fbpx

PRESEK NEDELJE: od novog patrijarha SPC do napada na televiziju N1

U moru medijskih informacija, prebukirani drugim obavezama, ne stižemo sve da ispratimo, pogledamo, pročitamo. Zato je tu PRESEK NEDELJE, da vam pruži pogled unazad i „sažvaće“ ono što je bitno. Nema na čemu.

Izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Nakon što se danima pisalo o zakulisnim radnjama i tome “ko jeste, ili nije Vučićev čovek”, Srpska pravoslavna crkva dobila je novog poglavara. U pitanju je mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije Perić. Osnovni narativ koji se kreće oko novog patrijarha je – građenje mostova. Novi patrijarh poznat je kao čovek koji je neumorno gradio mostove između Srba i Hrvata na poziciji na kojoj se nalazio. I na ustoličenju, glavne poruke bile su o Kosovu i pomirenju. Novi poglavar SPC poručio je tom prilikom da njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati da neguje saborni duh. “Kosovo je za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet”, rekao je Porfirije. Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj. “Hrvatska je postala moja druga otadžbina”, rekao je patrijarh, a prenosi N1.

Da li smo konačno dobili patrijarha koji će umesto mržnje sejati ljubav? Koji će podržavati mostove, a ne bombe? Nadamo se.

Izbori na Kosovu

“Samoopredeljenje” odnelo pobedu na izborima na Kosovu. Srpska lista osvojila svih 10 mandata rezervisanih za predstavnike srpske zajednice u Skupštini Kosova. Ovo su dve najvažnije informacije u vezi tek održanih izbora.

Prema mišljenju analitičara, izborni rezultat je bio očekivan, a nova vlast neće moći da izbegne Srpsku listu u vladi, s obzirom na to da Ustav predviđa mesto za Srbe. Da li će biti koalicije – ostaje da se vidi. Analitičari smatraju da Srpska lista ima povoljnu priliku da otvori i brojna pitanja koja su šira od dijaloga Beograda i Prištine, a važna za poboljšanje položaja Srba na Kosovu. Isto tako, u pitanju je specifična politička situacija jer su tradicionalne stranke “kažnjene” od strane birača zbog loših rezultata prethodnih dvadeset godina, te da je ubedljiv rezultat “Samoopredeljenja”, prema mišljenju analitičara, proizvod toga, a ne nacionalističkih stavova Aljbina Kurtija. Dogodilo se nešto što se retko dešava – ovu političku opciju podržali su žene i mladi.

Kako će se situacija dalje odvijati i šta će ovi izbori doneti Srbima na Kosovu, pratićemo u periodu koji dolazi.

Oduzimanje poliklinika studentima i studentkinjama

Još jedan potpuno sumanuti potez – najava ukidanja Studentskih poliklinika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovo bi trebalo da se dogodi u skladu sa novim planom optimizacije zdravstva. Ovo konkretno znači da će svi studenti koji se leče na ove tri Poliklinike biti preusmereni na druge domove zdravlja, koji su već opterećeni. To dalje znači da će studenti iz inostranstva morati da za svaku posetu lekaru odlaze u svoje matično mesto stanovanja, ili da promene prebivalište na neki od ova tri grada, čime gube mogućnost stanovanja u Studenskim domovima. Kako tačno ovo čini sistem boljim i funkcionalnijim? Sistem u kome usled korona virusa građani već ne mogu da stignu na red za zdravstvenu zaštitu, gde se na zakazani pregled čeka po nedelju dana, a na specijalističke preglede ili ultrazvuk i skener čeka po nekoliko meseci? To će rešiti ukidanje Studentskih poliklinika koje su, kako se navodi, “zaostavština prošlosti”.

Podsetićemo da ove Poliklinike omogućavaju i preventivne preglede, preglede za upis, specijalističke preglede, a postoje i manji stacionari. Na Poliklinici u Beogradu funkcioniše i služba koja omogućava SVIM građanima, a ne samo studentima, savetovanje i besplatno testiranje na HIV virus. Da, ove Poliklinike možda jesu “zaostavština prošlosti”. Prošlosti u kome se zdravlje građana cenilo, u kome je zdravstvena zaštita bila dostupna i sistem funkcionalan. Možda jesu “zaostaštine prošlosti”, verovatno su zato i retki koliko-toliko funkcionalni elementi u jednom potpuno uništenom sistemu.

Država vs. N1

Država je odlikovala novinarku N1 Jelenu Zorić. Još uvek nismo stigli ni da procesuiramo tu vest, a već je stigla nova – premijerka Ana Brnabić, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare, optužuje televiziju N1 za “svesno ugrožavanje procesa vakcinacije u Srbiji”. Cillj – “da sruši imidž Srbije u inostranstvu”. Pred novinarkom Jelenom Zorić.

Šta se dešava? Zvanično je objavljeno da će tokom praznika vakcinacija teći normalno i nije naglašeno da to ne važi za neke objekte. Televizija N1 obilazi punktove za vakcinaciju i izveštava o tome šta zatiče i intervjuiše građane. Ispred Belekspo centra zatiču građane, koji tvrde da su imali zakazano, ali da objekat ne radi i to ide u uživo programu, a nakon toga i kao vest na portalu, što je standardna procedura. Nakon toga televizija je zatražila informaciju na ovu temu od nadležnih, koju nisu dobili. Kasnije ćemo saznati od same premijerke da je ona zabranila nadležnima da informaciju daju. Popodne istog dana, odgovor stiže na konferenciji gde se objavljuje kao su ljudi sa kojima je reporterka N1 razgovarala bili zakazani za dan kasnije, te da je N1 neprofesionalna televizija, politički protivnici vlasti, a vest objavljena kako bi se ugrozio proces vakcinacije u Srbiji. Najveći greh N1 je što reporterka nije građanima proveravala SMS poruke i da to nije nešto što je trebalo da bude udarna vest.

U ovom trenutku, imamo direktan sukob u kome premijerka tvrdi kako N1 “ugrožava najvažniji proces za građane Srbije”, dok se sa druge strane smatra da je u pitanju spin kako bi se diskreditovala N1 televizija. Pre nego što zauzmemo strane, da vidimo šta znamo, onako logički. Da li je to što su građani na nekoj lokaciji predviđenoj za vakcinaciju koja ne radi vest – jeste, zato što građani dolaze i bez poziva i treba ih izvestiti da tog dana ne dolaze jer objekat ne radi. Da li je SMS poruka koju neka gospođa jeste ili nije dobila udarna vest – nije. Ali vest, posredno, jeste. Ali da li je pomenuta SMS poruka povod za konferenciju za medije koju organizuje sam državni vrh? Definitivno nije. Sve jasno.

Od posledica korona virusa preminuo kantautor Đorđe Balašević

U petak, 19. februara u medijima je odjeknula vest o smrti Đorđa Balaševića. Panonski mornar je primljen u Klinički centar Vojvodine sa upalom pluća, gde je i preminuo. Nedelja, 21. februar, proglašena je Danom žalosti u Novom Sadu.

Đorđe Balašević je bio neko čija je muzika bila poezija, a nastupi šou programi sa elementima stand-up komedije. Nekada su se neke šale mogle shvatiti i uvredljivo, ali to nije nešto čemu treba sada pridavati većeg značaja. Danas samo treba podsetiti da se ceo region trenutno utrkuje u odavanju počasti Balaševiću u medijima, a da je on bio istovremeno čovek koji nije bio rado viđen gost na mnogim televizijama. Kao što je to podvukao Robert Čoban za televiziju Nova S, Balašević je decenijama bio zabranjen na pojedinim televizijama, a u tabloidima bio nazivan mnogim ružnim epitetima. Zašto – zbog svojih političkih stavova. I zato što je uvek, glasno i jasno, ponavljao – samo da rata ne bude. I zato što je voleo narod svih jugoslovenskih država. Ali o tome, mnogo detaljnije, u nekom narednom tekstu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Angela Davis: aktivistkinja za koju treba da zna ceo svet

Položaj afroameričke populacije u Americi je poslednjih nekoliko godina pod znakom uzvičnika, postaje sve teži, kako zbog ophođenja policije prema populaciji, tako...

Jachim Zoomira Nedelju 020

Ova ilustracija ce dati velike rezultate!

Jeste li za (ne)obavezno služenje vojnog roka?

Nijedna tema ne dovede do takve vatrene nacionalne debate kao pitanje vraćanja vojnog roka kao obaveze, a jedni od najglasnijih su svakako...

Ivana Španović se povredila, ne ide na Evropsko prvenstvo u Poljsku

Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka i trostruka evropska šampionka u skoku u dalj, povredila se na treningu za Evropsko prvenstvo za koje...

Instagram

Preporučujemo