Izbori 2022: Beograd neizvestan, potreban razgovor sa koalicijom

U nedelju su se održali lokalni, parlamentarni i predsednički izbor,i a par dana posle mi još ne znamo njihov ishod.

Građani su izlazili na izbore u većoj meri nego poslednjih par godina. U parlament i vladu ušao je i veći broj opozicionih partija.

Za parlament ostaje da vidimo kako će proteći razgovor parlamentarnih grupa sa predsednikom, potreban je premijer. Dok kako mediji prenose, članica SNS-a Zorana Mihajlović rekla u programu Happy televizije da neće biti slučaj da novi premijer bude Ivica Dačić, to se još ne zna. Ono što je pokazalo je da se opoziciona opcija Ujedninjeni za Srbiju bolje pozicionirala od Socijalističke partije Srbije.

Grad Beograd ostaje neizvestan do poslednjeg trenutka. Ishod zavisi od ponovnog glasanja na nekoliko biračkih mesta, a kako se navodi, određeni opozicionari se pokazuju da će odustati od ujedinjenja. Na vagi su dva glasa, tako da je bitno da do kraja nijedna opcija ne odustane od činjenja parlamentarne grupe koja će imati vlast naredne četiri godine.

Na predsedničkim izborima imamo pobedu Aleksandra Vučića, ali ne ubedljivu kao prethodnih godina. Najbolje plasiranom kandidatu, Ponošu, falilo je 200.000 glasova kako bi došlo do drugog kruga, za njega je glasalo 700.000.

Za razliku od prošlih izbora gde smo imali dve partije i par manjih, na ovim izborima mnogo više partija je prošlo cenzus. Iako su se mnogi bunili zbog smanjenog cenzusa pre nekoliko godina, ovaj cenzus doveo je do toga de veći broj političkih opcija obrazuje skupštinu. U narednih dana pratićemo ponovljena glasanja, ali i dogovore između opozicije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još