Prvi put u Beogradu: Priče o ratovima iz ugla dece

U ponedeljak, 28. marta u 19h biće održano otvaranje izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva”, prvog svetskog muzeja iz Sarajeva koji se bavi isključivo pričama o ratu iz perspektive deteta.
Izložbu ćete moći da pogledate u Endžio Habu, Dobračina 4, svakog dana do 10. aprila od 12h do 20h.

Priče dece iz kolekcije ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog Muzeja biće predstavljene prvi put beogradskoj javnosti u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija.

Izložba je posvećena svoj deci čije je detinjstvo obeležio rat. Na izložbi će biti predstavljen deo muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče dece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, te priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu će po prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima dece tokom bombardovanja 1999.godine. 

„Ovom prilikom pozivamo i sve ljude čije detinjstvo su obeležili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće deo stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom sveta”, navode organizatori u saopštenju. 

Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano radi na dokumentaciji iskustva odrastanja obeleženog ratom, pa njegova kolekcija danas sadrži više od 5.000 eksponata i preko 300 sati snimljenih svedočenja iz 15 različitih ratova. U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska). Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posetioci sa decom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođene deci.

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još