Uredjivanje s1 e1 / Kupusijada vesti / Zoomer

Prva epizoda emisije „Uređivanje“ pokrenula je pitanje sveopšteg ludila u medijima, ali i društvu. „Kupusijada vesti“ je naslov prve epizode u kojoj je voditeljka Tamara Urošević ugostila Marka Dražića iz Njuz.net-a. „Uređivanje“ je serijal koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti, lociranjem opasnih i štetnih narativa, ali i propagandom, spinovanjem i klik bejt naslovima karakterističnim za tabloidno izveštavanje.

Tačno u podne, Marko i Tamara počinju svoje prelistavanje portala a već prva vest obećava – država građanima i građankama opet daje novac. Ili možda ipak ne? Sve u svemu, mi vam čestitamo što ste se obogatili, makar tako prenosi „Alo“.

U celoj kupusijadi, aktuelna tema je nasilništvo Kovačevića i medijski narativ kako se od nasilnika pravi žrtva.

To je jedna topla ljudska ispovest gospodina Kovačevića. Uvek treba čuti drugu stranu, mada treba je čuti na suđenju, a ovde nije reč o suđenju već o vestima koje prenose mediji.

Objašnjava Marko i ovoj priči daje drugu perspektivu: možemo sve gledati sa pozitivne strane, pa tako da napravimo i vest kako ovaj čovek 12 godina nikoga nije prebio. (FOTO) (VIDEO) U svakom slučaju, pogledajte kako na satiričan ali pravi novinarski način Dražić analizira čitavu problematiku.

Emisija ne može da protekne bez vesti koje dolaze od Informera, čemu se se i Tamara i Marko posebno radovali. Klik bejt naslovi u kome nam nije jasno šta se dešava, sponsored by Informer. Selektivno biranje rečenica iz gostovanja, od čega se pravi tzv. vest i propagira javnosti je veoma opasno kako za samu etiku i kodeks novinarske profesije, tako i za samo društvo.

Finiš epizode je sama kupusijada – da li je sestra Zorana Babića dobila novac za projektno finansiranje kiseljenja kupusa? Je l’ vam je neprijatno dok čitate ovo? I nama je bilo. Dražić priču izmešta u fikciju, jer tako i zvuči, pa ovo analiziramo kao jednu seriju koja traje 8 sezona a nama se samo smenjuju likovi i apsurdi.

A vi, da li ste i vi dobili novac od države? Ili ipak morate da spremate zimnicu?

AutorZoomer

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Protesti poljoprivrednika zbog cene suncokreta

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika započeli su danas protestnu vožnju iz Stare Pazove, kako bi pokazali nezadovoljstvo otkupnom cenom suncokteta i cenama...

Bojana Stamenov prekinula letovanje da očita bukvicu novinarima

Pevačica Bojana Stamenov je smršala više od 80 kilograma, verovatno to sada i ptice na grani znaju. Kako? Regulisanjem ishrane i redovnim...

Dan rudara: Ziđin slavi uz Zvezde Granda, za poginule u rudniku „Soko” još nema pravde

U subotu, šestog avgusta, u Srbiji je obeležen Dan rudara. Ovaj dan se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, kada...

Izložba japanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U okviru Desetog festivala „Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još