„Miredita, dobar dan“: festival otvoren uz lažne dojave o bombi

Izložbom „Sve naše suze” otvoreno je deveto izdanje festivala „Miredita, dobar dan”, koji će trajati do 28. maja na više lokacija u Beogradu. Pored izložbe na kojoj su prikazane 34 fotografije četvoro umetnika iz Beograda, Prištine i Skoplja, otvaranje je obeležila i lažna dojava o bombi na mestu gde je festival otvoren.

Prostor NGO Haba, gde je festival otvoren, sinoć je ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da su dojave lažne. Prethodno se u pojedinim desničarskim grupama na društvenim mrežama pojavila informacija da će biti dojave, piše N1.

Ovaj festival, koji je posvećen približavanju kulturne scene Kosova i Srbije, svake godine prate okupljanja i pretnje od strane desničarskih organizacija. Ove godine, nekoliko sati pre otvaranja izložbe, omladina Demokratske stranke Srbije organizovala je protestni skup pod nazivom „Mirdita, laku noć“. Ovaj skup, prema mišljenju Sofije Todorović, programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava koja organizuje festival, dokazuje „kako se prema srpskim žrtvama odnose oni koji ih najčešće pominju„.

Dužni smo da podstičemo empatiju kako bismo smanjili prostor za nacionalizam. Ako smo ljudi, dužni smo to onima kojih više nema, dužni smo to sebi i onima koji dolaze”, istakla je Todorović, prenosi AlJazeera.

U narednim danima, festival će ugostiti mnoge važne umetnike iz Srbije i sa Kosova, a posebno ističemo premijeru filma „Košnica”, rediteljke Bljerte Bašoli. U pitanju je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar.

Takođe, ove godine publika može da uživa i u koncertu popularnog kosovskog izvođača Špata Dede, a deveto izdanje festivala biće zatvoreno žurkom u XL Baru uz zvuke koje će publici puštati DJ Genc Eljezaj. 

Za ljubitelje debate, fokus ovogodišnjeg debatnog programa će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Sve detalje o ovogodišnjem programu možete pronaći na internet stranici festivala – https://mireditadobardan.com/

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Ćerka prve autovane HIV pozitivne osobe: Roditelji druge dece su doprinosili stigmatizaciji

Ivan Radojičić je bio prva osoba u Srbiji i na Balkanu koja je javno govorila o tome da je HIV pozitivna. Bio...

Fedor Todorović: Nepravda će pasti

To što su mu kao dečaku izvršitelji zakucali na vrata - Fedora je okrenulo ka aktivizmu. Danas se bori protiv sistemskih nepravdi...

Lice današnjice: Bolje da vodimo ljubav nego rat

Kao vernik, često sam bio osuđen. Povremeno od strane „verujućih" što branim prava lgbt+ zajednice, povremeno od lgbt+ zajednice što branim drugu...

Predstavljanje Festivala muzičkog dokumentarnog filma – Dok’n’Ritam

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam biće predstavljen u SKCNS Fabrici 1. juna u 21 čas. U pitanju je jedinstven...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još