V Dem Institut: Srbija peta na listi zemalja koje najbrže klize u autokratiju

Srbija je na petom mestu na listi zemalja koje najbrže klize u autokratiju, pokazuje novi izveštaj „V Dem Instituta”.

„V Dem Institut” sa sedištem u švedskom gradu Geteborgu, istražuje varijacije demokratije u zemljama širom sveta. Njihov najnoviji izveštaj o stanju demokratije u 2021. godini, pod nazivom „Autokratizacija postaje viralna” rangirao je prvih deset zemalja koje najbrže klize u autokratiju. Na prvom mestu je Poljska, iza nje su Mađarska, Turska, Brazil, Srbija, Benin, Indija, Mauricijus, Bolivija i Tajland.

„Zemlje koje su u prvih deset su iste koje su označene i u prošlogodišnjem izveštaju o demokratiji. Dok je autokratizacija Mađarske i dalje upadljiva, Poljska je preuzela prvo mesto… Turska je i dalje u vrhu po padu demokratije, a tik iza nje su Brazil i Srbija“, stoji u izveštaju.

Izvor: V Dem Institut, Screenshot

U periodu od deset godina (od 2010. do 2020. godine) Srbija je pala na listi za 27 procentnih poena. Ona je 2010. bila okarakterisana kao izborna demokratija, a deset godina kasnije kao izborna autokratija.

Od 179 posmatranih zemalja, prema stepenu demokratskih sloboda, Srbija je na najnižoj poziciji u regionu, na 119. mestu. BiH je na 96, Crna Gora na 94, Albanija na 85, Kosovo na 78, Hrvatska na 44, a Sovenija na 40. mestu.

Srbija, Mađarska i Poljska nastavile su da padaju na listi posle stalnih napada na pravosuđe, ograničavanja medija i civilnog društva, upozorava se u izveštaju, dok se u našoj zemlji beleži pad izbornog integriteta, pogoršanje akademskih sloboda, građanskih sloboda i slobode medija. To su faktori klizanja u autoritarizam od 2013. godine, navodi ovaj švedski institut.

„Od tada se pogoršava kvalitet izbora, da bi se dodatno pogoršao u 2020, kada su mnoge opozicione partije bojkotovale parlamentarne izbore, održane u sred pandemije“, piše u izveštaju.

Prema istraživanju “V Dem Instituta”, napredovanje demokratije u poslednjih deset godina izostalo je u zemljama Severne Amerike, Zapadne i Istočne Evrope, a Mađarska, Poljska, Srbija, Slovenija i SAD beležile su “konstantan pad”.

Izvor: V Dem Institut, Screenshot

Izvor fotografije: Shutterstock

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još