Spoljna politika za početnike: Danska špijunira Evropu?

Znanje je moć! U politici gde ne postoje bratski i prijateljski odnosi, informacije (pogotovo one poverljive) svetskim silama uvećavaju šanse u političkim utakmicama. Ali šta se desi kada se poljulja poverenje najvećih svetskih saveznika?

Prema istrazi evropskih medija u nedelju je otkriveno da je Danska učestvovala u američkom špijunskom skandalu. Obaveštajna služba odbrane Danske, pomagala je Američkoj agenciji za nacionalnu bezbednost u prikupljanju informacija o evropskim liderima i političarima od 2012 do 2014. godine, uključujući i  informacije o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Evropski zvaničnici nisu imali predstavu o umešanosti Danske sve do izveštaja Danskog emitera DR (u zajedničkoj istrazi sa švedskim javnim emiterom SVT, norveškim NRK, francuskim Le Mondeom i nemačkim NDR i VDR) koji je tokom vikenda podeljen sa drugim evropskim medijima.

Da vas još malo bolje uputim, Merkelova je odrasla u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, na istom mestu gde je Štazi špijunirao milione građana i građanki, pa možete i sami onda da pretpostavite koliko je ovaj narod osetljiv po pitanju zadiranja u njihovu privatnost.

Toliko da je telefonsko prisluškivanje Merkelove 2013. godine podstaklo diplomatski sukob između Berlina i Vašingtona i tako pokvario dobre odnose sa administracijom tadašnjeg predsednika Obame. Merkelova je tražila objašnjenje i upozorila da bi poverenje moglo biti narušeno. Kako prenosi Reuters, Bela kuća nikada nije demantovala da je prisluškivala telefon, a tadašnji predsednik Barak Obama je smirio situaciju ubeđujući da se njeni pozivi ne prate i da se neće pratiti u budućnosti.

Američka obaveštajna služba je navodno prikupila informacije i o drugim zvaničnicima iz Nemačke, Francuske, Švedske i Norveške.

Svetski lideri su imali šta da kažu

Članice Evropske Unije su najveći trgovinski partner Americi, a Nemačka kao najveća evropska ekonomija je spojnica te veze. Prema nemačkom časopisu Der Spiegel, 29. juna  su se pojavile tvrdnje da je NSA takođe špijunirala i kancelarije Evropske unije u Americi i Evropi, u dokumentu iz septembra 2010. godine Evropljani se izričito imenuju kao „lokacijski cilj“.

Možda najčudnija činjenica u ovakvoj situaciji je da između komentara evropskih zvaničnika i dalje postoji ogroman jaz. Dok su neki evropski lideri objašnjavali da je izveštaj pokrenuo „izuzetno ozbiljnu“ temu, Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist zatražio je „potpune informacije“, a njegov kolega u Norveškoj Frank Bakke-Jensen rekao je da se navodi „uzimaju ozbiljno“.

 Kako prenosi Guardian, francuski ministar za Evropu, Klement Braun je izjavio da „između saveznika mora da postoji poverenje i minimalna saradnja, kao i da li su naši partneri u EU, Danci napravili grešku u saradnji sa američkim službama.“

Jednu od racionalnijih izjava je definitivno izgovorio francuski predsednik Makron:

Ovo nije prihvatljivo između saveznika, a još manje između saveznika i evropskih partnera

Od trenutka izveštavanja pa do sada nemačka vlada je u kontaktu sa svim nacionalnim i međunarodnim vlastima radi razrešavanja ovog skandala. Moramo da podsetimo da je Danska snabdela vodom Krim uprkos sankcima EU, a da li će EU ostati tako prijateljski naklonjena ovoj državi i nakon ovog incidenta ili će se ovaj prekršaj samo gurnuti pod tepih ostaje nam da gledamo i čitamo u danima koji nam dolaze.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Jachim Zoomira nedelju 073

Nekrofilija u medijima postoji i zbog vas.

Filmska priča bega iz Rusije članica Pussy Riot

Otkad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, milioni Ukrajinaca su pobegli iz svoje zemlje, kako bi se spasili. Takođe, iz svoje zemlje,...

Pitali ste koja to prava LGBT+ osobe nemaju – evo kompletnog odgovora

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) kako bi se skrenula pažnja na nasilje i diskriminaciju lezbejki,...

Španski zakon o odsustvu zbog menstruacije prvi takav zakon u Evropi

Španija ima velike šanse da postane prva evropska država koja će pokrivati troškove bolovanja za radnice koje imaju bolove tokom menstruacije.

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još