Godišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma

Briselski sporazum potpisan je na današnji dan pre osam godina a odnosi Bograda i Prištine još uvek nisu rešeni.

Dokument o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Briselski sporazum potpisan je 19. aprila 2013. godine. U glavnom gradu Belgije i sedištu Evropske Unije ovaj dokument potpisali su tadašnji predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, tadašnji predsednik Vlade jednostrano proglašene Republike Kosovo, Hašim Tači, kao i šefica evropske diplomatije, Ketrin Enšton.  

Izvor: Anadolu Agency

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. Skupština Srbije poništila je Deklaraciju o nezavisnosti „takozvane države Kosovo“ i okarakterisala je kao protivpravnu. Tadašnji predsednik rekao je da „Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova“. Uprkos tome, usledila su priznanja samostalnosti Kosova od država širom sveta. Srbija se opredelila da svoju teritoriju vrati diplomatskim putem. Međunarodni sud u Hagu je 2010. godine presudio da Kosovo nije prekršilo rezoluciju 1244 i nije narušila međunarodno pravo.

Godinu dana kasnije otpočeli su pregovori između dve strane u Briselu, uz posredovanje Evropske Unije. 

Briselskim sporazumom 2013. dogovoreno je ukidanje pravosudnih i bezbedonosnih institucija Republike Srbije na prostoru Kosova.  Zajednica srpskih opština, predlog je na kojih se odnosi 6 od  15 tačaka sporazuma. Ona je trebala biti uspostavljena nakon lokalnih izbora u novembru 2013. ali ovaj važan aspekt sporazuma do danas nije ostvaren.

Kosovo je članica većine međunarodnih organizacija, ali Srbija ne dopušta ulazak u Ujedinjene nacije.

Uprkos brojnim obećanjima ovaj problem 2021. još uvek nije dobio svoj epilog, dok građani i građanke  trpe posledice „statusa quo“ koji odgovara nosiocima političkih ineresa.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još