Kako nam je Svetlana Bojković očitala lekciju o odgovornosti

Srpska glumica Svetlana Bojković stala je ispred kamiona i svojim telom sprečila istovarivanje građevinskog otpada na prostoru bare Reve. Na ovoj lokaciji, kako piše Danas, od prošlog leta stotine kamiona zatrpavaju biljni i životinjski svet građevinskim otpadom, a već nedeljama građani dežuraju i sprečavaju ovaj ekološki zločin. Oni su izbrojali 40 kamiona za 45 minuta, piše Danas. Zahvaljujući glumici, polako se bude i mediji i celokupna javnost.

Naime, bara Reva predstavlja netaknutu prirodu u sred Beograda i prostor u kome žive mnoge biljne i životinjske vrste, od kojih su neke i zaštićene zakonom.

„Ispod nas su samo zatrpana stabla. Ništa nije sečeno, sve je zatrpavano. Tu su biljke, životinjski svet, sahranjeni. U ovim stablima se nalaze i gnezda orla belorepana, koji je tako redak, u Beogradu ih je osam jedinki, strogo zaštićenih, a ovde se njihova gnezda zatrpaju. Duž zelenog pojasa na levoj obali Dunava, ima divljih svinja, vidri, nutrija, imamo beli lokvanj koji je strogo zaštićena vrsta. Tu je i 130 zaštićenih vrsta ptica. Oni kao demoni dolaze buldožerima i ruše, mi smo stajali ispred njih i rekli da to ne dozvoljavamo, da je gotovo sa njihovim radovima“, rekao je za Danas pre nekoliko dana Predrag Vučić, sugrađanin koji brani Revu.

Kako piše N1, građani i aktivisti upozoravaju da ova divlja deponija preti da preraste u ekološku katastrofu i traže da se ona zaštiti zakonom kao zelena oaza Beograda i Srbije. Za Beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, piše N1, radi se samo o privremenom postrojenju gde može da se odloži zemlja „iz iskopa“ i građevinski otpad i uveravaju da taj otpad nije opasan, iako dokumenta koji to dokazuje zapravo još nema.

Portal balkangreenenergynews je izvestio da projekat “postrojenja za tretman, odnosno skladištenja i ponovnog iskorišćavanja neopasnog otpada” predviđa zauzimanje 80 hektara i postavljanje drobilice za beton. Deponija je sada visoka nekoliko metara, a meštani se žale na buku i prašinu i upozoravaju, pored ugrožavanja retkih vrsta, i na povećavanje rizika od poplava.

Glumica Svetlana Bojković svojim primerom očitala je bukvicu svima koji ignorišu ekološke probleme koji „nisu u njihovom dvorištu“, pozvala na društvenu odgovornost i podršku ekološkim pokretima.

„Bara Reva je jedinstvena ekološka oaza kojoj deponija otpada preti da preraste u ekološku katastrofu. To je stanište biljnog i životinjskog sveta, a u blizini žive i ljudi. Sve to biva poremećeno jer se tu svakodnevno istovaruju na tone šuta“, kazala je Bojković za agenciju Beta, a prenosi Danas.

Ona je dodala i da će ubuduće učestvovati u akcijama ekologa jer „ako o prirodi i životnoj sredini ne vode računa oni koji su za to zaduženi, onda naše okruženje moramo da štitimo mi građani“ i podsetila da se ne radi o samo jednom ekološkom problemu.

„Sada nas očekuje zaštita Makiškog polja. Biće mnogo posla za ekologe i potrebno je da im se pridruži što veći broj građana i javnih ličnosti“, ocenila je Bojković, prenosi Danas.

Makiš, Reva, planinske reke… nastavite niz.
Loš kvalitet vode, visoka zagađenost vazduha, uništavanje biljnog i životinjskog sveta… nastavite niz.

Vreme je da se trgnemo i nadamo se da će čin Svetlana Bojković pokrenuti ekološku revoluciju.

Foto: Printskrin Tviter/ Marko Dragoslavić

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još