Građani Kule i Crvenke u borbi protiv smeća

Građani Kule kivni su na svoje sugrađane zbog nesavesnog odlaganja smeća zbog čega, kako kažu, Kula „liči na deponiju“. Kako bi rešili ovaj problem, mladi u Kuli su se organizovali oko kampanje „Ide glas“ i pokrenuli peticiju za postavljanje kontejnera za prikupljanje smeća na jedanaest lokacija u gradu. Brzim odgovorom gradske uprave na dve lokacije kontejneri su već postavljeni.

U jednom od prethodnih tekstova pisali smo o katastrofalno lošem stanju ulica u Crvenki, a u međuvremenu su se građani opštine Kula organizovali drugim povodom – deponijom koja se stvara u njihovom gradu. Naime, prema mišljenju građana zagađenje u ovom gradu je iznad svih granica prihvatljivog.

Smatram da je ovo veliki problem, jer je zagađenje iz dana u dan sve veće i veće. Smeća ima doslovno na sve strane, čak i tamo gde su kante prisutne. Ovaj problem utiče na svačiji život, jer smo i sami svesni da je cela planeta prezagađena i da ovo ne može da izađe na dobro ako se ovako nastavi„, priča za Zoomer jedna žiteljka Kule. Ona smatra da je kontejnera premalo, ali građani Kule svesni su i da dodatni problem prave njihovi sugrađani koji „od svakog šanca prave deponiju“.

Smeće bacaju ispred naših kuća, na trotoarima, u šančevima. A kad dune vetar nosi ga do kanala pa se time zagađuje i vodena i zemljana površina„, priča nam jedna žiteljka, dok njena prijateljica dodaje da je veliki problem i smrad koji se širi od divljih deponija koje su napravljene u svakom šancu. „Pored „smrdljivog“ kanala, pravimo smećem takve i druge i taj smrad se širi… ugrožava zdravlje svih nas„, dodaje.

Žitelji Kule i Crvenke veliki problem vide u samim građanima, jer kako navode – opštinske vlasti se trude da iznose smeće, ali da očigledno nemaju dovoljno kapaciteta. Građani u tome ne pomažu dovoljno.

Baš ima mnogo smeća na ulicama, iako ljudi iz Vodovoda redovno obavljaju svoj posao, ali očigledno da ne mogu da postignu sve, a možda i nemaju dovoljno kadra„, priča nam jedna gospođa. Građani smatraju da se briga o okruženju mora učiti od malih nogu.

Sramota je da decu danas ne uče kulturi, razlaganje smeća je deo kućnog vaspitanja„, priča nam jedna mlađa žiteljka Kule, dok njena prijateljica dodaje da se te navike moraju sticati i razvijati, dok ovakva situacija donosi kontraefekte. „Smeće se svuda nalazi i svako dete će pomisliti da je to normalno i baciti smeće gde stigne„, zaključuje.

Pošto smatraju da problem u velikoj meri potiče od građana, odlučili su da i rešenje krene od njih. Zato su mlađe generacije ovog mesta uputile peticiju nadležnim preduzećima „JKP Komunalac“ i „JKP Vodovod“, direktorima ovih ovih preduzeća, kao i predsedniku opštine i predsedniku skupštine opštine u kojoj traže postavljanje dodatnih kontejnera za prikupljanje smeća, kao i redovno odnošenje smeća od strane ovih preduzeća na jedanaest lokacija u gradu.

Kako je primećeno u gradu, na dvema od ovih lokacija u ulicama Isa Bajić kod groblja u Kuli, i Stevan Sremac kod mađarskog groblja novi kontejneri su već postavljeni. Građani očekuju da i na preostalim lokacijama ovo u najkraćem roku bude realizovano.

Svoju podršku akciji možete iskazati potpisivanjem peticije na sledećem linku.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još