Makron ponovo predsednik Francuske

Prema prvim projekcijama, Emanuel Makron je u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj osvojio novi mandat pobedivši kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen. Prema prvim podacima, Makron je osvojio 58,2% glasova, dok je Le Pen dobila 41.8%.

„Znam da su mnogi danas glasali za mene, ne da bi podržali moje ideje, već da bi blokirali ideje ekstremne desnice. Želim da im zahvalim. Ovo glasanje me obavezuje za godine koje dolaze”, rekao je Makron nakon pobede, prenosi N1. Makron je obećao „metode obnove“ i dodao da njegovi prvi koraci neće biti isti kao pre pet godina.

„Posle pet godina transformacije, srećnih i teških trenutaka, izuzetnih kriza takođe, danas je većina vas odlučila da mi ponovo ukaže poverenje u narednih pet godina. Znam šta vam dugujem“, izjavio je Makron u govoru na Marsovim poljima kod Ajfelove kule u Parizu, piše N1.

Zvanični rezultati biće saopšteni u sredu, dok će ceremonija inauguracije novog predsednika trebalo da se održi najkasnije do 13. maja. Prvi veliki izazov za francuskog predsednika biće da obezbedi većinu na junskim parlamentarnim izborima, neophodnu za sprovođenje planiranih programa.

Velike planove za jun ima i Le Pen, koja smatra da je ostvarila „izvrstan rezultat”.

„Evropski čelnici ne mogu ne osetiti talas promene. Želja mi je da se uspemo suprotstaviti Makronu. Bojim se da će se dogoditi loše stvari u suprotnom i da Makron neće učiniti ništa da spreči sukobe u društvu. Nastaviću da se borim za Francusku i Francuze. Izvrstan večerašnji rezultat ponovićemo u junu”, rekla je ona na obraćanju posle zatvaranja birališta, piše N1.

A evropski čelnici, po svemu sudeći, zadovoljni su rezultatima francuskih izbora. Prvi je reagovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je rekao da EU može da računa na Francusku narednih pet godina, koliko traje predsednički mandat u Francuskoj. Čestitke su brzo pristigle i iz Italije, Velike Britanije i Nemačke.

„Čestitam, dragi predsedniče! Vaši glasači su danas poslali snažan signal u korist Evrope. Radujem se što nastavljamo dobru saradnju“, naveo je nemački kancelar Olaf Šolc, dok je italijanski premijer Mario Dragi ocenio da Makronova pobeda predstavlja „veličanstvenu vest za celu Evropu”. „Srećan sam što ćemo nastaviti da radimo zajedno na ključnim pitanjima za naše dve zemlje i za svet”, istakao je britanski premijer Boris Džonson, prenosi N1.

Naslovna fotografija: FOX LIVE NOW, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još