Važno je da pričamo o Boru!

Stanovnici Bora su podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego žitelji drugih krajeva Srbije, navodi se u studiji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji”, piše Beta, a prenosi N1.

Ovo je prvi i glavni razlog zašto moramo da pričamo o Boru.

Branislava Matić Savićević iz instituta „Milan Jovanović Batut“ rekla je da je Bor „crna tačka Balkana“ i dodala da u Boru ima problema sa arsenom i kadmijumom. Arsen može uzrokovati veliki broj oboljenja i poremećaja – rinitis, bronhitis, laringitis hipotenziju, aritmije… a kadmijum je, osim za ljude, otrovan i za biljke, životinje i mikroorganizme, a dugotrajna izloženost kadmijumu, čak i u malim količinama, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje bubrega, a negativno utiče i na gustinu kostiju, piše N1.

To je drugi razlog zašto moramo da pričamo o Boru.

Treći je što se, ukoliko se osim sirove rude tope i sekundarne sirovine, to usložnjava proces zagađenja vazduha, takođe navodi N1.

Dečija pulmološkinja Slavica Vučković u intervjuu datom neformalnoj borskoj grupi „Mladi menjaju“ izjavila je da mikročestice iz zagađenog vazduha sadrže teške metale koji mogu da prodru u najsitnije ogranke disajnih puteva, a Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka ističe da će mladi u tom gradu uvideti da u takvoj zagađenoj sredini nema mesta za odrastanje njihove dece, piše N1.

„Kada shvate da njihovo dete koje će sa mladim plućima odrastati, koje će se razvijati u takvom okruženju ima 70 odsto šanse da zaradi ozbiljnu sistemsku bolest, sumnjam da će ijedan mladi bračni par ostati u Boru, jer ne postoji naknada koju biste prihvatili za lečenje svog deteta“, konstatuje Vujić, piše N1.

Ovo je još jedan razlog zašto moramo pričati o Boru.

Sada. Preventivno. Odmah. Inače ćemo ceo Bor morati da lečimo SMS porukama.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Cover photo: N1

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još