Budi Muško Klub: Pisma sebi iz mladosti

Autorka teksta: U. Miletić
Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas

Dokumentarac „Dragi ja: Ovo je moja priča“, koji prati trojicu članova projekta Inicijative mladića: Deniza Hotija, Đorđa Trbojevića i Nikolu Vasića, njihovo odrastanje od uključivanja u „Budi muško“ klub, do trenera i omladinskih radnika, premijerno je prikazan u utorak u beogradskom Dorćol Platzu, Banjaluci, Prištini i u drugim gradovima regiona u kojima Inicijativa mladića, Centar E8 i CARE International Balkan trenutno implementiraju projekat „Budućnost za mlade“.

Film ima za cilj promociju okruženja bez nasilja, obrazovanje mladih i rodnu ravnopravnost.

ZVEZDE FILMA: alumnisti ii treneri Budi Muško Kluba Nikola Vasić i Đorđe Trbojević
Foto: Natalija Milošević

Tom prilikom su Đorđe Trbojević i Nikola Vasić stali na „crveni tepih“ Dorćol Platza, gde im je Minja Bogavac dodelila statuu koja izgledom podseća na Oskara, ali to nije. U pitanju je statua pod imenom Branko.

– Poznato je da na Balkanu Oskar ima mlađeg brata koji se zove Branko, dobili ste dva Branka, Oskara „Budi muško filma“, kazala je Milena Minja Bogavac, kreativna direktorka Centar E8, i dodala da je potrebno mnogo hrabrosti da se lično iskustvo ispriča pred kamerama.

Trbojević je potvrdio da nije lako gledati priču koju niste podelili sa širim krugom ljudi pred većom publikom. Međutim, prema njegovim rečima, film donosi dobro budućim generacijama i okolini. Ni Vasiću nije bilo lako da svoju životnu priču iznese pred kamerama, ali mu je drago da jeste, jer će je videti nove generacije kojima će film dati vetar u leđa – da sutra oni ispričaju svoju i pomognu mladima.

Učeći druge menjaju sebe

Trbojević takođe ističe značaj uloge edukatora u ovom programu. „Mi tokom radionica takođe učimo, vidimo u kom se vremenu nalazimo. Možemo da sagledamo koliko svaka generacija ima svoj pečat i neophodno je raditi na tome da se kroz razgovor dopre do svakog pojedinca, kako bi se oni osetili posebno“, kazao je Trbojević.

Inače, trojica glavnih glumaca angažovani su edukatori u radionicama Budi muško kluba.

– Volim da držim radionice klincima jer vidim da im pomažem i da su počeli da se otvaraju. Sa njima je potrebno dosta raditi, jer u društvu ima mnogo odbačenih mladih lica koja ne znaju kome da se obrate, naglasio je Vasić.

Vojislav Arsić, jedan od osnivača Inicijative i jedan od autora filma, pojasnio je da je koncept dokumentarca da se akteri obrate sebi iz mladosti i napišu pismo u kojem dele savete, upozoravajući na buduća životna dešavanja.

– Godinama smo se borili da javnost prihvati to da muškarci koji se tretiraju kao deo problema moraju biti i deo rešenja, jer toksični maskulinitet nije izbor mladog čoveka. Projekti koje smo do sada radili nekim mladim ljudima su spasili živote, istakao je Arsić.

Naslovna fotografija: Natalija Milošević


AKO ŽELITE DA BUDETE DEO NAJJAČEG KLUBA, PRIJAVITE SE PUTEM JEDNOSTAVNE PRIJAVE NA LINKU:


UPOZNAJTE ČLANOVE BUDI MUŠKO KLUBA: specijal serijala NOVA ŠKOLA, BAŠ NA OVU TEMU!

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još