Svakog dana u domaćim tabloidima bar jedan tekst koji targetira kritičke novinare

U 132 teksta objavljena na portalima tabloida, koji su, prema Savetu za štampu, najčešće kršili Kodeks novinara Srbije – Alo.rs, Republika.rs (portal lista Srpski telegraf), Informer.rs, Kurir.rs i Objektiv.rs – Slavko Ćuruvija fondacija je u okviru monitoringa izveštavanja prorežimskih tabloida o kritički nastrojenim medijima i novinarima, od aprila do jula ove godine zabeležila 197 napada na kritičke novinare.

Najčešće su napadani novine, portali i televizije Junajted grupeNova (najmanje 66 puta), N1 (najmanje 47) i list Danas (najmanje 41 put).

Nisu zaobiđeni ni Cenzolovka, NIN, Nedeljnik, Vreme, Dojče vele, Glas Amerike

Alo je prednjačio u diskreditovanju medija i novinara Junajted grupe, koje je redovno nazivao: tajkunski ološi, tajkunski plaćenici, tajkunski poslušnici, tajkunski lažovi, tajkunska medijska imperija, pa i – tajkunske podguzne muve.

Uvredljivu retoriku su koristili svi analizirani portali. Oni su složni u oceni da su kritički mediji „daleko od objektivnih”, da su „licemerni”, da „imaju dvostruke aršine”, da „podržavaju ustaše”, da su im „Srbi krivi za sve”, da su „sahranili profesionalizam”, kao i da im je „jedina preokupacija da pljunu na sve dobro što predsednik Vučić uradi za građane”.

U gotovo četvrtini tekstova (23,5%) kao povod su korišćeni tvitovi sa naloga Detektor laži (@LaziDetektor).

Čak 29 tekstova (skoro 22%) na različitim portalima napisano je isto ili veoma slično, iako svaki od portala kao izvor teksta navodi sebe. U tim tekstovima se ponavljaju naslovi, podnaslovi, istovetne rečenice, pa čak i iste fraze kojima se vređaju kritičari vlasti, što daje osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz istog izvora, neznatno ih prilagođavaju svojoj uređivačkoj politici i tako ih objavljuju.

Sagovornici u analiziranim tekstovima po pravilu su predstavnici vlasti i prorežimski analitičari i/ili novinari.

Iako se tabloidi najčešće bave medijskim kućama generalno, u pojedinim tekstovima su targetirali konkretne novinare: Jelenu ObućinuSlobodana GeorgievaŽeljka BodrožićaMarka Vidojkovića i Dragoljuba Dražu Petrovića

U nekoliko tekstova napadali su i Savet za štampu i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Naslovna fotografija: Fondacija Slavko Ćuruvija

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda.

Ekonomski tigar u džungli zvanoj EPS

U našoj potrazi za ekonomskim tigrom našli smo se oči u oči s tim gde je zapelo.  Kao...

Stefan M. Mladenović – Film kao revolt prema nametnutosti

Pre nešto više od godinu dana kada smo razgovali, Stefan je promovisao svoj kratki film na španskom jeziku koji govori o seksualnom...

Aleksandar Nastevski: Muškarci su ili nesvesni privilegija, ili se trude da ih očuvaju

On je mladi novinar koji je nedavno nagrađen za tekst - o menstrualnom siromaštvu. Em muškarac, em „ženska tema" i to još...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još