Kontroverze oko rezultata Evrovizije ne prestaju

Takmičenje za Pesmu Evrovizije 2022. je završeno. Ukrajina je pobedila, Srbija je bila peta i različite su reakcije na to. Mnogi misle da nije u redu to što je pobedila „Stefania”, kao i to što Konstrakta nije bila bolje plasirana. Ipak, ako mislite da smo mi ti koji su najviše pokradeni, žiriji šest država imali bi nešto da kažu na to. Naime, kako su zaista glasali žiriji Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore, nismo mogli da vidimo, što je izazvalo pobunu u tim, ali i nekim drugim državama. 

Ono što su gledaoci mogli da vide u prenosu, a što je automatski probudilo sumnju u legitimnost glasova, bili su navodni tehnički problemi u vezi sa azerbejdžanskim, gruzijskim i rumunskim studijima. Tada je u pomoć uskočio izvršni supervizor Martin Esterdal, koji je pročitao kako su, navodno, glasali žiriji tih zemalja. Nakon te večeri, Evropska radiodifuzna unija izdala je saopštenje u kome su priznali da su glasovi žirija navedenih šest zemalja bili zamenjeni, kako u drugom polufinalu, tako i u velikom finalu. „U analizi glasanja žirija sprovedenoj od strane ERU nakon druge probe drugog polufinala Pesme Evrovizije 2022, nekoliko neregularnih šablona glasanja je identifikovano u rezultatima šest zemalja’’, pisalo je u saopštenju. 

Ono što je to zapravo značilo jeste da je ERU zamenio glasove šest zemalja glasovima izračunatim na bazi drugih zemalja sa sličnim rezultatima. Dodato je i da ERU vrlo ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja. Kasnije je flandrijska (belgijska) televizija VRT objavila da su žiriji zemalja čiji su glasovi poništeni bili u dogovoru da glasaju jedni za druge. 

A zatim su usledile reakcije. Dan nakon finala, rumunska TVR optužila je ERU za „promenu pravila” i zatražila dalje razjašnjenje incidenta. Gruzijski GPB i azerbejdžanski ITV takođe su zatražili detaljniju izjavu o glasanjima žirija, kao i RTCG i poljska nacionalna televizija. Pored toga, TVR i ITV izjavili su da nije bilo tehničkih poteškoća tokom predstavljanja glasova žirija u finalu. Najviše reakcija bilo je verovatno na relaciji Poljska-Ukrajina, gde su Ukrajinci bili besni na svoj žiri koji na kraju nije dao nijedan bod Poljskoj. Predsednik ukrajinskog žirija Vadim Lisicja izjavio je da se izvinjava poljskom narodu za ono što se dogodilo, kao i da je sva ljubav Ukrajinaca, koja je upućena Poljacima za veliku pomoć, izražena u 12 bodova od publike. Kaže i da je rezultate glasanja video zajedno sa svima i da je i za njih iz žirija to bilo iznenađenje. 

Reakcije su došle i iz vlasti Ukrajine. Ministar kulture Oleksandr Tkačenko izvinio se, u objavi na Fejsbuku, Poljskoj, kao i Litvaniji, koja takođe nije dobila nijedan bod od ukrajinskog žirija. Takođe je reagovao i predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji je rekao kako je žiri „tako daleko od naroda”, jer je ukrajinska publika dala svih 12 bodova Poljskoj, a žiri nijedan, a dodao je i da se nada da će ukrajinska televizija objasniti to nesaglasje. 

Od šest zemalja čiji su glasovi žirija zamenjeni, četiri su Ukrajini dale maksimalnih 12 poena. Azerbejdžanski i gruzijski nacionalni emiteri potvrdili su da bi njihovih 12 poena pripalo Ukrajini, a Rumuni su rekli da su Ukrajini dodelili 10 poena, a 12 je trebalo da pripadne Moldaviji, sa kojom Rumunija deli bliske istorijske i jezičke veze. Jasno je da i sa takvom podelom bodova, promena u krajnjem plasmanu ne bi bilo, ali možda se baš iz tog razloga postavlja pitanje: da li je to bilo potrebno? Čak iako je istina da bi te zemlje glasale jedne za druge, verovatno nije bilo potrebe da ERU interveniše, jer, ipak, do sada nisu reagovali na razmenu bodova između Grčke i Kipra, pa ni Crne Gore i Srbije. Ako ništa drugo, nama ovde ostaje da se radujemo zbog uspeha Konstrakte, kojoj svakako čestitamo.

Naslovna fotografija: YouTube printscreen / Eurovision Song Contest


BONUS VIDEO: Glas naroda – Da li ste zadovoljni pobednikom Evrovizije?

https://youtu.be/xbwRcQCh-ks

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još