Polovina mladih u Srbiji bez prihoda i želi da napusti zemlju

Čak 57% mladih u Srbiji ne zarađuje, dok njih 49% iskazuje želju da napusti zemlju, rezultati su „Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji” koje je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS). Istraživanje je pokazalo da pored pomenutih 49% mladih koji planiraju da odu iz zemlje, još 40% mladih “ne otpisuje ovu mogućnost”.

Istraživanje je takođe pokazalo da pored toga što više od polovine mladih ljudi u Srbiji nema prihode, svega 12% mladih zarađuje više od 80.000 dinara. Nasuprot ovoj brojci, čak 88% mladih smatra da je više od te cifre potrebno za pristojan život u našoj zemlji. Ovi podaci objašnjavaju zbog čega mladi sve više razmišljaju o tome da pristojan život potraže u nekoj zapadnoj zemlji.

Ono što je takođe zabrinjavajući podatak koji govori o ekonomskom položaju mladih jeste to da skoro petina radi na crno, bez ugovora, a da 74% mladih koji su bili angažovani putem radnih praksi za to nije plaćeno.

Izveštaj koji je danas predstavio KOMS predstavlja najsveobuhvatnije istraživanje o mladima kod nas, a realizuje se već šesti put za redom. Pored podataka o ekonomskom položaju, istraživanje je ispitivalo i politički angažman i stavove mladih.

Rezultati pokazuju da je nešto više od polovine mladih koji su biračko telo u Srbiji (57,8%) glasalo na izborima održanim trećeg aprila ove godine. Ipak, gotovo polovina mladog biračkog tela još uvek apstinira, a najčešće navođeni razlog za to što je veruju da ništa ne mogu da promene (21.7% ispitanika).

Zanimljivi su i podaci koji ispituju stavove mladih, koji se kreću na lestivi od liberalnog do autoritarnog. Tako čak 57% mladih veruje da je našoj zemlji potreban jak lider koga će narod slediti, što govori o autoritarnosti, kao i da Srbija nije primljena u EU jer ne želi da prizna Kosovo (60% mladih). Sa druge strane, mladi pokazuju liberalnije stavove nego što se pretpostavljalo kada su neke druge društvene teme u pitanju. Tako gotovo polovina (46%) podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama (nasuprot 44% koji se protive), a čak 79% mladih podržava legalizaciju marihuane, od toga 53% potpunu, a 26% u medicinske svrhe. Marihuanu je, prema podacima istraživanja, već probalo 55% mladih.

Država koja zapostavlja sistemsku brigu o mladima odriče se budućnosti“, zaključila je još jednom Krovna organizacija mladih Srbije nakon predstavlja istraživanja.

Foto: KOMS

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Počinje popis i ne, niko neće da vam krade podatke

Popis stanovništva Republike Srbije počinje u subotu i izgledaće isto kao i svaki put do sad, osim što će obrazac biti elektronski....

Sahrana kraljice Elizabete Druge u brojevima

Britanska kraljica Elizabeta Druga, najdugovečniji britanski monarh u istoriji, sahranjena je juče u Londonu. Kovčeg sa njenim telom prethodno je bio pet...

Ko su najfit kompanije u Srbiji?

Da li znate koje kompanije spadaju u najfit u Srbiji? Ako ne, odgovor će vam dati organizatori poslovne trke Schneider Electric Serbia Business...

Ne davimo Beograd menja ime i postaje stranka

Pokret Ne davimo Beograd prerasta u partiju, širi se na celu Srbiju i menja ime - odluka je sa šeste skupštine ovog...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još