Budućnost kakvu želimo

Na Međunarodni dan mladih, mladi umetnici Beograda i WWF, u saradnji sa Botaničkom baštom „Jevremovac“, postavili su umetničku instalaciju o klimatskoj krizi – „Budućnost kakvu želimo!”

Jutros je u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu predstavljena umetnička instalacija posvećena klimatskim promenama. Umetničku instalaciju osmislili su i napravili mladi umetnici i klimatski aktivisti iz Beograda u saradnji sa  svetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF kako bi povodom Međunarodnog dana mladih poslali poruku o ozbiljnosti i potencijalno katastrofalnim posledicama klimatske krize.

Instalacija „Budućnost kakva nas čeka? / Budućnost kakvu želimo!”  ima formu tunela koji korišćenjem optičke varke u zavisnosti od ugla gledanja prikazuje vizije budućnosti klimatske katastrofe, ali i zelene, održivije budućnosti za sve nas. Ovo delo upozorava na budućnost ukoliko se ne deluje odmah i zajedno. Pokazuje i kako gradovi budućnosti mogu izgledati ukoliko se zajedničkim snagama radi na rešenjima. Posetioci Botaničke bašte će tokom sledeće nedelje moći da svedoče kako umetnici oslikavaju instalaciju.

„Koristimo efekat optičke iluzije kako bismo pokazali dve verzije budućnosti, ali i ilustrovali kako budućnost zavisi od naše perspektive – naše gledanje na stvari, i naše delanje danas odlučiće da li ćemo imati budućnost kakvu želimo. Ovakve kampanje su šansa i za nas koji se ne bavimo naukom da doprinesemo svojim veštinama, da i sami naučimo više, ali i inspirišemo naše vršnjake, jer se pitanja klimatske krize tiču svih nas”, rekla je Ema Mladenović, glavna umetnica i dizajner instalacije.

Foto: Jadranka Ilić

Instalacija je delo petoro mladih umetnika među kojima su Marta Svjetlošak, Petar Marković i Ana Jovanović, na čelu sa umetnicom i dizajnerkom Emom Mladenović i arhitektom i projektantom instalacije, Pavlom Jovanovićem. Ideja i poruke instalacije nastale su u okviru programa WWF-a posvećenog mobilizaciji i osnaživanju mladih u borbi protiv klimatskih promena. Učesnici projekata WWF-a učestvovali su od početka u procesu ideacije vizuala i planiranja događaja.

„Mladi ljudi iznova dokazuju da imaju sposobnost da budu moćni lideri i nosioci promena. Izuzetno su sposobni, otporni i kreativni u pronalaženju i iniciranju rešenja za hitne ekološke probleme. WWF u mladima traži partnere za zajedničko kreiranje i sprovođenje aktivnosti jer zaštita prirode mora biti inkluzivna. Oni nisu samo ciljna grupa već ko-kreatori i važni saveznici u rešenjima koja su okrenuta i ka prirodi i ka ljudima”, rekla je Mina Mirić, WWF Adria.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je međugeneracijska solidarnost, što ovo čini savršenom prilikom za slanje poruke da je priroda sve ugroženija i da je odgovornost za zdravlje planete zajedničko pitanje koje se tiče svih i zahteva doprinos svih generacija. Instalacija će biti dovršena u narednim danima, a u Botaničkoj bašti će ostati do septembra.

„Botanička bašta je laboratorija na otvorenom, edukativni i naučni centar za sve ljude, od onih najmlađih do najstarijih građana, pa ih ovom prilikom sve pozivamo da nas posete, i nauče više o klimatskim promenama i važnosti prirode”, dodala je prof. dr Gordana Subakov Simić, upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac”.

U cilju dugoročne i održive saradnje sa mladima širom Srbije, WWF je ovim povodom objavio i svoju novu internet stranicu posvećenu mladima – mladi.wwfadria.org – koji na jednom mestu objedinjuje sve WWF-ove omladinske projekte, ali i mnogobrojne resurse za mlade ekološke aktiviste. Cilj saradnje mladih i WWF-a jeste uključivanje mladih kao pojedinaca, podsticanje i osnaživanje njihovih veština i sposobnosti i pružanje prilika svakoj mladoj osobi da doprinese zaštiti prirode, a za sve one koji to žele, sada postoji direktna digitalna adresa na koju mogu da se obrate.

Foto: Jadranka Ilić

Naslovna fotografija: Jadranka Ilić

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Počinje popis i ne, niko neće da vam krade podatke

Popis stanovništva Republike Srbije počinje u subotu i izgledaće isto kao i svaki put do sad, osim što će obrazac biti elektronski....

Protesti u Iranu i Rusiji – šta za sada znamo

Dva ključna događaja koja su obeležila nedelju su veliki protesti koji se dešavaju u Rusiji sa ciljem promene društvene strukture.

Jachim Zoomira nedelju 082

According to a tally by The Associated Press, at least 11 people have been killed since protests began earlier this month after the funeral...

Slobodna zona traži volontere

Filmski festival Slobodna zona otvorio je poziv za volontere koji vam prenosimo u celini. Filmski...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još