Danas počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje današnjim datumom, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ovaj dan je zvanično potvrđen kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama rezolucijom Ujedinjenih nacija 1999. godine, a obeležava se od 1981. godine, kada je održan prvi sastanak feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti. Ovaj datum je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

U okviru 16 dana aktivizma obeležava se nekoliko važnih datuma: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

U narednim danima Zoomer.rs će podržati kampanju specijalizovanim sadržajima na našem portalu. U narednih 16 dana čekaju vas 16 sjajnih intervjua sa 16 sjajnih ljudi koji žive aktivizam i solidarnost. Čitaćete, gledaćete i slušaćete specijalizovane sadržaje povezane sa ovim važnim datumima, a na kraju kampanje, na Međunarodni dan ljudskih prava Zoomer će ispratiti dodelu nagrade „Pravi muškarac“ koju tradicionalno dodeljuje Centar E8.

END VIOLENCE!

Tekst je nastao u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu” koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

100 evra za mlade – evo kako da se prijavite

Noćas su otvorene prijave za pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra i trajaće...

Obavezni vojni rok od 2023. godine?

U Srbiji je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 1. januara 2011. godine. Od tada u vojsku idu samo oni koji to žele....

Filmska priča bega iz Rusije članica Pussy Riot

Otkad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, milioni Ukrajinaca su pobegli iz svoje zemlje, kako bi se spasili. Takođe, iz svoje zemlje,...

Poznati glumac radi na ulici! Razlog će vas oduševiti (FOTO)

Naravno da je u pitanju klikbejt, ali je toliko važna i lepa stvar da to sebi možemo da dozvolimo.

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još