Uređivanje s1:e3 / Gde se kupaš? / Zoomer

U današnjoj emisiji dekonstruišemo lažne vesti i medijske manipulacije sa Dušanom Čavićem #markažvaka

Poslednjih par dana u medijima se pojavila vest – tačnije, sam Čavić pisao je za „Danas“ o stanju zdravstvenog i školskog sistema, ali i privatnoj situaciji – da je njegovo dete zaraženo koronavirusom, a da nadležne institucije nisu reagovale. Školska godina je počela, virus se širi po učinionicama, a njima lekari govore kako dete nije zaraženo. Ali ipak jeste. Uostalom, Dušan je ovo jako dobro i opisao u samoj emisiji, pa poslušajte.

S tim u vezi, „Uređivanje“ počelo je prelistavanjem upravo vestima koje su vezane za pandemiju, i vrlo često te vesti su lažne i senzacionalne. Pored senzacionalizma, tabloidno izveštavanje portala, reklo bi se da živi od klik bejt naslova, pa tako nisu izostali ni naslovi da nam stiže vakcina. Osim što nije vakcina ona o kojoj svi pričamo, već redovna vakcina protiv sezonskog gripa.

Dalje Tamara i Dušan nastavljaju sa aktuelnom vešću o jezeru Gazivode, odnosno njegovom preimenovanju u jezero Tramp. Da li je ovo lažna vest ili će nam se zaista ovo desiti?

To vam je sve u suštini spoljna politika, i generalno igrarija. I sad mi mali da pokažemo Amerima koliko smo spremni da zaigramo za Trampa.

Neizostavne teme su uvek i oko vlasništva i kapitala političara, odnosno njihovih porodica. Koliko imamo uvid u ove stvari, koliko nam je dostupna dokumentacija? Koliko mediji učestvuju u javnom interesu svih građana i građanki?

Na samom kraju, kada smo već kod medija, ovih dana se na meti kritika političara sa vlasti našao novinar Ivan Ivanović. I ovog puta iskoristili su nacionalistički narativ, istovremeno stvarajući lažnu vest.

Tabloidi su za obračunavanje sa neistomišljenicima, a problem sa mentalitetom našeg naroda je što ima ljudi koji će poverovati u sve ovo.

A vi, gde se kupate ovih dana? I čiji novac trošite?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Otvoren konkurs za drugu generaciju ZOOMER digitalne laboratorije

Omladinski portal ZOOMER raspisuje konkurs za drugu generaciju polaznika i polaznica programa „ZOOMER digitalne laboratorije – Zlab“! Program je...

Stav mladih: Da li Srbija treba da uđe u EU, ili ne?

Debata Da li Srbija treba da bude članica EU?, koju su realizovali učesnici Erasmus+ programa EU Influencers zajedno sa Debatnim klubom Fakulteta...

Reditelji o hiperprodukciji serija: Srbija ima veću produkciju serija od Netflixa

Petog dana 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, održana je konferencija reditelja, scenarista i direktora fotografije. Na prvoj konferenciji govorio je...

Branka Katić: Ovo je brzo vreme pa svi pokušavaju brzo da snimaju, ali ne mislim da je to uvek dobro

Ne tek završenom filmskog festivalu LIFFE u Leskovcu publiku je oduševio performans naše proslavljene glumice Branke Katić, koja je predstavila film „Praznik...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još