Medijski stručnjaci i NVO osudili izveštavanje o majmunskim boginjama

Grupa organizacija i medija objavila je saopštenje u kojem se osuđuje neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa  LGBTQ+ populacijom. Pozivajući se na Kodeks novinara Srbije, ova grupa medijskih stručnjaka podsetila je medije da je njihova uloga u ovom slučaju zaštita javnog zdravlja i bezbednosti građanja i građanki, dok stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje  zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu.

SAOPŠTENJE PRENOSIMO U CELOSTI

Poslednjih nedelja zabeleženo je više slučajeva infekcije majmunskim boginjama u Evropi, Sjedinjenim  Američkim Državama, Australiji, Kanadi. Nakon što su otkriveni slučajevi infekcije kod gej, biseksualnih i  drugih muškaraca koji imaju seks sa mušakrcima, mediji su počeli da izveštavaju o majmunskim boginjama  kao bolesti koja se „prenosi gej seksom”. 

Tabloid Kurir je u svom tekstu „MAJMUNSKE BOGINJE SE PRENOSE GEJ SEKSOM! Još ih zvanično nema u  Srbiji, ALI AKO IH MUŽ IMA MOŽE DA PREKINE BRAK! (FOTO)” pored homofobije, izneo i niz neistina i  dezinformacija. 

Kurir se u tekstu poziva na informacije koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), i prenose  „kako je najveći broj slučajeva zabeležen među muškarcima koji su imali seksualne odnose sa  muškarcima!”. Međutim, izostavljaju informaciju da je savetnik za HIV, hepatitis i polno prenosive infekcije pri SZO Endi Sil naglasio da iako „vidimo neke slučajeve među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, ovo nije gej bolest” i dodao da „svako može dobiti majmunske boginje u bliskom kontaktu sa zaraženom  osobom”. 

Naslove i narative slične onim u Kuriru imali su i još neki mediji. U razgovoru sa virusologom i  mikrobiologom Milankom Šekler, koristi ih i Radio Televizija Vojvodine (RTV). Javni servis umesto da jasno  i blagovremeno informiše javnost o majmunskim boginjama, svojim tekstom „BEZ PANIKE: Od  majmunskih boginja uglavnom oboleli homoseksualci” doprinosi stigmatizaciji, širenju straha i  nepoverenja prema gej i biseksualnim muškarcima. 

RTV je naknadno izmenio naslov, što govori o uočenoj grešci, ali tekst i dalje doprinosi stigmatizaciji  LGBTQ+ zajednice umesto da objektivno informiše o bolesti u skladu sa javnim interesom. 

Ujedinjene nacije su takođe skrenule pažnju na problem: „Stigma i krivica potkopavaju poverenje i  sposobnost da se efikasno reaguje tokom epidemija poput ove“, rekao je Metju Kavana, zamenik izvršnog  direktora UNAIDS-a. Ovim je naglašena šteta koju ovakvi narativi čine javnom zdravlju i celokupnom  društvu. 

Stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu određenoj zajednici, nego remete i  javno zdravlje. Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne  informacija od javnog interesa, bez širenja homofobije. Nasuprot, ovakvo izveštavanje medija veoma podseća na izveštavanje o HIV-u tokom 80-ih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema  LGBTQ+ zajednici. 

Mediji bi trebalo da izveštavaju u skladu sa Etičkim kodeksom novinara Srbije, ali i da budu svesni svoje  odgovornosti kada izveštavaju o osetljivim temama. Etički kodeks izričito kaže da „novinar mora biti  svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnoj orijentaciji, jeziku, veri, političkom i  drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu”.  

Pored toga, podsećamo medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, u ovom slučaju važno je  zaštiti javno zdravlje i bezbednost građanja i građanki, a stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje  zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu. 

Saopštenje potpisuju: Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, Civil Right Defenders, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beograd Prajd, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Udruženje Da se zna! , Asocijacija Duga, Labris – Organizacija za lezbejska i ljudska prava, Rainbow Ignite, Udruženje L* – Communio, ZOOMER.rs, Centar E8, Reflektor teatar, Talas, ERA – Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Grupa „IZAĐI”, XY Spectrum, Glic i Geten.


PROČITAJ JOŠ:

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još