Apel za pridržavanje etičkih i profesionalnih standarda

Povodom kršenja etičkih standarda u medijskom izveštavanju i ugrožavanja dostojanstva i privatnosti preminule Kristine Đukić i njene porodice, E8 community koji čine Centar E8, omladinski internet portal Zoomer i Reflektor teatar izdali su saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Centar E8, redakcija omladinskog internet portala Zoomer, Reflektor teatar i ekipa pozorišne predstave “Ćao svima: Pravda za influensere” upućuju najiskrenije saučešće porodici i prijateljima preminule Kristine Kike Đurić (2000-2021).

Kao grupa, koja se intenzivno bavi prevencijom nasilja među mladima, ali i kao umetnički kolektiv čija je poslednja predstava posvećena fenomenu normalizacije govora mržnje i nasilja nad mladim ljudima koji rade na društvenim mrežama, osećamo moralnu obavezu da se oglasimo, kako bismo i na ovaj način skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da Kristina Kika Đurić nije jedina mlada osoba koja se, svakodnevno suočavala sa uvredama, pretnjama i javnim poniženjima.

Bez obzira na pitanje o tome kako je ovo na nju uticalo i bez ulaženja u sve uzroke njene smrti, koji nam nisu do kraja poznati, činjenica je da godinama unazad, svedočimo ekspanziji govora mržnje u javnom prostoru i sve većoj radikalizaciji vršnjačkog nasilja na internetu.

Uviđamo da nismo učinili dovoljno, da se ova štetna, opasna i veoma rasprostranjena pojava spreči, zbog čega je dužnost svih nas – pojedinaca, institucija i organizacija civilnog društva, da je prepoznamo kao važan i veoma opasan izazov u životima mladih.

Zahtevamo od medija, da o ovom slučaju izveštavaju pridržavajući se etičkih kodeksa novinarske profesije, stavljajući akcenat na informacije od javnog značaja: o tome gde se može dobiti psihološka pomoć i podrška, kao i kako se mogu prepoznati znaci koji upućuju na psihološke traume i krize osoba iz našeg okruženja.

Takođe, zahtevamo od nadležnih ustanova da istraže pozadinu ovog slučaja, kao i da krivci – ukoliko se pokaže da ih ima – budu kažnjeni u skladu sa Zakonom.

Od medija, zahtevamo i da ostave nadležne ustanove da urade svoj posao na najbolji mogući način, ne ometajući istragu, objavljivanjem neumesnih spekulacija i detalja.

Isto tako, zahtevamo da edukacija o prevenciji svih vidova nasilja, bude neizostavni deo obrazovanja i obrazovnog sistema, na svim nivoima: od predškolskih ustanova do univerziteta!

Još jednom, podsećamo da žrtva nasilja može postati svako, kao što i svi mi – svojim činjenjem ili nečinjenjem – možemo stati na stranu nasilnika, često i nesvesni da to činimo.

Počivaj u miru, Kristina!

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Oblakoder slavi peti rođendan uz žurku na dva stejdža

Naše koleginice i prijateljice iz redakcije omladinskog magazina Oblakoder proslavljaju PETI ROĐENDAN, a ovim povodom vas pozivamo na njihovu sjajnu žurku na...

Zoomer GIVEAWAY! Vodimo vas na spektakl LORD OF THE DANCE

Vreme je za još jedno ZOOMER DARIVANJE! Ovaj put imamo pravu poslasticu za sve ljubitelje plesa - vodimo...

Budućnost za mlade: Koliki je zaista generacijski jaz?

Stručni skup pod nazivom „Budućnost za mlade“ održan je u četvrtak 25. maja u Dorćol Platz-u u Beogradu, na kome su se...

Lice današnjice: Bolje da vodimo ljubav nego rat

Kao vernik, često sam bio osuđen. Povremeno od strane „verujućih" što branim prava lgbt+ zajednice, povremeno od lgbt+ zajednice što branim drugu...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još