Poskupljenje za opšte dobro

Sigurno ste primetili da su ovog leta cene nešto čudno. Nešto kao da sve košta mnogo više nego što smo to navikli, a pre svega voće i povrće. Ili je to samo moj utisak.

O slučaju paradajza već sam ranije pisao, a novi slučaj evidentnom poskupljenja sada je svinjsko meso.

Kako piše N1, svinjsko meso, koje se najviše jede u Srbiji, od januara je poskupelo za oko 20 odsto. Podaci koje navode pokazuju da je na teritoriji Beograda cena svinjskog mesa od 430 dinara, koliko je bila u januaru, poskupela na 520 dinara, u julu. U januaru je u Vranju cena svinjetine bila najjeftinija – 325 dinara, dok je uz blage oscilacije u julu povećana za 20 dinara.

Šta je objašnjenje? Kako piše N1, stručnjaci naglašavaju da Srbija godišnje uveze i do 50 hiljada tona svinjskog mesa, te prema predviđanjima analitičara dolazi vreme kada će ponuda mesa biti smanjena, što prema zakonu ponude i tražnje, dovodi do povećanja cene.

Ah taj zakon ponude i tražnje, šta bi mi bez njega.

Sa druge strane, kako piše N1, agroekonomski analitičar Milan Prostran naglašava da će povećanje cena od 10 ili 20 odsto potrošači verovatno moći da podnesu, a da će mnogo pomoći proizvođačima.

„Dakle, ja nemam nameru da smirujem nikakvu situaciju, nego pokušavam da kažem da je ovaj sektor stočarstva u Srbiji već duže u velikoj krizi. I morali bismo svi zajedno, kao potrošači, da i platimo možda nešto višu cenu da ga na kraju podržimo i da spašavamo sopstvene proizvođače“, ističe Milan Prostran.

Da li spašavamo proizvođače kao što spašavamo i proizvođače paradajza? Koliko od tog novca koji platimo ide proizvođačima, a koliko se u cenu ugrade svi ostali dok ona dođe do našeg stola? Jel će to opet biti ona priča proizvođač dobije 10 dinara, a mi u marketu kupujemo za 110? Izvinite što ne verujemo vašoj kapitalističkoj logici.

Tekst je deo serijala Presek nedelje

Naslovna fotografija: Eduardo Amorim / Visualhunt

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Bojana Stamenov: Moja gojaznost je bila veći problem društvu, nego meni

Tema body positivity i prihvatanja svakog oblika tela kao jednako lepog i savršenog aktuelna je u javnosti nakon reklamne kampanje brenda Extreme...

Humanitarno igranje „Bečke stolice” u sećanje na Luku Kurjačkog

U ponedeljak, 24. januara, sa početkom od 20 časova, biće održano humanitarno igranje predstave „Bečka stolica" na velikoj sceni „Doma kulture Studentski...

Zdravko Ponoš- Đilasova ruka pomirenja ili udarac ispod pojasa?

Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i general-potpukovnik Vojske Srbije u penziji, predložen je za predsedničkog kandidata ispred opozicionog bloka, na...

Ko drži monopol nad moralom?

Što se morala tiče... ko šta sme da nam kaže? Realno, ko danas ima dovoljno kredibiliteta da sugeriše bilo...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još