Preslušali smo sve domaće pesme za Evroviziju – da vi ne biste morali

Na RTS-u ništa novo. Kao što smo očekivali kada smo pročitali listu izvođača, nakon proslogodišnjeg vrlo uspešnog izlaženja iz zone konfora, kada su zapravo napravili jako dobar festival koji je podsećao na zlatno doba „Beovizije“ do pre 15 godina – ove godine su se vratili na stare staze i pripremaju još jedan prilično dosadan festival na kome jedan konj trči, a mi ćemo da se pravimo iznenađeni time ko će da pobedi.
Nepopravljivi optimisti su tada govorili da treba sačekati da čujemo pesme i da to što 90% imena nisu poznata široj javnosti nije važno – jer nije bila poznata ni Konstrakta. OK, možda. Evo, sačekali smo i čuli smo. I ništa se ne ističe, ni blizu kao Konstrakta. Šta ćemo sad? Da sačekamo da vidimo da li će nas neki nastup senzacionalno oduševiti, jer ni Konstrakta se nije isticala pre samog nastupa?

U redu, sačekaćemo svakako i ispratićemo, ali odmah da bude jasno – ništa se ovde neće isticati. No, uradili smo svoj deo posla i evo šta nam je otprilike malo skrenulo pažnju.

HURRICANE – ZUMI ZIMI ZAMI

Ako vam se dopada nova ekipa, dopašće vam se i ova pesma koja je apsolutno „Loco loco“ 2.0 – i muzika je na momente skoro pa prekopirana, fazon teksta je sličan, energija je identična, pa čak i loša metrika zbog čega se na dikciju u potpunosti zaboravilo („maštu golicami“) je nešto po čemu je i stara grupa bila poznata. Ako njih pošaljemo, a ako se neko ne istakne level Konstrakta na samom festivalu zasigurno i hoćemo, možemo očekivati i sličan plasman – oko 15 mesta, ako ne bude neka Chanel posle koje će svaka brza tralala pesmica zvučati smešno. Ukoliko ne bude žestoke konkurencije na nivou koji je bio proteklih par godina – možemo proći i daleko bolje jer su njih tri vizuelno i medijski mnogo zanimljive – pre svega zato što će medijima biti vrlo interesantno to što Srbiju predstavlja devojka afroameričkog porekla koja peva lokalni etnopop na tečnom srpskom jeziku.
Naravno, postoji i mogućnost da ste u onoj drugoj ekipi za koju je nova grupa „Hurricane sa Ali Express-a“, vi onda preskočite pesmu jer vam se sigurno neće dopasti.


PRINC – SVET SA ISTOKA

Odmah da se razumemo, stilski je pesma potpuni kič. Ali i Evrovizija je kič festival. Do sada smo jedino znali da Princ od Vranje ima vrlo zanimljiv glas – ali sada vidimo i da ume da prepozna evrovizijsku pesmu. Upravo ono što pesmu čini kič numerom je ono na šta možemo da pucamo na sceni – mešanje nespojivih stilova na prilično sumanuti način koji je iz nekog potpuno nejasnog razloga vrlo gotivan za slušanje. Pa tako imamo momente koji su referenca na sevdalinke, pa stižu klasični balkanski narodnjački i popfolk momenti, a tu je i orijent i nezaobilazni „habibi“. Svake godine mi etno-pop za trku imamo, a ove godine etno je vrlo široko postavljen pojam. Što da ne, hajde da šaljemo malo istoka!


SAVO PEROVIĆ – PRESIDENTE

Na ovu pesmu smo odmah obratili pažnju znajući da je na tekstu radila sjajna Sajsi MC – ali najdraža Sajsi, bolje idi na Evroviziju kao kantautorka i prijavi se sa svojom pesmom. „Solo kapital“ bi nam možda pilo vodu u izvođenju Sajsi i Tijare, ovako i nema previše smisla – a o čemu se radi sa srnom u šumi i Bambijem nije baš najjasnije. A etno momenat koji iskoči ničim izazvan takođe nije potpuno jasan.

Dakle, hoćemo vrlo rado Sajsi MC na Evroviziji – ali na sceni. Ili bar da njenu pesmu izvodi neko ko može da je donese.


DŽIPSII – GREH

Još jedan izvođač koji je skrenuo pažnju pre festivala je sigurno Džipsii, koji je digao prašinu i čiji je identitet zasmetao mnogima iako, navodno, kalendarski, živimo u 21. veku. Upravo to je i razlog zašto bi on bio dobar predstavnik – mediji bi bili oduševljeni njegovom pričom, a gej izvođač romskog porekla na sceni je nešto što bi poslalo jako važnu političku poruku. Šta je jedini problem? Ova pesma je previše alternativna za Evroviziju. No, svakako, RTS će mu biti dobra platforma za vidljivost – pod uslovom da ove godine festival bude gledan kao prošle.


ANGELLINA – LANAC

Kažu ljudi – eto, Sara Jo jednom nije uspela i odmah više neće ni da pokuša. Pa, nekako ima smisla da, nakon što se jednom predstaviš sa fantastičnom pesmom, sledeći put dođeš sa još boljom. Ako nemaš bolju – bolje ostani kod kuće. Angellina ima OK pesmu, koja malo više ima Zoi vajb nego što zvuči kao Angellina – ali prosto nije ni blizu „Origamiju“. A neminovno je da će publika uvek novu pesmu upoređivati sa starom, kada staru još uvek obožavaju. Da je ostavila „Origami“ za ovu godinu imala bi sve šanse da pobedi.


FILIP BALOŠ – NOVI PLAN DRUGI SAN

Iz nekog potpuno nejasnog razloga, ova pesma mi je top! Jeste generička, jeste više radijska nego evrovizijska, ali ima neki vajb i nije dosadna kao svih ostalih 20. Hajde da vidimo šta će biti na sceni.


Za ostale pesme nije sigurno šta se može reći. Uglavnom su generičke sve do jedne – ili je generička pop balada, ili je generički alternativni beat, ili je generička brza pesmičica, ili generički etno. Prosto, ne ide. Takođe, ni lista učesnika ne obećava jer su uglavnom lica koja viđamo svake godine i zaboravimo do sledeće. Ne znam ni da li polovinu njih čujemo i vidimo nekad osim u februaru i martu.

Da li Tijana Dapčević može da ponudi nešto novo kako bi ponovo otišla na ESC? Da li su Frajle, koje su pratile svoj stil, nešto što može da prođe na ESC? Da li je mesto za povratak Filipa Žmahera ovaj festival? Da li Zvezde Granda polunarodnjačka opera može da bude bilo kome zanimljiva, ili je od toga trebalo da dignu ruke još od Grand kvarteta i „Rode će se opet vratiti“? Ima tu još zanimljivih imena, kao što je Stefan Shy, ali sa ovom pesmom teško da će ga zapaziti iko – pa čak ni oni koji ga vole iz takmičenja. Njemu treba jedna dobra pesma samo i napraviće lom, ali ovo nije ta pesma. Ostali? Čekamo festival, na osnovu pesme nisu skrenuli pažnju.

Na kraju ostaje da zaključimo da, ako je ovo zaista najbolje što je RTS-u pristiglo na konkurs – onda se sa festivalom nešto zabrinjavajuće dešava. Možda bi trebalo da porazmisle o tome zašto najveće zvezde i najpoznatiji kompozitori i tekstopisci zaobilaze festival u širokom luku. Možda zato što su postali veče novih zvezda, a ono je zanimljivo samo kao uvod u gala veče, i ne može da postoji samo za sebe?

Naslovna fotografija: RTS pesma Evrovizije, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još