Menstruacija i prokletstvo PMSa

Priču o menstruaciji započele smo pre dve nedelje, a danas je na redu tema PMS-a i tereta koji žene osećaju tokom ciklusa, zbog okruženja u kome žive. U ovom, poslednjem delu serijala, ponovo razgovaram sa Zoricom (48), Jovanom (29), Sarom (18) i Milom (18) koje ste imali prilike da upoznate prethodnih nedelja.

„Iskreno, gledam na menstruaciju kao na teret i zbog ograničenja i zbog bolova koje imam u tom periodu. Gledam kao na nešto što me koči”,  kaže Mila.

Pred menstrualni ciklus, svaka od žena sa kojima smo razgovarali, potvrdila je da ima osećaj tegobe pred period ciklusa. Fizički, kao i mentalni pokazatelji odlikuju tu tegobu.

Nakon perioda ovulacije, od 7 do 14 dana pre menstrualnog ciklusa žena ulazi u predmenstrualni ciklus (PMS). Ako tada ne dođe do oplođenja jajne ćelije, jajnici prestaju da luče hormone estrogen i progesteron i njihov nivo u telu naglo opada, što utiče na pojačavanje simptoma predmenstrualnog ciklusa. Pored estrogena i progesterona, mnogi drugi hormoni, kao što su seratonin, endorfin, epinefrin, prolaktin, utiču na manifestovanje PMSa kroz različite simptome. Najčešći su nervoza, uznemirenost, zaboravnost, nedostatak koncentracije, pojačan apetit, smanjena želja za odnosima, kao i fizički siptomi – grčevi u stomaku, nadutost, pojačana pojava akni, osetljivost grudi, glavobolja i nesvestica. Kada ciklus počne, prestaju svi simptomi PMSa.

„Naravno da postoji osećaj nelagode pred menstrualni ciklus, jer je to povezano sa hormonima. Svaki organizam je jedinstven i zato svaka žena treba da osluškuje svoje telo i da se priprema za to na različite načine”, kaže Zorica.

Jovana, Sara i Mila kažu da osećaju bolove u različitim delovima tela pred ciklus, pojačano pojavljivanje akni na licu i potrebu za većom količinom hrane nego inače. Ipak, ono što im više smeta je pojačana osetljivost i emotivnost u tim danima. Mila kaže da pre nego što treba da dobije menstruaciju uvek razmišlja o tome kroz šta mora da prođe u narednih nekoliko dana, psihički se za to priprema.

Sa druge strane, Sara nema osećaj tegobe, ne razmišlja o tome i ne obazire se, jer, kako kaže, ništa ne može da promeni.

Mila ističe da je menstruacija ograničava pri bavljenju fizičkim aktivnostima, dok Sara kaže da na menstruaciju gleda kao na teret u letnjem periodu, jer je tada ona ograničava u slobodnom kupanju. Sara i Jovana nemaju fizičke bolove i mogu da se bave sportom i svim uobičajenim aktivnostima. Zorica kaže da je menstruacija sada ne ograničava, ali da ranije, zbog časova fizičkog to jeste bio slučaj.

Crta: Jelena Jaćimović

„Može na to da se gleda kao na teret u nekom smislu, ali ja sam nakon ovoliko godina prihvatila moju menstruaciju. To je sastavni deo mog života i života svake žene, i ja se trudim da me ne ograničava previše.Verujem da je razgovor o ovoj temi potreban devojčicama na nivou školskog uzrasta, jer da ste me tada pitali, bila bih mnogo stidljivija i lako bih se setila neprijatnih situacija. Do sada sam ih i zaboravila, jer mi sada to ne predstavlja veliki stres”, kaže Jovana.

Zorica i Jovana kažu da im se u školi često dešavalo da im krv probije na garderobu, ali to je sasvim normalno, podseća nas Zorica. Jovana prepričava jednu od tih situacija.

„Davno, u srednjoj školi mi se dešavalo da mi probije na garderobu i da mi zbog toga bude strašno neprijatno. To bih brzo sakrila, vezala duksericu ili nešto slično i onda bih žurila kući da se presvučem. To je osećaj stida i tereta kojeg se sećam ali sada dosta drugačije gledam na to”

Ona koja je sada u srednjoj školi, Mila, govori nam o svom iskustvu.

„Probilo mi je na garderobu nekoliko puta i bilo mi je neprijatno. Imala sam osećaj da svi to primete i da moram to da sakrijem, i ako je to sasvim normalna pojava. Devojke se uvek plaše da im krv ne probije na garderobu, da drugi ljudi to ne bi videli, jer im to nije ni malo prijatan osećaj”, kaže Mila.

Kada u školi dođe red na čas fizičkog vaspitanja, dok devojčici traje menstrualni ciklus, ona ima pravo da ne radi fizičko. Tada se susreće sa pojmom „pošteda”.

Crta: Jelena Jaćimović

Sve moje sagovornice kažu da im taj pojam nikada nije bio dobro objašnjen u školi, nego su im majke kod kuće to kasnije objašnjavale. Zorica, koja je odrastala osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, priča nam o svom iskustvu.

„Nažalost u sistemu u kome sam ja tada živela i školovala se, taj termin nije objašnjen. Sve je ostajalo na majkama, da od njih čujemo. Kasnije smo nešto učili i u školi, ali sve je to bilo stidljivo. Mislim da nastavnici treba da imaju više razumevanja i da se više o tome priča”, kaže Zorica

Seksualno obrazovanje, o kome se dosta govorilo u prethodnom periodu, po ovom pitanju ima veliki značaj. O toj temi govorićemo u narednom periodu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Ko će se pridružiti ekipi Pink-Hepi-Prva-B92

Nakon što je REM odlučio da ove četiri televizije dobiju nacionalnu frekvenciju, ekipa Pink, Hepi, Prva i B92 dobiće još jednog člana...

Fenomen Vaska Žabate: gde greši teza o „pesmama budalama”

Malo - malo, pa internet poludi za nekim „hitom" za koji nikom nije jasno ni otkud se stvorio, ni zašto uopšte postoji....

Izložba japanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U okviru Desetog festivala „Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti...

Polovina mladih u Srbiji bez prihoda i želi da napusti zemlju

Čak 57% mladih u Srbiji ne zarađuje, dok njih 49% iskazuje želju da napusti zemlju, rezultati su „Alternativnog izveštaja o položaju i...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još