balkanu, a to je zapravo samo uvod u ono što tek...

Make Vojvodina Emo Again

Festival „Make Vojvodina Emo Again" održaće se po drugi put 4. februara u Omladinskom centru CK13. Na svirci će kao domaćini nastupiti...

Small hydropower plants: is there an alternative?

In the last few years, small hydropower plants have been the most popular way of obtaining energy from water sources. At the...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još