Pitali smo Bojanu kako pokrenuti svoj makeup biznis sa 19 godina

Make up industrija se svakog dana sve više i više razvija, a samim tim sve više je i make up artista i artistkinja. Tržište je prosto preplavljeno talentovanim ljudima koji se bave tim pozivom. Ipak, koliko god da ste talentovani uopšte nije lako uploviti u ove vode, pogotovo ako ste mladi.

Kako bi plasirali i dobro predstavili svoj rad, potrebno je mnogo truda i živaca. Baš zato sam pitala Bojanu da nam ispriča kako izgleda ceo taj proces.

Bojana Tulać je mlada make up artist-kinja iz Bosanske Gradiške, koja je samo sa 19 godina uspela da pokrene svoj make up biznis. Njena instagram stranica (@_makeupbybojana) preplavljena je zadovoljnim klijentima. Ali, iako se Bojana skoro svakog dana budi rano izjutra, kako bi stigla da pripremi sve devojke za svadbe, mature, rođedane, a završava tek u kasnim večernjim satima, našla je vremna da nam odgovori na nekoliko pitanja.

Bojana i šminka. Kada je sve to počelo, kad se prvi put javila ta ljubav?

Šminkanje je moja ljubav od malena kao i moja želja da se nekad u životu bavim tim. U osnovnoj školi sam stalno kupovala šminku i zvala drugarice da ih šminkam i isporbavam te proizvode. Par godina sam tako radila i na nagovor drugarica otvorila sam instagram profil i počela profesionalno da šminakam. Imala sam i potpunu podršku roditelja. I evo već godinu dana radim i prezadovoljna sam svojim rezultatima.

Sećaš li se svog prvog profesionalnog šminkanja? Jesi li imala nekih poteškoća na početku?

Baš ova slika. Leva strana iz 2019. je jedan od prvih radova od kad sam otvorila profil, a desna iz 2020. poslije godinu dana rada,truda i dosta vježbanja. Na početku mi je sve bilo teško, treba vremena da se uhodaš. Trebalo je brzo i lepo našminkati, ali što je najvažnije da cura bude zadovoljna. Nije bilo lako. Na početku mi je trebalo sat i po, a sad završim i za 45 minuta.

View this post on Instagram

@mandic_m__ 😍💚

A post shared by Бојана Тулаћ (@_makeupbybojana) on

Koliko je teško probiti se kao mlada osoba u tom poslu? Jesi li imala neku stariju i iskusniju konkurenciju na početku?

Kad sam počela da šminkam gledala sam da cijena bude što pristupačnija i mislim da je prvo to privuklo cure. Iako ima baš dosta šminkerki u mom gradu koje su se godinama pre mene već bavile ovim poslom, meni nije bilo teško da se probijem , od početka sam imala neko povjerenje od klijenata. Za šta mislim da je druga stvar koja ih je najviše privukla. Ja šminkam kod kuće. Prije nego što sam otvorila profil malo sam preuredila sobu, da bi slike bile ljepše. Dosta cura poslije šminkanja želi neku dobru fotografiju za instagram. Instagram mi je takodje pomogao da još više ljudi čuje za mene. Kada postavljam slike svojih radova cure mogu da pogledaju moj stil šminkanja i da odluče da li će svoju ljepotu poveriti meni ili nekom drugom.

View this post on Instagram

🍭😍❤️ @gvozdenacc__

A post shared by Бојана Тулаћ (@_makeupbybojana) on

Ti si “self-taught makeup artist”, ali jesi li se usavršavala nekim kursom? Misliš li da je samo talenat dovoljan ili treba napraviti neki drugi temelj?

Ja nisam završila još uvijek nijedan kurs, planiram naravno svašta nešto završavati i usavršavati se. Učila sam preko youtube i dosta vježbala. Mislim da kurs nije presudan, jer cure koje zanima šminkanje mogu sve naučiti preko interneta. Kao što sam ja (smeh), a onda vremenom dođu edukacije i usavršavanja.

I za kraj, imaš li neki savet za one koji se tek upuštaju u ovaj posao?

Ma moj savjet je da im cijena šminkanja na početku ne treba biti velika. Da je prvih par mjeseci, kada se odluče za prvi korak ili poslije završetka makeup kursa, najbitnije da što više cura našminkaju jer je praksa sve i najviše se uči kroz praksu.

Hvala ti Bojana i srećno u daljem radu!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Nisu ni seli u Skupštinu, a već pozivaju na kršenje zakona

Nove parlamentarne stranke koje su prebacile cenzus na prethodnim izborima još uvek nisu ni sele u skupštinske klupe, a već su krenule...

Leksikon s2:ep17 /Marko Milivojević

Poželeti da saznaš  životnu priču ponekad podseća na nemoguću misiju. Leksikon je te nemoguće misije pretvarao u moguće. Barem iz dosadašnjeg iskustva.

Filmska priča bega iz Rusije članica Pussy Riot

Otkad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, milioni Ukrajinaca su pobegli iz svoje zemlje, kako bi se spasili. Takođe, iz svoje zemlje,...

Slučaj Mateja Periša: Grubo kršenje etičkih standarda

Savet za štampu izdao je saopštenje za javnost i pozvao medija da poštuju pravo na privatnost i dostojanstvo žrtve. Mediji u Srbiji...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još