Mi već živimo Sluškinjinu priču: Iran na pragu revolucije

Bes i protesti dešavaju se u Iranu nakon smrti dvadesetdvogodišnje žene koja je preminula nakon što ju je uhapsila iranska „moralna policija” zbog navodno loše nameštenog hidžaba.

Iako policija u Teheranu tvrdi da je Mahsa Amini u četvrtak „iznenada dobila srčani napad” i „odmah prevezena u bolnicu”, gde je narednog dana preminula, aktivisti tvrde da je bila mučena u pritvoru. Advokat Saeed Dehghan izjavio je da je Amini imala frakture lobanje i njenu smrt nazvao ubistvom.

Iako je, nažalost, u Iranu maltretiranje žena zbog nošenja hidžaba na način na koji nije primeren prema standardima moralne policije svakodnevnica, ovaj slučaj je kap koja je prelila čašu i nagomilano nezadovoljstvo prelomilo se Iranom.

U mnogim gradovima dešavaju se protesti, na koje je država odgovorila – vatrenim oružjem i gasom. Tako će sigurno ubediti narod da nisu nasilni i da nisu nikoga tukli, ni maltretirali.

U rodnom gradu ubijene žene policija je na okupljene bacila suzavac i otvorila vatru na privatne kuće, kako bi sprečili njene prijatelje i komšije da izađu na ulice i protestuju.

Žene u Iranu seku kosu i pale hidžabe u znak protesta, navodeći da zakon koji diskrimiše žene ne može da opstane, te da je pobuna njihova moralna odgovornost. Šetaju nepokrivenih glava, iako je to strogo kažnjivo, u znak solidarnosti.

Mahsa nije umrla, već postala simbola otpora protiv nametnutih hidžaba i religijske diktature. Njeno ubistvo je prelomni trenutak za žene u Iranu“, napisala je novinarka Masih Alinejad na Tviteru.

Sve je više poziva da se povuče odredba o obaveznom nošenju hidžaba i raspusti moralna policija. Jedna kampanja na Instagramu ima više od 300 hiljada postova. Nikada nije bilo toliko javnog, a ne anonimnog, zastupanja da ove odredbe padnu“, izjavila je Mahsa Alimardani.

Ovo može biti prelomni trenutak u zemlji čiji predsednik toliko zagovara zakon, da je čak tražio striktniju kontrolu, koja bi uključivala i tehnologiju prepoznavanja lica. Kao nekada sifražetkinje, sada iranske žene nose revoluciju.

Sluškinjina priča Margaret Atvud nije fikcija za nas iranske žene. Ona je realnost“, navela je Masih ALinejad.

I žene će srušiti iranski Gilead.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Održane dve srpske premijere na Festivalu autorskog filma

Srpske premijere ostvarenja „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Kristina“ Nikole Spasića održane su drugog dana...

DokTok: Razgovarajmo o problemima zavisnosti kod adolescenata

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. Sa ovim vrlo kompleksnim problemom se suočava svako društvo a bolest je zastupljena kako kod...

Iva Parađanin – Nezavisni medijski puntovi će postati jedini izvor validnih informacija

“Tampon zona” je podkast koji je u prethodne 3 i po godine ugostio žene iz najrazličitijih sfera delatnosti i pomogao da se...

Seka Aleksić oštro odgovorila na nove paranoje Boška Obradovića

Pokret Dveri i Boško Obradović ponovo su izašli u javnost sa novim neverovantnim teorijama i paranojama, pa tako sada imaju i problem...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još