Jovana Gligorijević dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinarki Jovani Gligorijević danas je uručena nagrada „Dejan Anastasijević” za istraživačko novinarstvo, za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala”, objavljen u nedeljniku Vreme.

„Ova nagrada je na leđima svih žena koje su istupile i progovorile o seksualnom nasilju”, rekla je Gligorijević.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, ovaj tekst je višestruko značajan zato što „njegov doseg prevazilazi godinu za koju je autorka nominovana”.

Podsetimo, ovaj članak objavljen je u junu prošle godine, u periodu nakon što je Srbija saznala za slučaj Jutka, Mika Aleksić, Branislav Lečić… na leđima svih ovih hrabrih žena nastao je i pokret #nisamprijavila koji je pokrenula kao hešteg na Tviteru Dexi Stošić. Zahvaljujući ovom tekstu, kao i izjavama hrabrih žena, razgovor o seksualnom nasilju i dalje traje i prisutan je. Stvari su se pokrenule.

Pored nesumnjivog društvenog uticaja, ovaj tekst je postavio visoke novinarske standarde.

Ovde nije samo reč o izuzetno osetljivoj temi seksualnog nasilja u istraživačkoj stanici Petnica, obrađenoj na visoko profesionalni način, kao rezultat višemesečnog minucioznog istraživanja, brižljivog proveravanja i ukrštanja informacija, te briljantno napisanog članka. Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako ko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smeo smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom, bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen. Ovde posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabeležen u novinarskoj praksi Srbije. Istraživanje Jovane Gligorijević je nemjerljiv doprinos borbi protiv seksualnog nasilja, ukazivanjem da je ono prisutno i na mestima gde ga nipošto ne bi smelo biti”, zaključuje se u obrazloženju odluke žirija.

Nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, u znak sećanja na velikog novinara Dejana Anastasijevića. Ove godine na konkurs se javilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

Pored Gligorijević, koja je nagradu dobila u kategoriji za štampane medije, dobitnik nagrade u kategoriji za elektronske medije je Mladen Savatović sa televizije N1 za dokumentarac „Ispod površine kraljevi asfalta“, dok su u kategoriji online medija nagradu dobili Slađana Gluščević i Miloš Katić, novinari Vojvođanskog istrazivačkog centra (VOICE) za tekst „Država imovinu 1,8 milijardi evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra”.

Nagrade su uručene danas u Dorćol Platzu u Beogradu.

Slađana Gluščević, Miloš Katić, Mladen Savatović, Kristofer Hil, Jovana Gligorijević i Filip Švarm. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Naslovna fotografija: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još