Presek nedelje: top lista neprijatelja Srbije

Ove nedelje imali smo prilike da na naslovnim stranama tabloda vidimo sve „neprijatelje Srbije”. Kako je predizborna kampanja tek krenula – još će ih biti. Ovo je top lista najvećih neprijatelja za ovu nedelju.

5. Vladeta Janković

Foto: Nova S, youtube printscreen

Ove nedelje nije bio toliko zanimljiv tablodima, kako to obično bude. Uglavnom su se bavili recikliranim temama – rušenjem po Beogradu. Naime, Janković sada želi da sruši sve zgrade oko Kalemegdana, a čak je i naručio „studiju izvodljivosti” rušenja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Pošto postoje mnogo veći neprijatelji, Janković će verovatno doći na red nešto kasnije u kampanji.


4. Marinika Tepić

Foto: Stranka slobode i pravde, youtube printscreen

Nositeljka opozicione liste mora biti na spisku neprijatelja, ali je, slično Jankoviću, ove nedelje uglavnom bila skrajnuta. Može se reći da je više bila sporedna ličnost, targetirana kao deo „paketa” sa pobednikom na ovoj listi. Ključna tema jeste, naravno, genocid u Srebrenici i to da li isti Tepić priznaje ili ne, a ove nedelje joj se na već dugačku listu grehova prema Srbiji dodalo i to što ju je, kako tvrde, podržala Nataša Kandić. A nema većeg dokaza da si srpski neprijatelj od te podrške.


3. Dragan Đilas

Foto: Nova S, youtube printscreen

On je uvek tu, ili u prvom planu, ili čovek iz senke. Ako nije direktno kriv za sve što nam se dešava, onda je upetljan u to na bilo koji način. On može biti i na prvom mestu jer, ipak, Janković i Tepić, kao i prvoplasirani na listi su njegovi produkti. Uz mnoge druge. Glavna stvar koju je ove nedelje uradio „iz senke” jeste to što je „njegova” N1 objavila plakat u kome se „Vučić optužuje da je kriv za smrt žena koje su žrtve nasilja prema ženama”. Uz to, tražio je od sudija da ugase medije koji ga kritikuju, piše jedna naslovna. I da, slavi Kurtija. Nemojmo to zaboraviti.


2. Praseća brigada

Foto: N1, youtube printscreen

Skoro da nema većih neprijatelja Srbije od onih koji se bore za čist vazduh, čiste reke i zdravu životnu sredinu. Do skoro „lažni ekolozi”, a sada „praseća brigada” – ekipa iz „Kreni promeni” na stalnom je udaru, a posebno Manojlović. Nakon što smo saznali koje cipele nosi, sada znamo i da „krkaju pečenje i skrnave Sretenje”, ali i da su za godinu dana od Rokfelera, Soroša i drugih NVO (oni koji finansiraju državne neprijatelje, pretpostavljamo) dobili čak 225.000 evra. Saga će se, zasigurno, nastaviti.


1. General Ponoš

Foto: Nova S, youtube printscreen

Od kako se pojavio na Instagramu kao „general Ponoš” i počelo objavljivanje slika iz Prizrena i sa slatkim psima – jasno je da Ponoš igra na kartu onoga što je bilo rezervisano za neke druge. Demokratska strana je odlučila da igra na desnu kartu – srpstva i vojske, a to može privući neke glasače vlasti, što je opasno. To što će odbiti neke druge glasače, kao na primer građansku opciju koja se ne loži ni na nacionalizam ni na militarizam – to nije bitno. Oni su svakako marginalni i nevažni i za jedne i za druge. Elem, Ponoš je ubedljivo dominirao na naslovnicama tabloida kao najveći srpski neprijatelj. Što u paketu sa Marinikom Tepić (videti odeljak o Mariniki), što samostalno. Već znamo da je podržavao NATO, ali sad znamo i da je pomogao Hrvatima da uđu u EU (što je antidržavno delovanje, verovatno), da je krio tajne hrvatske spiskove za hapšenje Srba i da hoće da „otera Srpsku od Srbije”. Kako bi se odvratili oni desno orijentisani glasači od „preletanja” ka opoziciji, mora se i razbiti kult „slavnog generala”, pa zato moramo još jednom da podvučemo da on nije branio ni „rodni Knin”, ali i da je dezerter koji se „sakrivao pod suknjom u Beogradu”.


Special mention: strani faktor

Foto: VOX, youtube printscreen

Već su pomenuti u prethodnim odeljcima, ali da ne zaboravimo da podvučemo da je za sve što se u Srbiji dešava kriv Soroš. I Rokfeler. I pomalo Bil Gejts. Jer, znate, Bil Gejt će nas „sve sahraniti” zato što je rekao da se bliži kraj korone, ali stiže nova pandemija. Kakve veze on ima sa pandemijom, izuzev što plaća vodeće naučnike da je istraže i preduprede, kao što je to bio slučaj i sa koronom – nije najjasnije. Ali verovatno je nova pandemija neki njegov tajni plan. Kao što zapad ima tajni plan da po svamu cenu izazove rat između Rusije i Ukrajine, te zato vraćaju svoje diplomate, a i OEBS-ove posmatrače. Neki „avganistanski scenario”? Dok smo još kod toga, zna li iko uopšte šta se danas dešava u Avganistanu?


(Ne)prijatelj svih: seks

Foto: RTS Slagalica – zvanični kanal, youtube printscreen

Seks smeta svima. Nećemo ga u rijalitijima, nećemo ga na televiziji, nećemo ga na naslovnim stranama. Nećemo ga ni u školama, jer što bi bilo bitno da se sa mladima razgovara o seksu, polno prenosivim bolestima i kontracepciji. Seks je tako no, no. Pu, kakano. Seks smeta i levima i desnima, i opoziciji i poziciji, a posebno je zasmetao u – Slagalici. Kako se samo drznuo RTS da u „asocijacijama” ima reč seks uz „bomba” ili „simbol”. Pa to deca gledaju! To je porodični kviz! Pa, dragi dušebrižnici, bilo bi baš super da deca gledaju Slagalicu, ali bojim se da nemaju vremena jer su na Tik Toku. A vi za njega niste čuli, pa ne znate da tamo ima mnogo za vašu decu opasnijih stvari nego reč „seks”. I da, „Slagalica” nije program za decu jer deca taj program ne mogu da shvate i isprate. A u uzrastu u kom to mogu – izvinite što vam rušim Sneška, ali u tom uzrastu su već čuli za reč „seks” i bez „Slagalice”.

Do sledeće nedelje…

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još