Oscar 2022: Hoće li DINE izdominirati?

Noćas nas očekuje devedeset i četvrta dodela Oskara u Dolbi teatru. Možda neke kategorije neće biti prikazane zbog odluke da ih prekriju reklame, ali imaćemo po prvi put nagradu publike. Puno je favorita, pa ovo može biti veče iznenađenja!

Belfast

Kenet Brana režirao je priču o radničkoj klasi. Donosi Irsku i kako navodi možda najličniji film do sada. Ostvarenje je dobilo sedam nominacija. Džudi Denč nominovana je za najbolju sporednu ulogu, dok je film ukupno pokupio sedam nominacija.


Coda

Američki film koji može večeras da iznenadi sve, nosi tri nominacije za večerašnju dodelu Oskara. CODA je sinomim za decu gluvonemih roditelja, a film govori o porodici u kojoj ćerka jedina može da čuje. Ovo je rimejk franucuskog filma iz 2014. godine „La famille Belier”.


Don’t look up

Netfliks je ove godine izbacio film „Ne gledaj gore” koji je nominovan u četiri kategorije. Do sada korisnici ove platforme proveli su preko tri stotine sati gledajući ovaj film, čime je on postao drugi najstrimovaniji sadržaj do sad. Film sa dozom humora želi da pokaže borbu pojedinaca sa pokvarenim institucijama kako bi spasili svet. Pored jake glumačke ekipe koju čine Dženifer Lorens, Leonardo Dikaprio, Meril Strip, ovaj film nije nominovan u kategorijama za najbolje glavne i sporedne uloge.


Drive my car

Drama nastala po motivima tri priče Harukija Murakamija. Kako je film „Parazit” otvorio kategoriju najboljeg filma za filmove koji dolaze sa govornog područja gde engleski nije glavni jezik, tako sada imamo i po prvi put japanski film nominovan u ovoj kategoriji. Nagradu za najbolji scenario dobio je na festivalu u Kanu i Baftu za najbolji film van engleskog govornog područja.


Dune

Dina je nominovana čak u deset kategorija. Uspeh prvog dela zagarantovao je i drugi deo, dok je film ostao jedan od najgledanijih u bioskopima u prethodnoj godini. Naučno fantastični film nastao po priči Frenka Herberta iz 1965. godine. U filmu igraju Zendaya, Timoti Šalame, Havijer Badem, Oskar Ajzak ali kao i za „Ne gledaj gore” niko nije nominovan u kategoriji za najbolju glavnu i sporednu ulogu.


King Richard

Biografski film o ocu teniserki Serene i Venus Vilijams. Glavna uloga je pripala glumcu Vilu Smitu. Od objavjljivanja se nije dobro kotirao u bioskopima i na platformama, tako da je trenutno u finansijskom gubitku. Vil Smit je nominovan u kategoriji za najboljeg glumca.


Licorice Pizza

Film nominovan u tri kategorije, govori o sedamdesetim godinama u Americi. Mišljenja su podeljena zbog delova koji pokazuju postupke koji su mnogi okarakterisali kao rasizam prema ljudima azijskog porekla. Reditelj Pol Tomas Anderson je rekao da film opisuje jedno vreme koje je prošlo.


The Nightmare Alley

Novi film Giljerma del Tora, „Aleja noćnih mora” koji dolazi nakon njegovog filma „Oblik vode” koji je 2017. bio nominovan u čak trinaest kategorija a dobio četiri Oskara. „Aleja noćnih mora” nominovana je u četiri kategorije. U glavnim ulogama pojavljuju se Bredli Kuper i Kejt Blanšet.


The Power of the Dog

Nominovan film u čak dvanaest kategorija, što je na 94. dodeli Oskara najnominovanije delo. Kao i „Kralj Ričard” film se loše kotira u bioskopima i na Netfliks platformi. Favorit je večeri i očekuje se da će odneti i najveći broj zlatnih statua. U glavnoj ulozi nalazi Benedikt Kamberbač.


West Side Story

Novi film Stivena Spilberga, rimejk stare verzije iz 1957. godine. Ono što je zanimljivo da nije dostupan ni na jednoj platformi. Ostalo je upečatljivo prethodnih dana da glavna glumica Rejčel Zeger nije bila pozvana na samu dodelu Oskara. Nakon nekoliko dana je dobila poziv i na večerašnjoj dodeli će biti u jednom trenutku prezenter.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još