Filmska priča bega iz Rusije članica Pussy Riot

Otkad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, milioni Ukrajinaca su pobegli iz svoje zemlje, kako bi se spasili. Takođe, iz svoje zemlje, otišlo je skoro četiri miliona Rusa, kažu podaci Federalne službe bezbednosti (FSB). Od tog broja, ne zna se koliko se njih i vratilo. Svakako je veliki broj onih koji su pobegli od režima Vladimira Putina, koji je u doba rata još striktniji. Jedna priča se izdvaja. 

Bend Pusi rajot (Pussy Riot) nadaleko je poznat po svojim anti-Putin nastupima, kao i feminističkoj i borbi za LGBT+ prava. Zbog toga su se članice i članovi grupe borili sa ruskom državom, kroz presude, ali i slučajeve trovanja. Sve to bio je razlog da dve članice, Lusi Štajn i Marija Aljohina, prebegnu iz Rusije, a to su uradile na filmski način. 

Prva je to učinila Štajn, koja je svoju priču ispričala Gardijanu, nakon što je to uspela i njena devojka. Bila pod policijskom prismotrom, nosila je nanogicu i mogla je samo na po nekoliko sati dnevno da napusti dom, zbog kazne koju je dobila zbog pozivanja ljudi na protest podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. Kako je rekla, nije mogla više da ostane u državi, pa je počela da planira svoje bekstvo. Kaže da se ranije prerušavala kako bi izbegla policiju, te da je nosila duge kapute, ali se jednom obukla kao građevinski radnik. S tim u vidu, poručila je odelo dostavljača hrane, obukla ga i krenula na put.

Bilo je vrlo praktično što dostavljači imaju tako velike torbe. Čak sam uspela da spakujem i svog voljenog Gospodina Pacova”, rekla je Štajn, aludirajući na svog ljubimca. Nakon što je izašla iz stana, automobilom je prošla kroz zemlju do granice sa Litvanijom, koja ju je primila. Kaže da je želela da menja stvari unutar države, ali je rat to učinio nemogućim. „Ako ne mogu da nastavim svoj rad u Rusiji, nema logike da ostanem, prosto sedeći, ne radeći ništa”, izjavila je za britanski list.

Sve ovo se desilo krajem marta, a Štajn je sačekala da njena partnerka, Marija Aljohina, učini isto. Ona je na svoj put, koji opisuje u intervjuu za Njujork Tajms, krenula takođe prerušena u dostavljača, pritom ostavivši svoj mobilni telefon u stanu kako ne bi mogla da bude praćena. Kaže da ju je prijatelj odvezao do granice sa Belorusijom, pa je ušla u tu zemlju. Dok je bila tamo, izbegavala je mesta na kojima bi morala da pokazuje dokumenta, a onda je ušla u autobus za Litvaniju. Na granici sa tom zemljom, imala je litvansku vizu koju je pokušala da koristi uz rusku ličnu kartu, kako joj je država oduzela pasoš, a tada je već bila na listi traženih u Rusiji. Kada je prvi put pokušala da pređe granicu, Aljohina kaže da ju je graničnia služba Belorusije držala šest sati pre nego što su je poslali nazad. Drugog puta, odmah je poslata nazad. Iz trećeg pokušaja, ipak, uspela je. 

Aljohina je imala saradnike izvan zemlje koji su joj pomagali, a jedan od njih je islandski umetnik Ragnar Kjartanson. On je jednu evropsku državu ubedio da Ruskinji izda putni dokument koji bi joj, u suštini, dao isti status kao građanki Evropske unije. Nakon nekoliko dana, Aljohina je otputovala na Island sa nekoliko drugih članova grupe, koji su takođe napustili Rusiju, da poseti Kjartansona. Tada je pitala Kjartansona i Bjork, koja mu je rođaka, da li bi nastupali na događajima koje organizuju proukrajinski aktivisti kada Pusi rajot nastupa na Islandu. Odgovor je bilo, kako kaže, glasno „da!“. 

Bilo je oslobađajuće konačno skinuti nanogicu“, rekla je Štajn. „Iz refleksa, još uvek obujem čarape kao da je još tu. I dalje se potresem kada čujem da mi neko kuca na vrata”, izjavila je. Zajedno sa drugim aktivistkinjama Pusi rajot koje su napustile zemlju, Štajn i Aljohina su sada krenule na turneju širom Evrope kako bi prikupile sredstva za ukrajinske izbeglice. „Puno magije se desilo prošle nedelje,” kaže Aljohina i dopunjuje: „Ako ti je srce slobodno, nije bitno gde si”.

Naslovna fotografija: YouTube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još