RTV o „majmunskim boginjama” kao mediji o HIV-u 80ih

Ako vas zanima kako su mediji izveštavali o početku HIV pandemije ne morate tražiti arhive stare 40 godina – dovoljno je da pogledate izveštavanje o „majmunskim boginjama” Radio televizije Vojvodina. Narativ je isti.

Naime, Radio televizija Vojvodine objavila je članak pod nazivom BEZ PANIKE: Od majmunskih boginja uglavnom oboleli homoseksualci, što neverovatno podseća na početak HIV pandemije kada su se kao oboleli i prenosioci virusa targetirali isključivo gej muškarci. Za bolest koju danas znamo pod nazivom AIDS, iliti sida, tada se koristio naziv GRID (Gay-related immune deficiency), a u medijima je bio odomaćen i naziv „gej kuga”.

Ovaj narativ se pokazao višestruko opasnim jer ne samo što je doveo do toga da veliki broj strejt ljudi oboli od virusa misleći da su sigurni jer nemaju homoseksualne odnose, već je i proizveo veliku količinu predrasuda i potpuno neosnovanu diskriminaciju prema gej ljudima, kao i prema HIV obolelim osobama, koja i do današnjeg dana nije iskorenjena.

Isti narativ, 40 godina kasnije, koristi Radio Televizija Vojvodine. Prilog objavljen na njihovom portalu bazira se na izjavi virusologa i mikrobiologa Milanka Šeklera da, prema njegovim saznanjima, za jedan broj slučajeva je utvrđeno da su bili u homoseksualnom kontaktu sa drugim muškarcima.

Svi oboleli, ono što ja znam, su muškarci od 20 do 40 godina i za određeni broj je jasno ustanovljeno da su bili u bliskom kontaktu sa drugim obolelim muškarcem, mislim na homoseksualnost“, glasi izjava doktora Šeklera.

U tekstu se RTV poziva i na navodne tvrdnje SZO na ovu temu, koje ničim nisu potkrepili, niti naveli tačne podatke ili izvore. Kao što to nije učinio ni doktor Šekler, koji se ogradio da je njegova tvrdnja „ono što on zna“. Dakle, vest je napravljena od izjave i podatka koji nije dovoljno proveren, niti argumentovan i za koji je, čak i laičkom zdravorazumskom logikom, jasno da mora biti uzet sa rezervom jer je još uvek rano za bilo kakve relevantne naučne zaključke jer još uvek nema dovoljno podataka.

Sa druge strane, u tekstu postoji veliki broj ograda: „uglavnom, ne isključivo” i „za određeni broj slučajeva“, što jasno ukazuje na to da je bilo kakva generalizacija neosnovana. RTV se time jasno ogradio, ali se otvara pitanje – da li je ovo uopšte vest, a posebno da li je ova informacija udarna vest, koja treba biti u naslovu i koja je važnija od toga kako se virus prenosi i kako se od nje zaštititi. O tome u tekstu nema ni reči, osim što možemo da zaključimo da je način zaštite izbegavanje homoseksualnih odnosa.

U međuvremenu je promenjen naslov, te sad glasi „Šekler: Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest“, čime RTV verovatno želi da se zaštiti od potpuno osnovane tužbe za diskriminaciju koju mogu podneti LGBT organizacije i Savetu za štampu, REM-u, ali i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i drugim institucijama. Međutim, iako je naslov promenjen, u linku i dalje stoji originalni naslov, a i internet su preplavili printscreen-ovi ove „vesti”.

Pored promene naslova, RTV Vojvodine dužna je da se izvini i jasno ogradi od teksta, a pre svega naslova u kome stoji „bez panike“. Ovim je poslata jasna poruka da se ne treba plašiti virusa jer on napada „tamo neke homoseksualce“, kao da su, sve i da je to tačno, životi gej muškaraca manje važni da bi se virus koji ih napada shvatio ozbiljno. Na ovaj način se odnosilo prema HIV virusu u početku pandemije, kada je veliki broj gej muškaraca umirao bez adekvatne zdravstvene zaštite i uslova za lečenje, zato što virus nije bio dovoljno važna tema dok nije počeo da u istoj meri, pa i većinski, pogađa i opštu populaciju.

Istina je da zbog ovog virusa, prema mišljenjima većine stručnjaka, nema mesta panici. Što je doktor Šekler naglasio u izjavi za ovu televiziju. Ali onda naslov može biti „Bez panike: majmunske boginje su obično blaga virusna bolest” (što je slično sadašnjem naslovu), a ne „Bez panike: uglavnom oboljevaju homoseksualci“. Odabirom takvog naslova, kao i toga da se od svega što je doktor rekao za ovu televiziju fokus stavi samo na tu jednu rečenicu koja je, sa stanovišta javnog interesa, najmanje važna – vrlo je jasno poslata poruka.

U pitanju je nesumnjiva diskriminacija i vrlo opasni narativ o „građanima drugog reda“, koji stvara podele na „nas” i „njih” i osnova je predrasuda i etiketiranja. Urednici RTV Vojvodine su dužni da za to preuzmu odgovornost. Promena naslova i ćutanje o tome nije dovoljna. Ovo nisu osamdesete i na internetu sve ostaje zabeleženo. Šteta je već napravljena i evidentirana.

Naslovna fotografija: Izjava doktora Šeklera iz pomenutog priloga, RTV, printscreen

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još