Iz Loznice u Laznicu- Zlato sija kao jadarit

Nije zlato sve što sija, kaže narodna poslovica. A mi Srbi, kao moljci, trčimo ka svemu što baca i najmanji sjaj. Tako već neko duže vreme kuburimo sa političkim piritom, koji sve više liči na jadarit, a sve manje na zlato. Ipak, dragi sugrađani, ne gubite nadu. Uz gutljaj cijanida, naišli smo i na zlato. I to u centru univerzuma- Laznici na homoljskim planinama!

U toku su pripreme za otvaranje rudnika zlata Potaj Čuka- Tisnica. Kako N1 prenosi, planiran je površinski kop, čije bi rude bile skladištene na površini od 36 hektara na terenu iznad Žagubica. Samo zlato iz ruda bilo bi vađeno uz pomoć cijanida- tehnike koja je u nekoliko zemalja Evropske Unije zabranjena zbog potencijalne ekološke katastrofe.

Procene kažu da se na tonu iskopane rude izvlači oko 1 gram zlata. Rudnik bi radio 7 godina. Da bi se do same rude došlo, procenjuje se da je neophodno prokopati 48,3 megatone zemljišta, nakon čega se očekuje ekstrakcija 19,2 megatona rude.

Međutim, ministarka rudarstva i tehnologije Zorana Mihajlović iznenađujuće staje na stranu naroda i poručuje da je otvaranje ovog rudnika nedopustivo jer bi taj projekat bio štetan po životnu sredinu.

Da li je vlast podeljena, ko je čiji plaćenik, nas trenutno ne zanima. Ono što je jedino važno jeste to da nam je zemlja rasparčana i da se čerupa. Ekipa N1 je razgovarala sa meštanima Laznice, koji tvrde da nisu preterano zabrinuti zbog otvaranja novog rudnika.

Kada su ih pitali šta misle o zagađenju, jedan sagovornik je odgovorio da očekuje da budu „malo otrovani“ ali da to neće preterano uticati na pitanje ostanka naroda. Meštanin je dodao i da su navikli na vazduh pun arsena koji im dolazi iz Bora, tako da ovo nije ništa novo za njih.

Da li će nadležne vlasti poslušati ministarku Mihajlović ili će nastaviti sa „hranjenjem ekonomskog tigra“ ostaje da vidimo. Koliko se isplati očekivanih 43 miliona evra koliko bi naša država dobila od rudne rente, nikada nećemo saznati. Odnosno, ne dokle god imamo vlast koja spinuje bilo kakav podatak i pretvara ga u argument za dalje dovlačenje investitora.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Šta su građanske peticije?

Peticija je oblik pismenog obraćanja, kojim grupa građana/ki traži od organa javne vlasti da pokrene postupak iz svoje nadležnosti, u cilju rešavanja pitanja...

Uroš Tanacković: Danas se mnogi bave performativnim aktivizmom

Gost prve epizode našeg serijala „Mladi ekološki aktivisti" je Uroš Tanacković, student zaštite životne sredine, koji je nedavno sa grupom aktivista u...

Jachim Zoomira nedelju 093

Mediji su posljednjih dana vrlo zainteresovani za ovaj slučaj i hvala im na tome. Mora da se zna šta su ljudi proživjeli,...

Šta su lokalne inicijative, kako se pokreću i gde se podnose?

Učešće građana podrazumeva njihovu participaciju u procesu formulisanja, usvajanja i sprovođenja javne politike. Poslednjih decenija povećanje učešća građana u ovim procesima smatra...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još