PRESEK NEDELJE – teške reči i slabe mere

U moru medijskih informacija, prebukirani drugim obavezama, ne stižemo sve da ispratimo, pogledamo, pročitamo. Zato je tu PRESEK NEDELJE, da vam pruži pogled unazad i „sažvaće“ ono što je bitno. Nema na čemu.

Ovu nedelju obeležile su teške reči i slabe mere – teške reči prema južnim komšijama, a slabe mere prema kovidu 19. I dok oba prolaze pored nas jer došlo je ono godišnje doba kad je jedino bitna gužva na granicama – čekamo da vidimo šta će od toga pre da nam se obije o glavu.

Ilustracija – Photo by Wendy Wei from Pexels

Bolje lečiti nego sprečiti

Kada smo prošle godine izašli iz karantina, ponašali smo se kao da virus više ne postoji – leto, puna kupališta, žurke, izbori. Toliko nam je sve „falilo“ da smo kršili mere i na protestima protiv mera, jer – nećemo novi karantin. A do njega smo umalo došli baš zato što smo se ponašali kao da je virus nestao. Ali nismo, ne zato što nije trebalo, nego zato što bi to bilo previše nepopularna mera za koju nije bilo političke hrabrosti. I pošto ništa naučili nismo – ovog leta je veće rasulo. Svadbe, letnji festivali, puni stadioni, splavovi rade, maske niko ne nosi više ni u prodavnici. I ono malo mera što je kao na snazi – niko ne poštuje. Navodno, vakcinisani smo, iako nismo ni blizu dovoljno za kolektivni imunitet, pa zato u najavi već možemo da očekujemo pune bolnice na jesen. I to niko i ne pokušava da sakrije, to nam je svima jasno, ali kao da nas ne zanima preterano.

„Ja kad gledam tako preksinoć gospodina Vesića koji najavljuje sve te mere koje će biti donete na kriznom štabu, ja samo razmišljam da li će taj čovečuljak da uđe u plastični skafander u septembru i da radi 8, 10, 12 sati ili će da sedi u svom ofisu sa malim globusom i sa guščijim perom kojim potpisuje svoja dokumenta i da ga baš bude briga“, rekao je za N1 pulmolog Dejan Žujović. Njemu je jasno šta nas čeka, a upozorava i da je situacija sada gora nego prošlog leta, a opustili smo se više nego prošlog leta. To znači da može da nam se desi još gora jesen nego prošle godine.

„Mi smo prošle godine u ovo vreme imali tri puta bolju situaciju i znamo šta nam se desilo od septembra, pa na dalje, nemam više ni gorčinu u sebi da bih cinično mogao da kritikujem te stvari, jer ovo je stvarno dekada loših đaka“, ukazuje Žujović za N1.

Ja kad gledam tako preksinoć gospodina Vesića koji najavljuje sve te mere koje će biti donete na kriznom štabu, ja samo razmišljam da li će taj čovečuljak da uđe u plastični skafander u septembru i da radi 8, 10, 12 sati ili će da sedi u svom ofisu sa malim globusom i sa guščijim perom kojim potpisuje svoja dokumenta i da ga baš bude briga – pulmolog Dejan Žujović

Sa druge strane, epidemiolog Zoran Radovanović je daleko optimističniji.

„Ako povećamo znatno broj vakcinisanih, onda će na jesen to imati karakter jedne grbe, jednog brdašca. Ali ako ne vakcinišemo, ako ostanemo na ovim brojkama, onda ćemo imati nešto veći obim epidemije – ali ne kao prethodna tri talasa, ipak manje jer je deo populacije prokužen a deo vakcinisan“, kazao je Radovanović agenciji Beta, prenosi N1.

Dodatni problem je i to što, kako sada saznajemo, kineska vakcina kojom je stanovništvo u Srbiji, posebno starije, masovno vakcinisano – najslabije štiti. I to posebno najstarije. A njima će imunitet nestati do jeseni. Radovanović je naveo da je dodatni problem što je kod starijih osoba zaštitna moć kineskih vakcina slabija, navodeći da je to situacija kod svih vakcina u načelu ali da je kod Sinofarm vakcine u pitanju znatno slabija zaštitna moć u odnosu na druge vakcine.

„Ona je i ispitivana na populaciji mladih i sredovečnih osoba. Uglavnom do 60 godina, malo je bilo starijih. Ono što je jasno iz naših iskustava jeste da je zaštitna moć u toj populacionoj grupi (starijih od 60 godina) znatno manja i ja se bojim da jedva dobacuje 50 odsto“, kazao je Radovanović, prenosi N1. Prema njegovim rečima, najveći broj starijih je primio upravo Sinofarm vakcinu i on očekuje da se već u avgustu svim vakcinisanima tom vakcinom da i treća doza.

Upozorenja o novom talasu stižu i od samog predsednika države, vakcinisanog upravo kineskom vakcinom.

„Ko Boga vas molim ljudi, korona će da se vrati. Imaćemo je u teškom obliku, posebno jer će nekima da prodje sedam ili osam meseci od vakcinacije“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Kao odgovor na to – nove bolnice. Jer je bolje lečiti, nego sprečiti.

Aleksandar Vulin, izvor fotografije MUP Srbije

Frka veća nego za Flamingose

Petnaest godina od velike srpsko-crnogorske frke nakon Beovizije, evo nama ponovo tenzije za južnim komšijama. Povod – rezolucija o Srebrenici.

Naime, parlament Crne Gore usvojio je rezoluciju kojom se izražava saosećanje za sve žrtve tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i njihove porodice. Ničeg spornog nema, osim što je ponovo problem reč „genocid”. Kako piše N1, poslanici Demokratskog fronta Crne Gore tražili su amandmanima brisanje reči genocid i insistirali na reči zločin i osudu „svih zločina u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije“. Iako je skupštinski Odbor prihvatio amandmane, oni su odbijeni zahvaljujući glasovima Demokratske partije socijalista koji su prekinuli bojkot i došli na glasanje o tom aktu.

Kako podseća N1, jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio ranije da je cilj Rezolucije demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

U Srbiji se, ne slažu. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici jer su se oni „ispisali iz Srba“.

„Predsednik Vučić nije čovek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori“, napisao je Vulin u saopštenju, prenosi N1.

Predsednik Vučić je rekao, piše N1, da Srbija neće vređati one koji su glasali za Rezoluciju, ali proročki očekuje nove rezolucije.

„Građani Srbije, narode. Glavu gore. Imaćemo još rezolucija u regionu. I sve će biti prepisane britanske rezolucije iz Saveta bezbednosti. I svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zbog čega i protiv koga su donete“, dodaje Vučić.

U Rezoluciji crnogorskog parlamenta se ističe da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački, jer odgovornost može biti samo individualna. U toj Rezoluciji se ne osuđuju Srbija, srpski narod ili Srpska pravoslavna crkva – Borivoje Borović

Svi nas mrze, svi su protiv nas, svi hoće da kažu da smo zločinci – samo što to nigde ne piše. Zapravo, kako naglašava advokat Borivoje Borović, član Predsedništva Narodne stranke – ova rezolucija upravo osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine.

„U Rezoluciji crnogorskog parlamenta se ističe da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački, jer odgovornost može biti samo individualna. U toj Rezoluciji se ne osuđuju Srbija, srpski narod ili Srpska pravoslavna crkva“, naveo je Borović za agenciju Beta i dodao da Srbija mora da prestane da preti i omalovažava Crnu Goru. “Mi Srbi i Crnogorci, poreklom iz Crne Gore, a koji živimo u Srbiji, nećemo dozvoliti da se Crna Gora tretira kao provincija“, naglasio je Borović.

Sličan stav ima i profesorka Fakulteta Dramskih umetnosti Milena Dragičević Šešić koja je izjavila za N1 da svaki događaj poput Rezolucije u Srebrenici u Skupštini Crne Gore izaziva užasan govor mržnje koji se na kraju sveti onome koji tim govorom mržnje nastoji da se brani, a u ovom slučaju to je srpski narod.

“Srbija nema osećaj da je Crna Gora suverena država i čini mi se da naša vlast misli da ne treba da bude i da njome upravlja preko srpske partije u Crnoj Gori”, kaže profesorka.

Kako profesorka ističe, preterana retorika mržnje svedok je dubokih podela u društvu, a sa obe strane nije bilo razgovora na tu temu koja deli društvo. Ona smatra da je crnogorski premijer na najvećim mukama jer tamo ne samo što je društvo podeljeno, već je i „vlast na ivici te klaclakice podeljenosti“, a toj klackalici najviše se raduje vlast u Srbiji jer je na više načina mogla biti zabrinuta događajima u Crnoj Gori koji su pokazali da se vlast može obrnuti, a sa druge strane – u opozicionom segmentu im je dala uverenje da i Crna Gora zavisi od Beograda.

„Sve ovo što se sada piše ponovo pokušava da stavi Crnu Goru u neku vrstu vazalnog položaja, oduzimajući im pravo da misle kako misle“, rekla je Dragičević Šešić.

Marinika Tepić, konferencija za novinare, 12. 12. 2017 / youtube printscreen

Seksualno nasilje, po ko zna koji put

Još jedna priča na ovu temu dolazi nam, ponovo, od Marinike Tepić. Naime, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, rekla je za Nova.rs da se u selu Metovnica u okolini Bora često dešavaju incidenti u kojima su glavni akteri kineski radnici zaposleni u kompaniji Ziđin. prenosi N1. Tepić je rekla da su tri radnika Ziđina seksualno uznemiravala maloletnice, tražeći od njih seks.

„Devojčice su bile prestravljene, pošto su shvatile o čemu se radi, naročito ove starije. Po njihovim rečima, oni su stalno pominjali reč „seks” i pozivali su ih da im priđu. Jedna od mlađih devojčica je ispričala svojoj majci šta se dogodilo. Njena majka je primetila da nešto nije u redu, jer je videla bačeni bickl, što devojčica inače ne radi i odmah je zvala policiju. Bila je ljuta zato što je razumela da patrola, koja se nalazila u blizini, nije reagovala. Ona smatra da su mogli da nađu te radnike i da ih identifikuju da su brže reagovali”, objašnjava Tepić, prenosi N1. Kako piše N1, Tepić je navela i da je dobila obaveštenje od policije u Boru i da su pripadnici MUP-a preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti.

“Policija je potvrdila celu ovu priču. Čak su i rekli da ovo nije prvi put da se dešava ovakav incident”, prenosi N1 izjavu Marinike Tepić.

I to nije sve. Kako prenosi N1, do Studentskog parlamenta FDU stiglo je pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića.

„Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se.

Ovo je objavljeno u saopštenju Studentskog parlamenta i studentkinje prodekanke Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Informaciju je objavila  na društvenim mrežama studentkinja prodekanka Andrea Pjević, koja je i članica Radne grupe „FDU protiv nasilja”.

Kako se navodi u saopštenju studentima o slučaju seksualnog uznemiravanja, Prokić je „putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera“, prenosi N1.

Darko Šarić, foto KRIK

Pravda je spora, ali

Kako je objavljeno na sajtu Vrhovnog kasacionog suda Srbije, pravosnažna presuda Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina ukinuta je i vraćena Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda.

Ako vas je zabolela glava od pominjanja ovoliko sudova, nije strašno – dakle, Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amekrike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Tu presudu je potvrdio Apelacioni sud u novembru prošle godine, a u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom Šarić je osuđen prvostepeno i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je “oprala” više od 20 miliona evra, za koje se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

E sad, kako to ide – presuda na 15 godina se potvrdi na Apelacionom sudu kad se neka od strana na nju žali, a pošto je i Apelacioni sud potvrdio, onda ide na Vrhovni kasacioni sud. I to sad nastaje proceduralni problem – o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, što je prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, piše N1, dovelo u pitanje nepristranost „funkcionalne prirode“ to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Tako je suđenje koje traje već deset godina – ponovo produženo. Zbog čiste birokratije. Kako N1 piše, novinari koji su pratili suđenje kažu da je u pitanju čista formalnost koja je mogla lako da se predvidi, a koju je advokat odbrane jednostavno iskoristio. Otvara se pitanje da li postoji razlog što se to suđenje toliko odugovlači.

Jelena Radivojević iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK ocenila je za N1 da je nedopustivo da postupak protiv Darka Šarića u Srbiji traje 10 godina i da su Šarićevi saradnici u drugim evropskim zemljama osuđeni još pre pet godina i to na strože kazne nego što je bio osuđen Šarić.

Posebno je zanimljivo to što Vrhovni kasacioni sud nije osporio nijednu činjenicu u presudi, već samo birokratiju.

„Vrhovni sud nije ulazio u suštinu stvari, nije osporio nijednu činjenicu, on je doneo odluku jer je dvoje sudija iz Apelacionog suda ranije učestvovalo u odluci o pritvoru, to nije praksa uvek, ja sam došao do nekih predmeta gde je drugačije odlučeno“, kazao je za N1 novinar NIN-a Vuk Cvijić.

U Srbiji je definitivno pravda spora, ostaje da vidimo da li i dostižna.

Bennifer – scena iz filma Gigli, printscreen

Povratak omiljenog holivudskog para

I za kraj, jedna lepa i laksa tema. Svi milenijalci koji ovo čitaju znaju koliko su Dženifer Lopez i Ben Aflek bili sinonim za ljubav u vreme našeg detinjstva i prvih ljubavi. Dve decenije kasnije – ponovo su zajedno?!

Kako piše N1, ovaj par je snimljen kako razmenjuje strastvene poljupce, potvrdivši time šuškanja koja kolaju već nedeljama o obnovi veze u kojoj su bili pre gotovo dvadeset godina. Fotografije paparaca objavljene u ponedeljak u Njujork postu prikazuju dvoje glumaca kako se ljube u restoranu u Malibuu, nedaleko od Los Anđelesa. N1 podseća da je par poslednjih nedelja više puta snimljen zajedno u Los Anđelesu i Majamiju, nakon što je Lopez raskinula s bivšim igračem bejzbola Aleksom Rodrigezom nakon četvorogodišnje veze.

E! News je prošle nedelje objavio, navodeći neimenovani izvor, da Lopez planira da se preseli iz Majamija u Los Anđeles kako bi provodila više vremena sa Aflekom i da traži školu za svoje 13-ogodišnje blizance Maksa i Emu koje je dobila u braku s pevačem Markom Entonijem za kog se udala samo pet meseci nakon raskida sa Aflekom. Aflek je u međuvremenu bio u braku s glumicom Dženifer Garner od koje se takođe rastao.

Nakon dvadeset godina i više brakova i raskida i turbulencija – najdraži “Benifer” je ponovo zajedno?! Vi kako hoćete, za nas koji smo imali njihove postere u sobi ovo je vest godine.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Мали хидроцентрали: има ли алтернатива?

Мали хидроцентрали - во последните неколку години, најпопуларен начин за добивање енергија од извори на вода. Во исто време, тоа е популарен...

Mitrovčani traže sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica

U razgovoru sa građanima Sremske Mitrovice, aktivisti kampanje Ide glas koji sprovodi Centar E8 saznali su da je jedan od najvećih problema...

Mimi Mercedez je postala „Simp“!

Period iza nas pokazao je zašto je Mimi Mercedez kraljica rep muzike na Balkanu, a to je zapravo samo uvod u ono što tek...

Preslušali smo domaće pesme za Evroviziju da vi ne biste morali… part 2

U prethodnom tekstu podelili smo sa vama prve utiske o ovogodišnjim takmičarima za Pesmu za Evroviziju i pre svega se fokusirali na...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još