Kozmetologija 101: Sapun i voda đavolja rabota

U prethodnom tekstu smo se upoznali sa osnovnom građom naše kože i kako se ta građa razlikuje između polova, ali pošto ovo nije fizika naš sistem nije izolovan, naročito ne koža koja je u stalnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Njeno stanje zavisi i od toga šta unosimo u sebe, našeg mentalnog zdravlja, a i kako ste mogli da naslutite iz male pomoći u prethodnom tekstu, zavisi i od naših hormona.

U detinjstvu izgled kože je bila bitna stvar samo ako nas je ona sama naterala da je primetimo tj. ako se ogrebemo, ubodemo, opečemo. Vremenom, kako postajemo svesni sebe i svog izgleda, počinjemo malo više da obraćamo pažnju i na naše lice. Glavna zabluda koja je generacijama uticala na način na koji posmatramo kožu je da je koža bubuljičava jer je prljava.

Naravno zato se pored pranja zuba sa odrastanjem postepeno uvodio i režim čišćenja koji je trebalo da suzbije najveći problem jednog tinejdžera (Paša dodaje da neki nisu ni imali režim… bruka i sramota), pa je tako naša dnevna rutina počela da izgleda ovako: Ustajemo, odlazimo do kupatila, gledamo se u ogledalo- Bubuljica? Pa zašto sad?! Koristim bar 30 krema, potpuno prirodnu umivalicu i 5 seruma koje mi je drugarica preporučila. To je recept za uspeh! (Ili sam bar tako mislila). Ništa, opet moram da radim pilinge, sigurno su mi se opet začepile pore…

Ovo je bio moj način razmišljanja do pre 3 godine. Svoju kožu sam tretirala kao neprijatelja a ne kao nešto do čega mi je stalo. Radila sam protiv umesto sa njom što je samo pogoršavalo situaciju. Doduše, sve moje odluke su proiznikle iz neznanja, pa ne mogu da krivim sebe za nebrojene neprežaljene novce koje sam bacila na stručne prevare. Kako bih se izvukla iz tog začaranog kruga, počela sam da upoznajem svog neprijatelja, a kako to obično biva, vremenom ga i zavolela.

Kao i svaki odnos, i ovaj je počeo sa osnovnim predstavljanjem. Kod ljudi se razlike između tipova ličnosti brzo zapaze, isto važi i za kožu. Svaka koža pripada jednom od 4 tipa:

Normalna koža (ili kako je od milošte zovem jednorog)

Mešovita koža (U nekim delovima masna, najčešće u T zoni, a u ostalim suva)

Masna koža (Sija se, izgleda masno, bubuljice i mitiseri su česti)

Suva koža (Pore nisu uočljive, lako puca, često se peruta, bore se lakše javljaju)

Osetljiva koža (Nije tip kože za sebe, ali vrlo često stanje kože koje može biti rezultat loše nege, ume da pecka, svrbi ili peče, lako se iritira, lako se zacrveni)

Sada kada otprilike znate kom tipu pripada vaša koža hoću da vas zamolim za jednu stvar:

Apsolutno zaboravite na to kada pričate o aknama.

Tačno je da masnija koža ima izraženije pore zbog količine sebuma koji ih začepi, ali to nema nikakve veze sa aknama, jer sebum nije direktan uzročnik akni.

Kada se naša koža ljušti, dešava se da mrtve ćelije začepe poru. Pora nastavlja da produkuje sebum koji se nagomilava jer nema gde da izađe. Ako se ovaj proces tu zaustavi, onda to zovemo mitiserom. Akna nastaje kada dođe do zapaljenja. Zapaljenje je odgovor našeg tela na neki patogen, ali po čemu se toliko razlikuje akna od običnog mitisera pa je naterala naše telo da odgovori?

Hajde ovde da napravimo mali predah. Popijte malo vode (unos vode je takođe važan za kožu), zatvorite oči i udahnite duboko. Spremni? Ovo što ste vi upravo uradili je začepljenoj pori nemoguće da uradi zbog tipa sebuma koji ju je začepio. Kada je sebum tečniji, manje je lepljiv, pa začepljenje nije hermetičko. Kada je gušći, pora se začepi i takođe se blokira dotok vazduha. Ova sredina bez kiseonika i više nego pogoduje bakterijama koje inače normalno žive na našoj koži, ali u tom džepu počinju da se prenamnožavaju, usput dovedu još par prijatelja, i eto vama jedne prave kućne žurke po sred čela. Pošto se naravno komšijama to nimalo ne sviđa, oni pozovu policiju (naša bela krvna zrnca) da rasteraju taj haos, zbog čega nastaje crvenilo i nakupljanje gnoja.

NIKAKO NEMOJTE CEDITI BUBULJICU!

NIKAKO NEMOJTE CEDITI BUBULJICU!

NIKAKO NEMOJTE CEDITI BUBULJICU!

Sada kada sam ponovila tri puta ne možete da se izvlačite na to da vam nisam rekla. Ceđenjem otvarate aknu spoljašnjoj sredini koja je još bogatija bakterijama koje mogu samo da vam pogoršaju stanje. Sigurno nećete bolesnog čoveka terati da radi teške fizičke poslove u nadi da će ga to izlečiti, budite isto tako nežni i prema svojoj koži. Takođe izbegavajte pilinge kafom, košticama kajsije, bilo čime što grebe, jer tako otvarate mikro rane u koje te bakterije mogu da se zavuku. O dobrom pilingu kože ćemo nekom drugom prilikom.

Iako tip kože nije odlučujući faktor kada se priča o aknama, već hormoni, insluin, nedostatak vitamina, stres, alkohol, cigarete itd. nega kože igra veoma važnu ulogu. Loša nega može i normalnu kožu da pretvori u kožu punu akni, a za sve to su vam krivi voda i sapun.

Bilo koji sapun koji vidite na policama, bio on za lice ili ruke, ukoliko je čvrst će da ošteti kožu. pH ovih sapuna je obično poprilično bazan, od 7.5 do 10, dok je pH kože kiseliji, 5.5. Remećenjem prirodne pH i dodatnim iritiranjem kože veštačkim mirisima i bojama koji se često nalaze u tim sapunima poremetićete prirodno stanje svoje kože. Ako vam škripi koža pod prstima posle pranja, onda ste skinuli sa nje i ono što je dobro za nju. Remetite njene procese, ubijate dobre bakterije i terate je da menja sastav sebuma i da poveća njegovu produkciju. Ovako isušena koža je često zategnuta iako je masna jer ste je dehidrirali.

pexels.com

Sada konačno dolazimo do sitnih slova. Ni tečne umivalice nisu cvećke, podjednako su iritantne za kožu. Ono na šta treba da pazite kod svojih umivalica jesu sulfati. Natrijum lauril sulfat i natrijum lauret sulfat su dva jedinjenja koja čine da se vaš tečni sapun peni, ali su takođe i jedinjenja koja isušuju vašu kožu. Izbegavajte prirodne ekstrakte. Prirodno ne znači i dobro. Prirodni ekstrakti su mešavine raznih jedinjenja, potencijalnih iritanata koji bi mogli da oštete vašu kožu. Jeste lepše kada pročitate „ekstrakt limuna“ na poleđini ambalaže, ali vam zapravo to manje govori o sadržaju proizvoda nego da su napisali puno ime svakog jedinjenja koje se u njemu nalazi.

I ovde završavamo za danas. Nažalost nemam prostora da podelim svo svoje znanje sa vama odjednom, ali zato i postoji ovaj serijal, vremenom ćemo doći do kraja. Ostavljam vas da do sledeće nedelje lepo izučite materiju i da malo mozgate o tome šta se krije u ovonedeljnoj pomoći:

Kada se radi o nezi kože, dolivanjem ulja na vatru gasimo požar.

I još jednom za svaki slučaj:

NIKAKO NEMOJTE CEDITI BUBULJICU!

photos: pexels.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još