BEOVIZIJA: 15 godina od najvećeg muzičkog skandala na Balkanu

Ko od vas nije čuo pesmu „Romale, Romali“?! Realno, nema takvih. Ali je većina vas verovatno bila previše mala da bi se dobro sećala te 2006. godine kada je jedan muzički festival usijao Balkan do tačke raspada jedne države. Vraćamo se u taj čuveni mart.

U martu 2021. godine obeležavaju se dva važna datuma za modernu srpsku istoriju – 9. mart kada se obeležava trideset godina od velikih demonstracija protiv tadašnjeg režima i 11. mart – izbor za predstavnika Srbije i Crne Gore za pesmu Evrovizije 2006. godine, izbor koji je najavio raspad ove državne zajednice koji će uslediti par meseci kasnije.

Beoviziju 2006. godine obeležio je verovatno najbolji muzički izbor koji je selekciona komisija napravila u istoriji ovog takmičenja, ali i ogroman skandal na državnom nivou. U to vreme, postojala je zemlja pod nazivom „Srbija i Crna Gora“ koja je priliku da ode na Evroviziju imala svega tri puta – 2004. godine bez nekih većih trzavica otišlo je „Lane moje“, 2005. godine uz malo trzavica predstavljala nas je grupa No Name sa pesmom „Zauvijek moja“, a 2006. godine nastao je haos. Za one suviše mlade da se sećaju, u to vreme Beovizija je kao i sada bila takmičarskog karaktera, ali pobednik nije dobijao direktnu kartu za Evroviziju kao sada, već su se najbolje plasirane pesme nadmetale na takmičenju pod nazivom „Evrop(j)esma“, zajedno sa najbolje plasiranim pesmama sa crnogorskog izbora „Montevizija“. Na ovom festivalu, dve godine za redom, pobedila je ista grupa – crnogorski boy band No Name.

Koren skandala iz 2006. godine možemo pronaći godinu dana ranije, kada je na izboru za našeg predstavnika na Evroviziji grupa No Name pobedila apsolutnog favorita Jelenu Tomašević i pesmu „Jutro“, koja je ubedljivo trijumfovala na „Beoviziji“. Te godine se festival održao u Podgorici, a grupa Luna, koja je na Beoviziji osvojila plasman na ovo takmičenje, otkazala je učešće zbog bojkota. Ispostaviće se da je to bila dobra odluka, s obzirom na to da se pregledom glasanja na ovom festivalu moglo primetiti da članovi crnogorskog žirija nisu dali nijedan poen numeri „Jutro“, kao i drugom favoritu sa Beovizije Ogiju Radivojeviću i numeri „Hajde, Cico“. Međutim, te godine nije imao ko da se buni i sve je prošlo uz onu  „pa dobro, bio je prošle godine Željko koji je iz Srbije, morao je sad neko iz Crne Gore“. I na tome je ostalo, a Jeleni Tomašević je učinjena ogromna nepravda koja je 2008. godine delimično ispravljena kada je „Oro“ bilo naš predstavnik na Evroviziji u Beogradu.

Naredne godine, Flamingosi u duetu sa Luisom i Ana Nikolić doživeće istorijsku nepravdu i postaće glavni akteri najvećeg muzičkog skandala na ovim prostorima. Ali prvi skandal desiće se još pre samog festivala. Naime, pet članova tada neviđeno popularne šestorke iz prve generacije Zvezda Granda – Tanja Savić, Slavica Ćukteraš, Bane Mojićević, Darko Filipović i Stevan Anđelković trebalo je da nastupe sa pesmom „Blizina“ koju su izvodili sa Šabanom Bajramovićem. Ne znam da li se iko seća života pre društvenih mreža i aplikacija, ali tada su bili jako popularni forumi – među kojima je jedan od najvećih kod nas bio upravo forum RTS-a. Glavni favoriti na forumu nacionalne televizije bile su upravo Zvezde Granda što je bio svojevrsni presedan u to vreme kada RTS nije baš bio previše naklonjen „folkerima“. Pesma je zanimljiv etnopop sa kojim smo dobro prolazili na takmičenju, a pošto je tada na Evroviziji glasala samo publika smatralo se i da će mladi pevači izuzetno popularni u dijaspori privući ogroman broj glasova i visok plasman. Međutim, zbog velikih pritisaka, ali i bolesti Šabana Bajramovića, ova pesma je na sam dan festivala povučena i kasnije objavljena pod nazivom „Tamo daleko“, u novoj verziji na kojoj peva Nevena Paripović.

Nakon ovog prvog skandala, desio se još veći na Evrop(j)esmi. Kao dve prvoplasirane pesme sa Beovizije, numere „Ludi letnji ples“ i „Romale, Romali“ odlaze na Evrop(j)esmu kao najveći favoriti. Festival se događa u Sava Centru, glasa i srpski i crnogorski žiri, da bi se na kraju ovog dugometražnog festivala koji je trajao duže od četiri sata dogodio apsolutni haos. Naime, dok se srpski žiri trudio da bude koliko je moguće objektivan, žiri iz Crne Gore PONOVO nije dao nijedan glas dvema najbolje plasiranim pesmama sa Beovizije i pobedila je PONOVO ista grupa koja je prethodne godine eliminisala Jelenu Tomašević. Glasovi publike otišli su, naravno, Flamingosima (12 poena) i Ani Nikolić (10 poena), dok je No Name dobio 8 poena. Ipak, zbrojeno sa glasovima žirija Flamingosi su završili na drugom mestu dok je, da zlo bude veće, Ana Nikolić završila tek na petom mestu, dok su se ispred nje našla dva potpuna autsajdera čije pesme verujem niko više nije ni čuo nakon festivala. Nakon proglašenja, na binu je izašao predstavnik srpskog žirija Milan Đurđević iz grupe Neverne bebe i rekao da je neophodno da „neko kompetentan preispita sve što se desilo“. Tada je publika učinila svoje. S obzirom na to da se sve dešava u Sava Centru, u sred Beograda, te ne može proći tiho kao u slučaju Jelene Tomašević, publika je uz zvižduke i flaše koje su letele ka bini oterala sa scene „pobednike“, a onda skandirala „Hoćemo Flamingose“ sve dok ovaj dvojac nije izveo „zamalo pobedničku pesmu Evrovizije 2006. godine“, kako glasi izmenjeni tekst.

Posebno je zanimljiv detalj to da je finalno veče Evrovizije trebalo da bude 20. maja – veče pred referendum o nezavisnosti Crne Gore, u sred medijske tišine, a da je crnogorski žiri izlobirao rodoljubivu pesmu „Moja ljubavi“ sa jasnim aluzijama na novu stranu u državnosti Crne Gore. Slučajnost? Pritom, No Name čak nije ni pobedio na samoj „Monteviziji“.

Narednih dana nastaje potpuni haos. Televizija Crne Gore emituje unapred najavljujenu emisiju „Nedeljno popodne“ sa crnogorskim izvođačima, gde se posprdno odnose prema stavu srpskog žirija koji je povukao glasove grupi No Name (tačno onoliko glasova koliko im je bilo potrebno da prestignu Flamingose dobili su od srpskog žirija). Izbacuju i propagandne spotove sa sloganima poput „Rođeni pod našim suncem“ i „Made in Montenegro“. Sa druge strane, beogradski mediji objavljuju proteste domaćih muzičara, a emituje se i autorska emisija „Ključ“. Jedna od glavnih organizatorki Beovizije, Marina Tucaković, izjavljuje da nažalost ne vidi razloga za dalje održavanje zajedničkog izbora za predstavnika na Evroviziji.  Skandal prenose i i BBC i Skaj njuz. U jutarnjim novinama od utorka beogradske „Novosti“ objavljuju članak „Flamingosi ili niko“, a podgoričke „Vijesti“ članak „No Name ili niko“.

Na kraju bilo je – niko. Nakon što je upravni odbor Udruženja javnih televizija Srbije i Crne Gore na sastanku koji je prošao u „mirnoj i tolerantnoj atmosferi“ 15. marta izdao saopštenje u kojem se kaže da je zvanični izveštaj kontrolora glasanja potvrdio da u tehničkoj proceduri nije bilo neregularnosti, članovi upravnog odbora ispred RTS-a odbili su da potvrde izbor grupe No Name. Predlog RTSa da se organizuje dodatno takmičenje na kome će samo publika odlučivati odbila je crnogorska strana i potom otvorila pitanje smisla budućeg postojanja Udruženja javnih televizija. Nastavlja se prepucavanje putem medija, a logično obe strane umešale su i zvaničnike Evrovizije koji su, po pravilu, odbili da se mešaju u nacionalne izbore. Haos i međusobne optužbe trajali su nedelju dana, sve do 19. marta kada je uz podršku grupe muzičara sa Beovizije zakazan protest pod nazivom „Samo muzika“ na beogradskom Trgu republike – dan pre nego što je bio rok za predaju pesme koja će nas predstavljati.

Na kraju, 2006. godine Srbija i Crna Gora nisu imale predstavnika na Evroviziji. Flamingosi su ostali moralni pobednici festivala, a pesma Ane Nikolić u međuvremenu je postala i ostala jedan od najvećih srpskih pop hitova. Dan posle finala Evrovizije Crna Gora je na referendumu proglasila nezavisnost. Zajednička zemlja prestala je da postoji.

P.S. Ana Nikolić je ponovo pokušala da ode na Evroviziju 2009. godine sa pesmom „Bili smo najlepši“ koju je trebalo da izvede Nataša Bekvalac koja je odustala pred sam festival. Iste godine član Flamingosa Ognjen Amidžić pokušao je takođe da se ponovo domogne Evrovizije, ovog puta kao „Oskar“ u duetu sa grupom Bjuti Kvins. Ponovo su, prema anketi Blica, ove dve pesme bile favoriti, uz najvećeg favorita te godine – OT bend koji su činili muški finalisti muzičkog rijalitija Operacija trijumf i Katarina Ostojić Kaja. Ana se tada nije plasirala ni u finale Beovizije. Naknadno je objavljeno da je došlo do „tehničke greške“ nastale korišćenjem rezultata SMS glasova na petominutnom preseku umesto konačnom desetominutnom obračunu, te da je supervizija RTS-a utvrdila da su Ana Nikolić i Ivana Selakov oštećene i dobile su poziv da učestvuju u finalu. Ana Nikolić je odbila da se vrati na festival, a u finalu je pobedio – Marko Kon.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još