Ko je Sereh, aktivistkinja osuđena na smrt u Iranu

Iranske vlasti su LGBTQIA+ aktivistkinju Zahru Sedighi-Hamadani, poznatiju kao Sereh i njenu prijateljicu, Elham Choubdar, osudile na smrt zbog tzv. „iskvarenosti na zemlji”, iliti kako navodi Amnesty International – zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i njihovih aktivnosti na društvenim mrežama koje podržavaju LGBTI zajednice.

Naime Sareh se našla na meti nakon što je javno progovorila o podršci LGBTQIA+ pravima na društvenim medijima i u BBC-jevom dokumentarcu koji govori o kršenju prava LGBT+ osoba u regiji Iračkog Kurdistana, iliti dela Iraka pretežno naseljenog Kurdima.

U oktobru prošle godine pokušala je da pređe granicu i zatraži azil u Turskoj, kada je uhapšena i držana u samici 53 dana. Kako navodi Amnesty International, za to vreme Revolucionarna garda ju je podvrgavala intenzivnim ispitivanjima, vređala njen identitet i izgled i pretila joj da će je pogubiti i oduzeti joj starateljstvo nad decom.

U januaru 2022. godine optužena je za „promovisanje homoseksualnosti, kockanja i nedopuštenih seksualnih odnosa i njihovo objavljivanje na internetu”. IRGC nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrepili ove neutemeljene optužbe, a postoji utemeljena sumnja da je Sareh bila prisiljena da prizna ove navodne zločine, potencijalno mučenjem, uključujući zatvaranje u samicu i navedene pretnje.

U Iranu, ove optužbe mogu dovesti do smrtne kazne, što se dogodilo prvog septembra ove godine. Sereh, kao i njena prijateljica Elham Choubdar osuđene su na smrt. Elham je takođe uhapšena naposredno nakon Sareh i optužena za „podsticanje korupcije i prostitucije”. Iznuđena priznanja drugih zarobljenika korišćena su kao dokaz protiv nje.

Prema poslednjim informacijama, koje datiraju od petog septembra ove godine, nakon javnog besa zbog ove osude, iranske vlasti opravdale su presudu tvrdnjom da su Sareh i Elham učestvovale u „trgovini ženama u susednu zemlju” i poriču da su osuđene na smrt zbog svog aktivizma.

Trenutno je aktivna peticija u kojoj se zahteva od iranskih vlasti da oslobode aktivistkinje i prekinu progone LGBT+ ljudi i saveznika.

Podsećamo, ovo je samo jedan u nizu kršenja ljudskih prava i zločina koje sprovodi iranski diktatorski režim. U septembru ove godine Iračanke su se pobunile protiv prisilnog nošenja hidžaba, nakon što je mlada Iračanka, dvadesetdvogodišnja Mahsa Emini, preminula nakon što ju je uhapsila iranska „moralna policija” zbog navodno loše nameštenog hidžaba.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Dokumentarna serija „Hamerovi” otkriva nasleđe mračnih tajni dinastije Hamer

HAMEROVI, dugo očekivani dokumentarni serijal discovery+ koji beleži duboko zabrinjavajuće optužbe protiv miljenika kritike, glumca Armija Hamera i mračnog, izopačenog nasleđa dinastije...

Žao mi je što vam rušim Sneška, ali Rambo Amadeus je licemer celog života

Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, objavio je „objašnjenje" svog postupka prema novinarki Lejli Kašić i smatrate ga licemernim? Naravno da smatrate,...

Romska partija podnela prijavu protiv Šapića: Ako neko treba da se civilizuje to je on

Protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nadležnim organima je podneta krivična prijava povodom njegove diskrimionatorne izjave upućena prema Romima.

U subotu se održava prvi Market održive mode u Beogradu

Prvi Market održive mode biće održan u subotu 18. marta 2023. godine od 11 časova u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55 u...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još