fbpx

Kako nam je pitanje studentske poliklinike pojasnilo odnos države i njenih građana i građanki?

Studentska poliklinika neće biti ukinuta. Tu vest objavila je premijerka Srbije pre najavljenog protesta ispred te zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tu vest je potvrdio pred onima koji su predali preko 30.000 potpisa peticije protiv ukidanja Studenstke poliklinike. Nakon toga došlo je do razgovora između ministra i studenta, predstavnika organizacije Kreni-Promeni, Nikole Arsenića koji je istakao loš položaj studenata i studentkinja u zemlji, te je naveo nekoliko primera za to, dok je ministar izneo suprotan stav, sa svojim argumentima.

U ovom slučaju stvari su se veoma brzo događale: najpre je planom optimizacije zdravstvenih ustanova bilo predviđeno da se studentske poliklinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pripoje lokalnim domovima zdravlja. Istog dana čuli su se disonantni tonovi, a organizacija Kreni-Promeni je osnovala peticiju pod nazivom „Ne damo studentsku polikliniku“. Ta peticija je velikom brzinom postala viralna, ali studenti i studentkinje nisu stali samo na tom potezu. Predstavnici organizacije Omladinska mreža Srbije sastali su se sa predstavnicima Ministarstva zdravlja. Nakon toga, predstavnici Studentskog fronta su predali protestno pismo premijerki u Vladi Srbije.

Izvor: Nova.rs

Onlajn peticija je rasla velikom brzinom, te su predstavnici organizacije Kreni-Promeni odlučili da više od 30.000 potpisa predaju Ministarstvu zdravlja. Tako je došlo do prethodno pomenutog razgovora između ministra zdravlja i studenta Nikole Arsenića.

Takođe, kao što je prethodno najavljeno, dogodio se i protest u 11:55 ispred studentske poliklinike. Kao posledica svih ovih događaja, donosioci odluka su odustali od prvobitnog predloga.

Izvor: Nova.rs

Sve što se događalo sa problemom studentskih poliklinika jasno ukazuje na moć građana i građanki, kao poslodavaca svake vlasti, kao ljudi koji čine ovu zemlju i zbog kojih ona i postoji. Dakle, kada se udruže po jednom problemu, građani i građanke mogu da promene odluke sa kojima se ne slažu i za koje misle da nisu dobre. Studenti i studentkinje su imali podršku zaposlenih u ustanovama u kojima su se lečili, imali su podršku Ujedinjenih protiv kovida, koji su jasno poslali poruku da je nedopustivo da se studentske poliklinike ukinu. Takođe, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti stala je u odbranu ovih zahteva, kao i rektorka Beogradskog Univerziteta koja je za Insajder izjavila: „Zdravstvena zaštita je važan deo studentskog standarda, a standard je važan za uspešno studiranje. Ne možemo studentima otežavati već tešku situaciju u kojoj žive i kada nije epidemija.“ Na koncu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izjavio je da studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata.

Ministar zdravlja je u svom izlaganju na protestu rekao da se taj predlog nije ni razmatrao i da je rekao ministru prosvete da to prenese studentima i studentkinjama, međutim oni danas tvrde da o tome nisu obavešteni. Činjenica je da su se pet dana, od kada je plan optimizacije zdravstvenih ustanova objavljen pa do danas oglasili mnogobrojni akteri ove priče apelujući da se taj predlog ne usvoji. Oni koji bi ispaštali zbog takvog poteza sopstvenim zalaganjem i pritiskom na donosioce odluka uspeli su da izdejstvuju svoju pobedu. Zato je važno da građani i građanke konačno shvate da oni plaćaju rad svih državnih organa i da su oni tu samo zbog njih, te da kao takvi imaju pravo da se pobune i dignu svoj glas kada smatraju da im određena odluka može naneti štetu. Ova pobeda im to i dokazuje.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Živi zid / Avanti Stella Rossa / Zoomer

Dobrodošli, i dobrodošle, u prvu (specijal) emisiju sportskog podcast-a dvojca "Živi zid" čiji su autori i voditelji Arsenije Milenković i Mihailo Ćuković.

Koliko je alarmantan porast broja dece zaražene korona virusom?

Srbija poslednjih dana beleži porast broja osoba zaraženih korona virusom, a sve je veći i broj zaražene dece. Ovo je udarna vest...

Dvojac “ŽIVI ZID” počinje sportski podcast na Zoomer-u

"Tebi je život dao sve a meni život Milan Pavkov je" jeste možda najbitnija rečenica koju sam zapamtila nakon prošlonedeljne utakmice između...

Novi selektor – nova nada

Pre par dana mediji su objavili vest da će novi selektor srpske fudbalske reprezentacije biti niko drugi do legendarni Dragan Stojković Piksi.

Instagram

Preporučujemo