Dan rudara: Ziđin slavi uz Zvezde Granda, za poginule u rudniku „Soko” još nema pravde

U subotu, šestog avgusta, u Srbiji je obeležen Dan rudara. Ovaj dan se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, kada je izbio štrajk u Senjskom rudniku čiji su radnici zahtevali veću bezbednost i veće plate. Ove godine se čestita uz gorak ukus u ustima jer još uvek nema pravde, ni epiloga za porodice rudara iz rudnika „Soko” koji su poginuli u nesreći prvog aprila ove godine.

Kako pišu Južne vesti, ove godine su umesto tradicionalne čestitke, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” poslali poruku rudarima koji smatraju da uslovi u jamama nisu bezbedni i da im je život ugrožen „da ne prihvataju opravdanja i razloge za koje i sami znanju da su besmisleni i da su im životi silaskom u nesigurna okna i jame ugroženi” i pozvali ih da se udruže u sindikate i stanu sa radom, baš kao 1903. godine.

Ogromna tuga je kada rudar, odnosno rudari poginu na radnom mestu zarađujući koru hleba za sebe i svoju porodicu, ali je gorčina još veća kada institucije države, poput tužulaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti“, kažu u „Slogi”, pišu Južne vesti.

Podsećamo, prvog aprila ove godine u rudniku „Soko” 8 rudara je nastradalo, a 21 je povređen. Kako je tačno došlo do nesreće još uvek nije saopšteno, a iz Tužilaštva kažu da bi informacija mogla biti objavljena sredinom avgusta. Prethodno je Ministarstvo navelo da su se nastradili ljudi ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Iz Tužilaštva u Aleksincu saopšteno je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, dok je Ministastvo navelo da će pokrenuti postupak. Kako piše N1, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da Ministarstvo nije želelo ovako da reaguje pre nego što tužilaštvo iznese svoj stav, a kada je ono reklo da nema odgovornih, počelo je da radi na pripremi krivične prijave „jer smatraju da postoje osnove za krivičnu odgovornost“.

Kako piše Danas, članovi porodica stradalih rudara stradalih kažu da je najava Ministarstva rudarstva i energetike da će podneti prijave „najmanje što mogu da urade”.

Nemam više poverenja ni u koga. Daj Bože da bude drugačije, ali mislim da će sve da ostane na toj ministarkinoj najavi. Gde su bili do sada, ne verujem da nisu znali šta se radi u vezi sa ovom nesrećom. Radi se o tome da nisu očekivali našu oštru reakciju na odluku tužilaštva, pa kada su je dobili, odlučili su da se, eto, na neki način oglase. Izvesno je da mi nećemo da stanemo“, izjavila je Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana Stajića.

Istovremeno, Dan rudara slavila je i kompanija Ziđin. Tačno je 120 godina od otvaranja rudnika u Boru, a kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning proslavile su u Boru Dan rudara Srbije, prenosi RTV. Uz svečanost u hotelu „Jezero” na kome su se dodelile nagrade istaknutim  pojedincima i institucijama, koji su svojim zaslugama doprineli razvoju rudnika, grad Bor i kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning poklonile su meštanima fudbalski spektakl i koncert. Kako prenosi RTV, na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage su odmerile „Crvena zvezda” i FK „Bor 1919″, a pod otvorenim nebom nastupili su Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić.

Podsetimo, Kompanija Ziđin (Zijin Bor Copper) previše je zagađivala vazduh u Boru krajem novembra 2019. i sredinom januara 2020, zbog čega joj je određena kazna od milion dinara. Stanovnici Bora su, po studiji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“, podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego žitelji drugih krajeva Srbije, a Branislava Matić Savićević iz instituta „Milan Jovanović Batut“ rekla je da je Bor „crna tačka Balkana“ i dodala da u Boru ima problema sa arsenom i kadmijumom, piše Danas. Takođe, u ovom trenutku kompanija Ziđin izvodi radove na planini Starica, dok aktivisti pokušavaju da spreče miniranje ove planine. Početkom juna, zbog radova je minirana ova planina kod Majdanpeka, a deo stene, kako prenose lokalni meštani, obrušio se u dvorište kuće u blizini, piše N1. Zbog toga su predstavnici Evropske zelene partije i pokreta „Može i drugačije” predali zahteve rudarsko-geodetskoj inspekciji, kao i Inspekciji za zaštitu životne sredine, u kojima traže da inspektori izađu na teren kako bi utvrdili da li su radovi kompanije Ziđin u skladu sa zakonom i da li ugrožavaju bezbednost građana.

Evropska zelena partija je saopštila da je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila uvid u ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa kineskom kompanijom Ziđin, piše N1. Kako ovaj medij prenosi, Kompanija Ziđin odgovorila je da posluje u Srbiji od 2018. godine, poštujući sve zakone i zakonska akta, koja determinišu rudarsku industriju i tiču se delatnosti kompanije.

Sve obaveze navedene u sporazumima prema državi Srbiji smo ispunili, a sve dozvole, koje su bile potrebne za delatnost, kojom se bavimo, su pribavljene, jer mi, kao kompanija sa međunarodnim ugledom, kao odgovorni partneri države Srbije i poslodavci, ne bismo nikada radili na štetu zajednice, svog poslovanja i svojih zaposlenih, što tradicija i reputacuja naše kompanije koja posluje širom sveta i garantuju“, navedeno je u saopštenju, piše N1.

Povodom Dana rudara oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, kako prenosi RTS, rudarima poželeo dobro zdravlje i uspeh u svakom poduhvatu, uz tradicionalni rudarski pozdrav „Srećno!”.

Čestitam vam Dan rudara sa neizmernom zahvalnošću za vaš neumorni rad kojim na najbolji način svakodnevno doprinosite napretku Srbije i životu naših građana. Vaša časna profesija zahteva ljude posebnog kova, ljude istrajne i hrabre, spremne da svakog dana ulažu ogroman napor i preuzimaju velike odgovornosti. Srbija vam je na tome zahvalna i posebno ponosna na vaše rezultate“, napisao je Vučić, prenosi RTS.

Naslovna fotografija: Mike B / Pexels

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Počinje popis i ne, niko neće da vam krade podatke

Popis stanovništva Republike Srbije počinje u subotu i izgledaće isto kao i svaki put do sad, osim što će obrazac biti elektronski....

Sahrana kraljice Elizabete Druge u brojevima

Britanska kraljica Elizabeta Druga, najdugovečniji britanski monarh u istoriji, sahranjena je juče u Londonu. Kovčeg sa njenim telom prethodno je bio pet...

Prva žena premijer u Italiji? I to desničarka

Trend da najveće političke uspehe žene u politici osvajaju u desničarskim partijama nastavlja se i u Italiji. Nakon Francuske i Velike Britanije,...

Jachim Zoomira nedelju 082

According to a tally by The Associated Press, at least 11 people have been killed since protests began earlier this month after the funeral...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još