Anđelković: Privatizacija pravosuđa najveći problem

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnica” na portalu Zoomer, aktivistkinja udruženja Krov nad glavom Ivana Anđelković izjavila je da će se boriti da se Zakon o obezbeđenju i izvršenju promen i da je to pitanje koje se ne tiče samo grada Beograda, već cele zemlje.

Anđelković je objasnila i da je osnovni problem privatizacija pravosuđa, tj. što su „sudske nadležnosti stavljene u ruke privatnih preduzetnika koje zanima profit”.

„Zakon se sprovodi selektivno, najčešće tako što se od malih dužnika naplaćuje u interesu velikih poverilaca. To mora da stane i mi ćemo nastaviti da se borimo da se to promenimo na republičkom nivou”, dodala je Anđelković.

Ono što na gradskom nivou planiraju da urade, pored moratorijuma na iseljenje iz jedinog doma, jeste izgradnja stanova koji će biti alternativa ljudima kada se moraju premestiti.

Podsećamo, organizacija Krov nad glavom se poslednjih nekoliko godina bori za izmene pomenutog zakona. Još u septembru 2018. godine podneli su zajedno sa Udruženjem potrošača i bankarskih klijenata Efektiva zajednički predlog Ministarstvu pravde za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), po saznanju da će se ovaj vrlo problematični i socijalno neodgovorni zakon uskoro menjati, i da je pri Ministarstvu formirana radna grupa koja treba da uobliči tekst izmena i dopuna. Prvog dana 2020. godine počela je primena Zakona o izmenama i dopunama zakona o izvršenju i obezbeđenju. Krov nad glavom smatra da je zakon štetan i da su potrebne dodatne izmene zakona.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još