69. Martovski filmski festival: Lorencinu nagrada za životno delo

Premijerno je prikazan film reditelja Siniše Dragina „Dobrodudžanska epopeja” na svečanom otvaranju 69. Martovskog filmskog festivala.

Ove godine na festivalu je uvršteno 77 filmova u takmičarskom programu, 28 u međunarodnom programu i 49 u domaćem programu. Po prvi put je uvedena nagrada Zlatna medalja Beograda za pojedinačne autorske doprinose za scenario i animaciju.

Pre premijere filma, uručena je nagrada za životno delo profesoru Nikolu Lorencinu, a u obrazloženju se navodi da je posvetio je život dokumentarizmu kao priznati i nagrađivani autor filmskih i televizijskih filmova, kao filmski i televizijski kritičar i eseijsta, kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i drugim filmskim školama.

„Zaista je dokumentarni film nešto što posebno ispunjava stvaraoca i njegove saradnike i što traži jednu posebnu vrstu angažovanja. Konačan proizvod nastaje samo kroz um, pamet, oko stvaraoca i podložan je njegovoj intervenciji, često gnjavaži, usmeravanju ili pretvaranju u rad koji nije uvek samo oblesak stvarnosti“, izjavio je profesor Nikola Lorencin na dodeli nagrada.

Festival traje do sutra, a nagrađivani filmovi će moći još jednom da se pogledaju po završetku festivala.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još