I Hrvati etno za Evroviziju imaju: Harmonija disonance među favoritima Dore 2023

Nakon što su otkrivene numere koje će se takmičiti na ovogodišnjem izboru hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije – Dora 2023, već hvaljena pesma „Nevera (Lei, lei)“ ansambla Harmonija disonance objavljena jeu izdanju diskografske kuće Universal Music Hrvatska!

Misija sastava je da ovom pesmom pokažu na koje se sve načine može istraživati, očuvati i prenositi zvuk tradicije. Spajanjem savremenog aranžmana i tradicionalnih vrednosti dobili su numeru čija snaga neverovatno rezonuje kako sa domaćom, tako i sa internacionalnom publikom.

„Sa uzbuđenjem iščekujemo nastup na Dori 2023 jer želimo da našim ljudima pokažemo nešto potpuno novo od nas, a Evropi i svetu ono najbolje iz Hrvatske! Pesma je stilom i tematikom oda tradiciji u fuziji sa savremenim, na način da postoje zajedno, a ne da se međusobno isključuju. Značenja ima više, a na svakom slušaocu je da liriku interpretira po svom osećaju“, poručuju članice grupe.

Muziku potpisuje Bartol Stopić, dok su za tekst, pored njega, bili zaduženi Bojan Petrović i Sanja Daić. Aranžman su osmislili Bartol i elektro pop dvojac pocket palma koji čine Anja Pap i Luka Vidović, dok je video kreirala Teodora Martić.

Grupa je započela svoje putovanje 2016. godine kao projekat na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Danas se kao samostalni ženski vokalni sastav, koji blisko sarađuje sa vrsnim poznavaocima tradicionalne muzike, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom. Svojim delovanjem daju jasan odgovor na pitanje da li su zaboravljene poruke tradicionalne muzike bitne i inspirišuće za sve generacije muzičara i slušalaca.

Pesmom „Nevera (Lei, lei)“ 11. februara pokušaće da osvoje hrvatsku publiku i osvoje kartu za Liverpul gde će imati priliku da svoje moćne vokale, emotivnu liriku i zanimljive aranžmane predstave globalnom auditorijumu.

Konkurenciju na ovogodišnjoj Dori činiće im, između ostalog, popularna hrvatska grupa Detour, kao i sastav Let 3, a posebna zanimljivost je što će se ove godine takmičiti i Zvezda Granda Hana Mašić sa pesmom koju potpisuje Boris Subotić, koji će kao izvođač pokušati da ode na Evroviziju kao srpski predstavnik.

Naslovna fotografija: universalmusic.rs / Križan Jakov Cvitan

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Solidarnost sa aktivistima/kinjama u Banja Luci

Usled društvenih okolnosti u Banja Luci, koje uključuju događaje nasilni čin oduzimanja zastave duginih boja na Osmomartovskom maršu, napade na novinare, te...

Čak 58% ljudi zabrinuto zbog nestašice vode, kaže nova svetska studija

Uoči sastanka svetskih lidera na prvoj UN-ovoj Konferenciji o vodama u poslednjih 46 godina, novo istraživanje pokazuje značajan rast zabrinutosti za dostupnost...

Mila Turajlić: Jako mi je važno da se uživo sretnem sa beogradskom publikom

Dokumentarni diptih „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) autorke Mile Turajlić biće prikazan od 13. do 22. marta u 18 i...

Romska partija podnela prijavu protiv Šapića: Ako neko treba da se civilizuje to je on

Protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nadležnim organima je podneta krivična prijava povodom njegove diskrimionatorne izjave upućena prema Romima.

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još